Проучване: Повече от една трета от децата с COVID-19 са безсимптомни

Проучване: Повече от една трета от децата с COVID-19 са безсимптомни
A A+ A++ A

Повече от една трета от децата, които имат COVID-19, са безсимптомни, според проучване на Университета в Алберта, което предполага, че младежите, диагностицирани с болестта, могат да представляват само малка част от заразените.

„Притеснението от гледна точка на общественото здраве е, че вероятно в общността циркулират много хора с COVID-19, които дори не осъзнават“, каза Финли Макалистър, професор по медицина във Факултета по медицина и стоматология. 

Проучването е публикувано в Canadian Medical Association Journal. "Когато виждаме съобщения за 1200 нови случая на ден в провинция Алберта, това вероятно е само върхът на айсберга - вероятно има много хора, които не знаят, че имат болестта и потенциално я разпространяват", каза той. 

За проучването екипът на McAlister анализира резултатите за 2463 деца, които са били тествани по време на първата вълна на пандемията - от март до септември - за инфекция COVID-19.

Като цяло, 1 987 деца са имали положителен резултат от теста за COVID-19, а 476 са имали отрицателен резултат. От децата, които са дали положителен тест, 714–35,9% - съобщават, че са безсимптомни.

"Това говори за училищните програми за безопасност", каза той. "Можем да направим всички въпросници за COVID-19, които искаме, но ако една трета от децата са безсимптомни, отговорът ще бъде отрицателен на всички въпроси - но те все още са заразени."

Поради асимптоматичния характер на болестта при около една трета от децата, Макалистър каза, че провинцията е права да затвори училища за по-дълъг период по Коледа.

„Доколкото знаем, децата са по-малко склонни да разпространяват болести, отколкото възрастните, но рискът не е нулев“, каза той. "Предполага се, че безсимптомните са по-малко заразни от човека, който седи наблизо и киха навсякъде, но ние не знаем това със сигурност."

Изследователите също така откриха, че макар кашлица, хрема и възпалено гърло да са три от най-честите симптоми сред децата с инфекция на COVID-19 - проявяващи се съответно в 25, 19 и 16 процента от случаите.

„Разбира се, децата са изложени на риск от заразяване с много различни вируси, така че специфичните за COVID симптоми всъщност са повече като загуба на вкус и мирис, главоболие, треска и гадене и повръщане, а не хрема, кашлица и възпалено гърло, " той каза.

Макалистър отбеляза, че излиза подобна статия, която показва, че болките в гърлото и хремата не са надеждни признаци на COVID-19 и при възрастни, въпреки че по-голямата част от възрастните (84%) показват симптоми.

„Възпалено гърло и хрема означава, че имате някаква инфекция на горните дихателни пътища, но треската, главоболието и загубата на вкус или мирис са най-важните за индикация, че човек може да има COVID-19, а не друг вирус ", каза той, добавяйки гадене и повръщане.

Макалистър добави, че ако хората изобщо имат някакви симптоми, те трябва да останат вкъщи и да се изследват, докато дори тези, които се чувстват добре, все още трябва да правят всичко възможно, за да останат в безопасност - да носят защитна маска, често миене на ръцете, спазване на разстояние и избягване среща на закрито.

„Някои хора с COVID се чувстват добре и не осъзнават, че го имат, така че общуват с приятели и неволно разпространяват вируса и мисля, че това е големият проблем“, каза той. (ANI)

#коронавирус #деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »