Кааван, най-самотният слон в света, най-накрая ще бъде пуснат на свобода

Кааван, най-самотният слон в света, най-накрая ще бъде пуснат на свобода
A A+ A++ A

В продължение на десетилетия най-самотният слон в света забавлява тълпи от хора в пакистански зоопарк.

Съдбата му не е хич лека, тъй като той е бил използван за забавление на гостите на парка, налаган с камшици, за да изпълнява номерата си.

Животните около неговата клетка изчезнали, като се твърди, че те били продадени на заможни хора. Единственият му спътник умрял, твърди се, от сепсис, донесен от онези гвоздеи, вкопани дълбоко в кожата й, за да не може да избяга.

Години наред изглеждаше, че никой не се интересува от самотната съдба на слона. Раните му се инфектирали, а веригите около краката му бавно оставяли трайни белези.

Но в неделя най-самотният слон в света най-накрая ще остави след себе си заграждението, в която е живял до сега,  за да започне нов живот от другата страна на континента, благодарение на решителността на доброволци и донякъде неочаквано включване на американската поп икона Шер.

Това е историята на Кааван. Започва с молитва и завършва с песен.

Молитвата

Кааван може би никога не би попаднал в Пакистан, ако не бил в боливудски филм, някаква деликатна международна дипломация и капризите на едно малко момиче.

Зайн Зия, дъщерята на тогавашния военен владетел на Пакистан генерал Зиаул Хак, се влюбила в слоновете, след като гледала Хаати Мере Саати (Elephants my Friends).

И така, тя произнесла молитва.

„Погледнах към небето и се помолих, Аллах Миан, дай ми хаати мера саатхи (скъпи боже, дай ми слон, за да бъда мой приятел)“, каза Зейн наскоро пред Би Би Си.

Молитвата й беше чута - от баща й. Една сутрин не след дълго, когато Зейн се готвела за училище, генерал Хак я помолил да спре, завързал й очите и я извел на задната морава.

„Той каза, че има изненада за мен“, спомня си тя. "Накара ме да го докосна. След това ми свали превръзките и там слончето стоеше. Той беше толкова прекрасен. Настоявах да го държим у дома, но баща ми каза, че принадлежи на правителството и трябва да отиде в зоопарка. Той каза, че няма да можем да се грижим добре за него, особено когато порасне. "

Малкият слон бил Кааван, който - до онзи ден - беше държан в Сиропиталището за слонове Pinnawala Elephant (PEO) в Шри Ланка, според Рави Корея, базиран в САЩ експерт по рехабилитация на слонове в Шри Ланка. Смята се, че едногодишното слонче е било дарено на правителството на ген Хак като благодарност за подкрепата на армията на Шри Ланка по време на бунт.

Точните причини остават мътни - както и въпросът дали Кааван наистина е бил сирак - но знаем, че по някое време през 1985 г. младият слон е попаднал в зоологическа градина в Исламабад.

Златна мина

Малко след като паркът отворил, хората в него открили, че той е златна мина и могат да изкарват много пари от него.

И така, редица влиятелни служители в зоопарка започнали да предлагат договори на семейството, позволявайки им да управляват щандове за храна и детски площадки в градината на атракцията, както и на околните зелени пояси.

Те също имали други начини да печелят пари.

Има доказателства, които предполагат, че животни,  са били тайно доставяни на партита, организирани от влиятелни хора в региона по различно време.

Когато група доброволци, наречена Приятели на зоологическата градина в Исламабад (FIZ), започнали да провеждат периодични проучвания в зоологическата градина през 2019 г., установили, че броят на животните е варирал.

"В зоологическата градина няма ветеринарно съоръжение и няма доставки на лекарства", казва Мохамад бин Навид, доброволец от FIZ. "Тук няма здравно заведение за животни; няма помещение, където може да се извърши операция, и няма място, където болно животно да може да се държи изолирано."

В разгара на всичко това Кааван, бил звездата на зоопарка.

Работата на Кааван била да стои до оградата, за да забавлява тълпите.

Нощите на Кааван прекарвал на празен ход около неговото малко заграждение от половин акър, приблизително със същия размер като половин футболно игрище и съдържащо колиба с бетонен под. Когато доброволци от групата за правата на животните на Four Paws International (FPI) съставят доклад по-късно, те откриват „сух ров с тесни бетонни стени; уплътнена почва; няма друг естествен рохкав субстрат, няма дървета, трупи, храсти, скали, гуми или други структури ".

Но поне Кааван не бил самотен. Години наред негов постоянен спътник бил Сахели, урду дума за „приятелка“ - слон, докаран от Бангладеш в началото на 90-те години.

Необходимостта от такова приятелство не може да бъде подценявана. Експертите по дивата природа казват, че слоновете са когнитивно усъвършенствани и чувствителни, почти като хората. Те имат почти еднакъв живот - между 60 и 70 години в дивата природа - и имат подобни емоции, образувайки здрави семейни връзки.

