Марадона припомнил за думи на лекар, че няма да доживее до 60 часове преди да издъхне

Марадона припомнил за думи на лекар, че няма да доживее до 60 часове преди да издъхне
A A+ A++ A

Авторитетното аржентинско издание Clarin разказва за последните дни и часове на Диего Марадона преди смъртта. Медията се позовава на хора от най-близкото му обкръжение.

След претърпяната операция на мозъка Марадона живееше в имение в Тигре, предградие на 20-ина километра от столицата Буенос Айрес. Една от дъщерите на Диего живееше в съседство на около 300 метра в края на улица „Авенида Италия“. В самия дом на легендата бяха най-верните му хора - братовчедът Максимилиано Помарго, племенникът Джони Еспосито, готвачката Монана, която е с него от над 25 години, както и една медицинска сестра.

Лекарски екип постоянно е на разположение, като личният му доктор Леополдо Луке го преглежда и говори с него всеки ден, кинезитерапевт идва в къщата всеки следобед, а психиатърът и личен приятел Карлос Диас отделя по 2 часа ежедневно. Всяка сутрин и вечер минава и адвокатът Матиас Морла, който движи всичко около Марадона.

Почти напълно е обездвижен след операцията. При нея са били констатирани апатия, анемия, депресия, дехидратиране на организма. Все неща, които лекарите приписват на годините на зависимост от алкохол и наркотици. Бил е изключително отпуснат в последните дни и няколко пъти е казвал на хората в къщата, че краят е близо. Говорил бавно, усмихвал се рядко.

Вечерта преди да си отиде, последният човек, разговарял с него, е племенникът Джони. Казал му, че нищо не може да го мотивира и не му се живее, след като на рождения му ден преди месец не е успял да види децата си и своите приятели.

Диего е искал и да се върне на работа в Химнасия, където бе треньор до последно. Луке е изготвил пълния план за рехабилитация, според който от 15 декември Диего да може да посещава по една тренировка. Това изглежда е било единственото нещо, което донякъде е събуждало интереса му. Казвал как само футболът може да спаси хората в тази ужасна ситуация на пандемия и криза. „Трябва да видя отбора“, повтарял през няколко часа Футболния бог.

Говорил е като на забавен каданс, едва мърдайки устни и очи. Изглеждал е напълно примирен и без желание за нищо. На няколко пъти е заявявал: „Не ми се живее“. Провел е кратки телефонни разговори в последните си 10 дни с един куп хора, които от години и зачеркнал - първата му съпруга Клаудия, дългогодишния му мениджър Гийермо Копола, както и голямата му втора любов Вероника Охеда, която го е посетила в къщата със 7-годишния им син Диегито Фернандес.

Адвокатът Морла разкри в деня след смъртта му, че планът на Луке е бил след Коледа Марадона да бъде преместен в Куба. За това е бил известен и Тони Кастро - синът на дългогодишния лидер Фидел. Той е поел цялата организация по настаняване и престой, като през януари аржентинската легенда е трябвало да отиде в мястото, което наричаше „моето спасение“.

Във вторник сутринта излиза на кратка разходка из квартала, като любителско видео от нея е много известно в Youtube - съседи снимали как Диего, Джони и Макс вървят покрай къщата им, а хлапето в ръцете на жената го поздравява. Марадона отвръща и помахва. Вижда се, че върви трудно, но все пак е жизнен. Това е последната разходка на аржентинеца.

Същата вечер на 24 ноември, вторник, подхвърля към Джони Еспосито и Макс Помарго: „Помните ли Пунта дел Есте?“. Има предвид драмата от 2000 г. в Уругвай, когато свръхдоза едва не го убива. Тогава медицинско светило в Италия предрича, че Диего няма да доживее 60. Опитва да се шегува, говорейки бавно, и казва: „Какво разбират тия кучи синове“. Вечерта разказва на Джони как е гледал тенис предната седмица - Финалния турнир в Лондон. И как е страдал за загуба там на Диего Шварцман (не уточнява коя от трите). Около 23:00 часа си ляга, казвайки на Еспосито, че е ужасно уморен и ще спи до късно.

На следващата сутрин, в сряда, Диего се е събудил около 10:00 часа, закусил и споделил, че не се чувства добре. Върнал се е в спалнята си. В този момент неговите верни хора, които са около него в къщата, не са притеснени. Но сестрата звъни на вратата на стаята около 11:30 и не получава отговор. Така около 12:00 часа пред къщата се събират пет линейки. Адвокатът е бесен и в деня след смъртта на Диего гневно говори пред аржентинска телевизия, че екипите е трябвало да дойдат много по-бързо. Разстоянието до къщата било само 5 км... А в 13:20 часа светът чува шокиращото: „Марадона е мъртъв“.

#Диего Марадона #Марадона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »