Северна Корея "воюва" срещу COVID-19 чрез екзекуции

Северна Корея "воюва" срещу COVID-19 чрез екзекуции
A A+ A++ A

Севернокорейският страховит диктатор Ким Чен Ун е наредил да бъдат екзекутирани най-малко двама души, забранил е риболова в морето и е заключил столицата Пхенян като част от неистовите усилия за защита срещу коронавируса и икономическите щети от него. Това съобщи националното разузнаване на Южна Корея, цитирано от “Бризбейн Таймс”.

Правителството на лидера Ким е наредило също на дипломатите си в чужбина да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да провокират Съединените щати, защото се притеснява от очакван нов подход на новоизбрания президент Джо Байдън към Северна Корея, казаха политици на брифинг на Националната разузнавателна служба (НРС).

Един от политиците Ха Те-Кюнг цитира НРС, според която Ким е проявил “прекомерен гняв” и е предприел “ирационални мерки” по отношение на пандемията и нейното икономическо въздействие.

Ха каза, че Северна Корея е екзекутирала високопоставен служител от стоковата борса в Пхенян миналия месец, след като е намерила лицето отговорно за падащия валутен курс. Той цитира НРС, че през август Северна Корея е екзекутирала ключов служител за нарушаване на правителствените разпоредби, ограничаващи вноса на стоки от чужбина. Двамата души не са идентифицирани по име.

Северна Корея е забранила също риболова и добиването на морска сол, за да предотврати заразяването на морската вода с вируса, каза НРС.

Северна Корея наскоро е поставила Пхенян и северната провинция Джаганг под блокировка заради опасения от вируса. По-рано този месец тя е наложила мерки за блокиране на други области, където служители са открили внесени неразрешени стоки и чуждестранни валути, цитира политикът НРС.

Северна Корея е извършила също неуспешен опит за хакерство срещу най-малко една южнокорейска фармацевтична компания, която се опитва да разработи коронавирусна ваксина, съобщи НРС.

Агенцията не разполага с окончателни резултати в потвърждаването на ситуацията в Северна Корея, една от най-секретните държави в света.

Северна Корея твърди, че не е открила нито един случай на коронавирус на територията си, твърдение, оспорено от външни експерти. Голяма епидемия в страната може да има ужасни последици, тъй като здравната система на Севера остава осакатена и страда от хронична липса на медицински консумативи.

Пандемията принуди Северна Корея да затвори границата си с Китай, най-големия си търговски партньор и благодетел, през януари. Затварянето, заедно с поредица от природни бедствия през лятото, нанесоха тежък удар на икономиката на Севера, която беше наказана от санкции, наложени от САЩ. Търговията на Северна Корея с Китай през първите 10 месеца на тази година възлиза на 530 милиона щатски долара, което е около 25% от съответната цифра през миналата година. Цената на захарта и подправките е нараснала четири пъти.

Севернокорейските мониторингови групи в Сеул заявиха, че обменният курс спрямо долара в Северна Корея е спаднал значително, защото има малко места за използване на чуждестранна валута, след като контрабандата е била прекъсната до голяма степен след затварянето на границата с Китай.

Правителството на Северна Корея запази мълчание относно победата на Байдън на изборите над Доналд Тръмп, с когото Ким проведе три срещи на върха през 2018-19 г. за ядрения арсенал на Севера. Въпреки че дипломацията в крайна сметка спря, срещите помогнаха на Ким и Тръмп да изградят лични връзки и да спрат грубите обиди и заплахи за унищожение, които преди това се разменяха между двете страни.

Политикът Ким Бюнг-Кий заяви, че Северна Корея проявява безпокойство, тъй като приятелските й връзки с Тръмп стават безполезни и трябва да започне от нулата в отношенията с новата администрация на Байдън.

Експерти обсъждат дали Северна Корея скоро ще възобнови ядрените тестове, за да се опита да привлече вниманието на Байдън. По време на минали промени в правителството в САЩ, Северна Корея често извършваше големи изстрелвания в опит да подсили лоста си в преговорите с новата американска администрация.

НРС очаква Северна Корея да проведе военен парад преди конгреса на управляващата партия през януари в демонстрация на сила, планирана за инаугурацията на Байдън. Вероятно Северна Корея ще използва конгреса на Работническата партия, за да изложи основните си политики спрямо САЩ, каза Ким Бюнг-Кий.

Ким Чен Ун заяви, че конгресът, първият по рода си от четири години, ще постави нови държавни цели за следващите пет години. В изключително необичайно признание за провала на политиката си през август, Работническата партия заяви, че икономиката на Северна Корея не се е подобрила поради сериозни вътрешни и външни бариери и че предишните й цели за развитие са били сериозно забавени. 

#Северна Корея #КНДР #Ким Чен Ун

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?