Те също оплакват мъртвите.

Сахели починала през 2012 г. Официалната версия на събитията е, че тя е починала от инфаркт поради горещото време, но Мохамад бин Навид, доброволец от FIZ, твърди, че всъщност било от сепсис.

Кааван - вече лишен от необходимата му природна среда - действал все по-агресивно през годините. След което прекарва продължителни периоди във вериги от 2000г.

След като тя починала, той се влошил. 

По времето, когато екипът от FPI пристигна през 2016 г., те открили „агресивно“ животно, страдащо от „зоохоза“. Той имал „ниска локомотивна активност, без експлоративно или комфортно поведение, напреднал стадий на стереотипно поведение (непрекъснато клатене на главата)“ и пълно безразличие към хората.

Неговото физическо състояние също се влошавало, каза FPI, като открили "лек конюнктивит в лявото око, някои по-малко пигментирани области на подбедриците, показващи стари лезии на веригата, няколко напукани нокти и обрасли кожички".

"Кааван беше болен, това беше ясно. Той също беше с тревожно наднормено тегло, резултат от диетата с високо съдържание на захар, с която посетителите му го хранеха."

"Но никой не искаше да загуби звездната атракция на зоопарка."

Песента

Шер за първи път научила за тежкото положение на Кааван през 2016 г. Спечелилата Оскар актриса и певица, която е съосновател на Free the Wild, благотворителна организация за защита на дивата природа, наела юридически екип, който да настоява за свободата на слона.

Когато през май било обявено съдебното разпореждане за освобождаването му, певицата го нарече един от „най-великите моменти“ в живота си. През месеците оттогава тя е отбелязала напредъка му в профила си в Twitter, където има 3,8 милиона последователи.Би Би Си

Но борбата за Кааван и останалите животни в зоопарка не била приключила. Проблемът бил прехвърлен от един отдел в друг, преди накрая да се озове във Висшия съд на Исламабад.

През юни дошла и заповедта да се затвори зоопаркът завинаги. Но съдбата на Кааван оставала несигурна.

"Има такива, казва Мохамад бин Навид, които поеха по "егоистичния път", като казаха, че ще откажат да пуснат Кааван в чужбина, "че ще се грижат за него"."

Но както д-р Узма Хан на Световния фонд за дивата природа изтъкна в неотдавнашно телевизионно интервю, че зоологическата градина на Казаан не била единствената с проблеми. Пакистан няма единни стандарти по отношение на отглеждането на животни. Нито една от зоологическите градини не е член на Световната асоциация на зоологическите градини и аквариуми (WAZA).

Така че Four Paws International е поканен за втори път в страната и е измислен нов план - да прелети Кааван през Азия до Камбоджа, където да преживее останалата част от годините си в убежище за „защитен контакт“.

Имаше само един проблем. Кааван бил ядосан 30-годишен слон с проблем с теглото. Нито гневът, нито тежестта се поддават на пътуване до Камбоджа.

В крайна сметка д-р Амир Халил, роденият в Египет ръководител на екипа на FPI, намерил решение.

Екипът трябвало да вземе мерки за сигурност, за да може безопасно да оцени физическото здраве на Кааван

"И така започнах да пея. И след известно време забелязах, че слонът започна да проявява интерес към гласа ми, който така или иначе никой не обичаше, така че бях смутен. Но тогава бях щастлив, че намерих моя голям фен и започнах да му пея. "

Скоро Кааван започнал да се храни от ръцете на д-р Халил, да се къпе в езерото, докато новият му приятел пее една от любимите му песни от традиционната поп ера, която се възпроизвежда на преносима звукова система.

Не след дълго този агресивен слон щастливо последвал д-р Халил и неговите колеги в осемчасов полет до Камбоджа.

И в неделя, след 35 години страдания от ръцете на това, което д-р Халил описва като комбинация от „неправилно управление, липса на опитен персонал, смесено с бизнес и пари и по-малко внимание към хуманното отношение към животните“, Кааван ще вземе към новия си дом.

Шер намекна в Twitter, откакто свободата на Кааван била наредена през май, че можела да пътува до Камбоджа, но в петък ще кацне в Пакистан. Точният й график се пази в тайна от съображения за сигурност, но според съобщенията тя се ще се срещне с премиера Имран Кан в петък.

Очаква се тя да пътува от Пакистан до новия дом на Кааван в Камбоджа, резерватът за диви животни Кулен-Промтеп от един милион акра.

Кааван все още може да има проблеми с преодоляването на психологическите си проблеми и приспособяването към естествената среда, казва неговият приятел д-р Халил, но "най-накрая има шанс да бъде слон и да живее на място, което може да нарече дом".

#слон #зоопарк #зоопарк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »