Пандемията накарала много хора да изберат истинско дърво и пищна украса за празника

Пандемията накарала много хора да изберат истинско дърво и пищна украса за празника
A A+ A++ A

Бизнесът процъфтява за Пийт Хайд, собственик на коледните елхи на Trinity Street в Дорсет.

Всяка година той управлява магазин в центъра на Дорчестър, за да продава дърветата, които отглежда.

Тази година, въпреки необходимостта от социално дистанциране и дезинфекция на ръцете, както и затворени магазини, той вече продаде близо една трета повече дървета от обичайното за този момент през сезона.

И производителите на коледни елхи в Обединеното кралство казват, че имат дохдоносна година.

„Тази година всички са повече от всякога решени да направят фантастична Коледа“, казва Пит. "Хората купуват дървета по-рано"

"Много клиенти казват, че за първи път имат истинско дърво."

Но само преди няколко седмици Пит бил разтревожен, че клиентите ще купуват дърветата си в супермаркет или градински център. Като основни търговци на дребно им е било позволено да търгуват по време на блокирането, докато на хора като него първоначално не е било разрешено.

Хедър Пари от Британската асоциация на производителите на коледни дървета (BCTGA) казва, че няколко от нейните 320 членове казват, че това са по-натоварени от когато и да било.

Фермите в Обединеното кралство обикновено продават около осем милиона дървета всяка година. Тази година те прогнозират, че може да достигне до 10 милиона.

По-малко хора отиват в чужбина и има много по-малки събирания, които се провеждат вместо големи семейни събирания, изискващи повече, по-малки дървета, заедно с по-малки пуйки.

И повече хора искат миризмата на открито и усещането, че правят нещо „автентично“ тази година. Някои хора дори купуват допълнително дърво тази година, казва тя.

„Домът ви е повече вашият замък - тази година повече от всякога“, казва тя. 

„Моите клиенти на едро се обаждат, искат още дървета, а аз получавам запитвания от хора, на които никога преди не съм продавал.“

"Ние режем дървета всяка седмица - можем да контролираме скоростта, с която те излизат от полето. Не можем да контролираме скоростта, с която клиентите пазаруват."

Отглеждането на дървета от фиданки отнема до 10 години, така че той трябва да внимава да не изразходва твърде много запаси за следващата година.

Г-жа Parry казва, че вносът от Дания е бил негативно повлиян от нов щам Covid-19, открит във ферми за норки в същия регион, където растат дърветата. На всичкото отгоре, по-бавната обработка на пристанищата в Обединеното кралство, поради вируса, е причинила закъснения.

„Ако искате по-тънко дърво с прекрасна миризма, изберете ела на Фрейзър или сребърна ела“, препоръчва продавач.

#Коледа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"