Заместник-председателят на ПП АБВ: Повторното затваряне е геноцид

Заместник-председателят на ПП АБВ: Повторното затваряне е геноцид
A A+ A++ A

Като геноцид определи повторното затваряне на държавата заместник-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева. Пред медиите тя коментира, че подобни държавнически действия, които да оставят на улицата хората без никакви приходи, не е глупост и липса на познания, а определено е акт на масово изтребление и изрази силна изненада, че след първия локдаун не са последвали никакви поуки.

„Социалноикономическата криза, в която в момента се намира държавата, е лакмус за това дали има лидерство в България. Не е изненада, че премиерът Борисов със сигурност не е лидер. Бях изумена от факта, че няма поука от първото принудително затваряне на държавата, което се случи преди повече от седем месеца. В момента ни се предлага второ такова затваряне без нито една подкрепа. И ако във всички европейски държави, където виждаме и положителните резултати за преодоляването на първата фаза на социалноикономическата криза, имаше работещи мерки, в България ние от АБВ единствени сигнализирахме, писахме редица писма до институциите още от март месец, че такива мерки нямаше“.

Ганчева отново алармира за незабавни социално-икономически мерки в контекста на коронакризата и българите да получат незабавни свежи постъпления.

„Не да се измислят изисквания, на които никой не може да отговори. Не да се чака 7-8 месеца някой да ти прегледа документите и евентуално да реши да ти даде парите, защото до момента българските граждани и фирмите получаваха възможността да кандидатстват за кредит. Не! Нищо такова, а незабавно - така, както в другите европейски държави се случва - подаваш си документите, в продължение на няколко дни получаваш известие, че по твоята сметка са преведени парите. Всички работещи, които в момента са загубили своята работа временно, дано не е продължително, трябва да имат сигурността, че ще получават доходите, които са имали в момента. Бизнесът, но не само този бизнес, който е близък до премиера Борисов, бизнесът също трябва да има и оборотните средства, и да му се свали тежестта за плащане на осигуровки. Ако това не се случи, то българските граждани и бизнес ще бъдат затрупани много по-тежко от кризата, породена от премиера Борисов, отколкото в момента улиците затрупаха България и както винаги всички се изненадах от първия сняг“.

Пред медиите Любомира Ганчева настоя за незабавна смяна на ръководството на „Булгартрансгаз“ заради престъпно нехайство за живота и здравето на гражданите.

„Доживяхме, след като Съдът задължи „Булгартрансгаз“ да ни отговарят официално на въпросите за развитието на газопровода край Петрич, да получим отговор. За съжаление, този отговор, който получихме в петък в края на работния ден, не съдържа отговор на въпросите, които ние зададохме и то абсолютно умишлено и целенасочено. Това идва да покаже, че няма институция, която да накара ръководството на „Булгартрансгаз“ да си свърши работата.

Ганчева отново припомни, че ПП АБВ очаква отговори на конкретни въпроси, важни както за гражданите, така и за икономическото състояние на сектор „Енергетика“.

„Кога за последно е извършена техническа проверка на газопреносната мрежа на територията на България и да получим протокола от нея? Това е изключително важно, за да се види дали изобщо някой в тази компания следи за състоянието на газопреносната мрежа. Те със сигурност не са я построили. Те доказаха, че не могат да построят един километър газопреносна мрежа в срок. Но дали въобще я поддържат – нямаме информация. Това или означава, че никой за последните 10 години не е правил техническа проверка и никой не знае в какво състояние е мрежата и се намираме на минно поле, на което не се знае какво ще се случи, или някой формално извършва тази техническа проверка, подписва се, че всичко е точно, после като стане взрив – си мълчи. И в двата случая това е престъпление. Попитахме какви са причините за аварията. 300 метра газопровод гръмна, отговорът беше – нормална експлоатация. Ако за подписалият отговора - заместник-изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“, при нормална експлоатация гърми газопровод, не искам да си мисля какво би могло да стане при една авария. Тогава няма да е иронично, а ще е страшно. Попитахме каква е стойността на ремонта – отговор няма. Казва се само, че тръбите, които са сменени, са на стойност 17 600 лв. За това един човек на минимална работна заплата ще работи 2 години. Един пенсионер на минимална пенсия 6 години ще получава пенсия на стойността на тези тръби“.

За отговори по всички зададени от ПП АБВ въпроси, партията ще търси съдебно съдействие.

„Ще напишем и писмо до министър Петкова, в което ще попитаме: „Госпожо министър, докато чакате новата разходка с джипа на премира или да се снимате с нов посланик, знаете ли какво се случва в държавните дружества? При следващия взрив ще излезете ли вие да поемете отговорността за това, че не можете да ръководите сектора?“ За 2019 г. по официалните отчети на дружеството ръководството на „Булгартрансгаз“ е получило официално заплата в размер на 681 000 лв. не е ясно, обаче, срещу какво. Един газопровод няма завършен в срок. Един голям проект няма реализиран в срок. Два взрива, за които не отговарят 6 месеца, а накрая отговарят нагло. Абсолютно не спазват изискванията нито на закона, нито на Българския съд“

#АБВ #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"