3 млрд. лв. ще струва на българите отказът от АЕЦ „Белене“, изчисли Овчаров

3 млрд. лв. ще струва на българите отказът от АЕЦ „Белене“, изчисли Овчаров
Сумата, която българинът годишно ще плаща, заради „успехите“ на ГЕРБ (в енергетиката - бел. ред.) е около 2 млрд. годишно, изчисли Румен Овчаров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българските данъкоплатци ще трябва да плащат 3 млрд. лв. за отказа от проекта АЕЦ „Белене“, обяви депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров в кулоарите на парламента.

„Освен това допълнително ще плащаме за този „Франкенщайн“, който ще правим в АЕЦ „Козлодуй“, допълни бившият министър на икономиката и енергетиката от кабинета на Тройната коалиция, цитиран от БГНЕС.

На 11 септември руската компания „Атомстройекспорт“ посочи в комюнике, че увеличава исканите от Националната електрическа компания на България (НЕК) компенсации за отказа от АЕЦ „Белене“ на 1 млрд. евро.

Тогава Делян Добрев определи като неоснователни претенциите на руската компания, защото не отговаряли на принципните договорености с Русия.

Той увери, че България се подготвя да отговори на този иск от 6 месеца с помощта на най-добрата адвокатска кантора в света, която имала много спечелени дела срещу „Атомстройекспорт“.

Още във вторник Румен Овчаров изрази мнение, че искът на „Атомстройекспорт“ вероятно е основателен и българските граждани ще плащат с години за безотговорността на премиера Бойко Борисов.

„Искът на Русия не е за това, че са сключвани договори, а за това, че е прекратен договорът. Отговорността за това е изцяло на това правителство“, подчерта депутатът от левицата.

Сумата, която българинът годишно ще плаща заради „успехите“ на ГЕРБ (в енергетиката - бел. ред.), е около 2 млрд. годишно, изчисли Румен Овчаров.

#Делян Добрев #НЕК #„Атомстройекспорт“ #АЕЦ „Козлодуй“ #Румен Овчаров #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »