Индийски комикс супергерой се бори със страха от Covid-19

Индийски комикс супергерой се бори със страха от Covid-19
A A+ A++ A

Първият женски комикс супергерой Прия, която по-рано води кампания срещу изнасилване, киселинни атаки и трафик на хора, се завръща, за да се бори с дезинформацията около пандемията Covid-19.

В маската на Прия, която трябва да бъде пусната на 2 декември, героят се присъединява към Джия, „Отмъстителят на Бурка“, популярен герой от пакистанско карикатурно шоу, докато двамата се опитват да се справят с пандемията - а също и „ инфодемия ", голямо разпространение на фалшиви новини около коронавируса.

С повече от 9,4 милиона инфекции и 137 000 смъртни случая, Индия има втория най-голям брой случаи в световен мащаб. Строго блокиране в цялата страна, което беше наложено на 21 март, забави разпространението за известно време, но инфекциите нараснаха бързо - и продължават да го правят - тъй като ограниченията бяха облекчени.

Основно предизвикателство в борбата на Индия срещу Covid-19 е фалшивата и подвеждаща информация около пандемията, която често се споделя със светкавична скорост.

Откакто бяха съобщени първите инфекции по-рано тази година, милиони хора със смартфони получиха по стотици съобщения за предполагаемо лечение, слухове за заключване и конспиративни теории за произхода на Covid. Твърденията, че често отпиване на топла вода, избягване на месо и птици или приемане на хомеопатично лекарство могат да предотвратят инфекция, редовно попадат в пощенските кутии на хората.

„Чрез тази кампания искахме да оспорим дезинформацията, да разсеем страха и да подкрепим здравните работници и други, които са в челните редици на борбата срещу вируса“, ​​каза Рам Девинени, индийско-американският създател на комикс поредицата Priya, пред Би Би Си

Той стартира „ модерния феминистки супергерой “ през декември 2014 г., две години след бруталното групово изнасилване на млада жена в автобус в Делхи, за да фокусира вниманието върху проблема с пола и сексуалното насилие в Индия. Впоследствие сериалът е обявен за „шампион по равенство между половете“ от UN Women.

В маската на Прия тя пристига, яхвайки летящата тигрица Сахас (хинди за смелост), за да се бие с „невидимо чудовище - смъртоносен вирус, различен от всеки, който сме виждали преди“.

"Има тихо чувство на страх. Всеки се крие в домовете си. Изглежда, сякаш времето е спряло", отбелязва тя

Базираната в Делхи писателка и театрална актриса Шубра Пракаш, която е написала сценария на маската на Прия, казва, че е включила личния си опит в историята.

"През първите седмици на заключването изобщо не ни беше позволено да излизаме от вкъщи. Затова прекарах много време на балкона си. Достъпът ми до света беше доста ограничен. Всички бяхме изолирани и беше трудно за всички. Така че, когато видите Мийна, малко момиченце, което е един от главните герои в историята, застанало само на балкона си и мечтаеше, това също бях аз.

"И когато заключването започна да се улеснява и можехме да излезем, се появи" ново нормално ". Трябваше да носим маски и да поддържаме социално дистанциране", казва тя.

В маската на Прия Мийна е поканена да се качи на гърба на Сахас за обиколка на умиротворения град.

Виждат пусти пътища; Мийна забелязва любимия си салон за сладолед, където вече никой не се реди на опашки; тя вижда своя приятел, който е изолиран като нея; и чува гласове - на моменти ирационални и страховити. В болницата тя наблюдава майка си, медицинска сестра, която героично се грижи за пациентите на Covid-19.

"Искахме хората да разберат, че това са извънредни времена. И искахме да подчертаем ролята на героите от Covid, тъй като виждахме, че за тях не се говори много", казва г-жа Пракаш.

"Имаше много стигма около болестта и ние се опитвахме да кажем, че хората трябва да бъдат отворени. Какво кара света да се движи по време на пандемията? Жертвите, направени от фронтовите работници, които отиват на работа, за да ни задържат безопасно. "

"Знаех, че вирусът все още ще е там и кампанията ще има известен резонанс. Също така, след 10 години това произведение на изкуството, създадено по време на пандемията, ще бъде исторически документ, документация за това как хората са се справяли с него в емоционалния и висцералния ниво ", казва той и добавя," но мисля, че ще бъде много повече от това. "

Почти година от началото на разпространението на пандемията, големи части от света все още са в плен на вируса. В Делхи и САЩ броят на хората продължава да експлодира, тъй като глобалните инфекции достигат 62 милиона, а 1,5 милиона са мъртви.

А Световната здравна организация и правителствата все още намират за предизвикателство да накарат хората да носят маски или да поддържат социално дистанциране. Миналият месец правителството на Делхи вдигна глобата за носене на маски на обществени места от 500 рупии (7,50 долара; 5,00 паунда) на 2000 рупии, след като многократни предупреждения попаднаха на глухи уши.

И това, казва г-н Девинени, означава, че маската на Прия има по-голямо значение от всякога.

#комикс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници