Оперният свят се сбогува с болка с тенора Камен Чанев

Оперният свят се сбогува с болка с тенора Камен Чанев
A A+ A++ A

Стотици приятели, почитатели, колеги на великия български тенор Камен Чанев от Държавна опера-Стара Загора и от оперните театри от страната си взеха последно сбогом с него във фоайето на Държавна опера-Стара Загора днес.

Венци от Министерството на културата, от Старозагорски митрополит Киприан, от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, от кмета на Община Сливен и Общинския съвет-Сливен, от Областния управител на Област Стара Загора, от Съюза на българските музикални и танцови дейци, от всички опери в страната, от оперната прима и артистичен директор на Държавна опера-Стара Загора Веселина Кацарова, от много институции бяха поднесени днес пред портрета на Камен Чанев. На видео стена се излъчваха кадри от забележителните му участия в постановки на Държавна опера-Стара Загора – „Аида“ на Стадион „Берое“, „Турандот“, „Отело“ и звучеше неговият глас.

Лично заместник-кметовете на Стара Загора Милена Желева и Иванка Сотирова поднесоха своите цветя и съболезнования. „Звездите в небесната опера се увеличиха с още една! Стара Загора се прекланя пред Човека и таланта Камен Чанев! Светъл да е пътят ти, Маестро!“ – написа в Книгата за съболезнования Милена Желева, заместник-кмет.

Своите съболезнования изпратиха голямата оперна прима Ана Томова-Синтова, кметовете на София – Йорданка Фандъкова, на Бургас – Димитър Николов, на Сливен – Стефан Радев, директорът на Софийска опера и балет - акад.Пламен Карталов, Национален музикален театър „Стефан Македонски“.
В „Писмо до Камен“ колегите му от Софийската опера и балет Светозар Рангелов, Сара-Нора Кръстева, Костадин Андреев и неговата съпруга Детелина написаха: „Трудно е и невероятно да изречем: Последно сбогом, приятелю Камене! Плачем.От всяка падаща сълза все-повече ни боли. Ще те помним с щедростта на таланта ти и сърцатостта, които ти раздаваше богато.Сцените и ефира ще са пълни с твоя блестящ глас и няма да ни разреши да мислим и говорим за теб като минало. Всъщност - никой не си тръгва истински , докато има хора, които го помнят и обичат. Дано Бог постели за теб най-меката пътека и да те постави на най-хубавата сцена!“

Погребението на големия български певец бе в тесен семеен кръг в двора на Митрополитския Храм „Свети Димитър“ в Стара Загора.

#камен чанев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »