Задават се полицейски протести

Задават се полицейски протести
Протестите ще се проведат в София, като определените дати са 23 и 24 септември. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) изпълни заканата си и обяви две дати за ефективен протест с искания за увеличение на заплатите на служителите.

От федерацията вече са информирали МВР за своите намерения и официално са уведомили кмета на София, като се надяват този път да не им бъде забранено да протестират, се посочва в съобщението.

Протестите ще се проведат в София, като определените дати са 23 и 24 септември. Място не е посочено.

Синдикалистите в момента създават вътрешна организация сред своите членове, разпределени в 125 синдикални дружества в цялата страна, и са получили официално становище, че ще бъдат подкрепени от Синдиката на служителите в затворите в България.

Основните искания на синдиката са повишаване на месечното възнаграждение на служителите в МВР с 25%, премахване на забраната полицаите да получават и странични доходи, допълнителни законови промени във връзка с физическата неприкосновеност на униформените и ограничаване на извънредния труд.

Подготовката на протестните действия е в резултат на несъстоялите се преговори и демонстрираната до момента липса на каквото и да е желание от страна на МВР да обсъди по същество възможностите за удовлетворяване исканията на федерацията, посочват още от синдикалната организация.

От СФСМВР напомнят, че техните искания са представени в МВР на 27 юли и за месец и половина е проведена само една среща с представители на МВР, на която не бе постигната договореност.

Зам.-министърът на МВР Димитър Георгиев коментира пред „Медиапул“, че не е имало повече срещи, тъй като поставените въпроси засягат цялата система и е трябвало да се осигури и присъствието на останалите профсъюзи.

В момента във ведомството има общо 4 полицейски синдиката, като някои от тях не са съгласни с протестите.

Георгиев уведомил синдикалистите, че на 17 септември свиква Съвет за социално партньорство, но заседанието се провалило, тъй като някои от организациите не можели да участват на тази дата. Така срещата била отложена за края на месеца.

Финансовият министър Симеон Дянков коментира неотдавна, че е готов да обсъжда вдигане на заплатите в силовия сектор (включително и Министерство на отбраната – бел. ред.), но най-много с 12% и само срещу премахване на „социалните привилегии“ на служителите.

Това предизвика гневна реакция от синдикалната федерация на полицаите, откъдето обявиха, че на Дянков му липсват „базисни знания за разграничаване на понятията „привилегии“, „преференции“ и „компенсации“.

Профсъюзът дори иронично предложи на вицепремиера да се откаже от всичките си компенсации срещу разрешение за национална стачка, на каквато в МВР нямат право.

Във вторник обаче финансовият министър заяви категорично, че увеличение на доходите през 2013 г. ще получат само учителите и пенсионерите, а пари за по-високи заплати в силовите ведомства не са предвидени.

#Синдикалната федерация на служителите в МВР #СФСМВР #МВР #София #протест #Димитър Георгиев #Симеон Дянков #Министър на финансите #заместник-министър на вътрешните работи #Министерство на отбраната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"