Рехав протест на ВМРО-ДПМНЕ срещу правителството на Заев

Рехав протест на ВМРО-ДПМНЕ срещу правителството на Заев
ВМРО-ДПМНЕ
A A+ A++ A

Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ организира рехав протест с искане за оставката на премиера Зоран Заев заради „тайните преговори” със София, предаде БГНЕС.

Лидерът на партията Християн Мицкоски заяви, че в този исторически момент се решава „бъдещето на нашите деца и внуци” и за пореден път се обяви срещу подписания с България Договор за приятелство и добросъседство.

„Това не е и никога няма да бъде договор, който ще вкара Македония в обединена Европа и ще я направи част от европейското семейство. Напротив, това е инструмент на тези, които са вътре, за да тероризират непрекъснато македонския народ и македонския нация и македонската държава”, заяви Мицкоски.

Той обеща, че постигнатите договорености с България няма да бъдат зачитани от ВМРО-ДПМНЕ, когато дойдат на власт.

„Ние можем да заявим следното, че нито един договор, нито един меморандум, нито един анекс, нито един нов договор няма да бъде признат от бъдещото правителство на ВМРО-ДПМНЕ“, закани се Мицкоски и добави, че „няма да отстъпят ни на йота от езика, идентитета и всичко, което ги прави различни от нашия източен съсед“. Той предупреди също така, че „ако някой, независимо дали е министър или премиер, дръзне да се откаже от тези атрибути и македонското малцинство в нашия източен съсед, бъдещото правителство на ВМРО-ДПМНЕ няма намерение да го спазва“.

Мицкоски обвини премиера Зоран Заев в недалновидност и сервилна политика и го нарече „политически аматьор”.

От ВМРО-ДПМНЕ обвиниха правителството, че води тайни преговори със София, за да бъде преодоляно българското вето и да започнат преговорите за членство в ЕС.

БГНЕС припомня, че антиправителствената и антибългарската реторика на ВМРО-ДПМНЕ се изостри след даденото от Зоран Заев интервю за агенция БГНЕС и го обвини, че „червените линии не бяха преминати, а изтрити”.

По време на протест в края на миналата седмица последва истерично изявление, че “този уикенд в София ще бъде разпарчетосана Македония”, а в речта си Мицкоски използва най-различни обиди срещу България и “нейното фашистко минало”, за което трябвало българите да паднат на колене.

Днешният протест в Скопие беше малоброен, а присъстващите издигнаха партизански лозунги. Те носеха плакати в комунистически дух с призив „Оставка на Заев, свобода на народа“. И този път на митинга имаше плакати с цитати на Ленин за едрия капитал и борбата срещу фашизма. Част от протестиращите вееха знамена със звездата от Вергина, което не трябва да се използва в страната, съгласно Преспанския договор.

#ВМРО-ДПМНЕ #Скопие #протест #Християн Мицоски #договор с България #оставка #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"