Математикът на НОЩ: Скоро излекуваните ще са повече от новозаразените

Математикът на НОЩ: Скоро излекуваните ще са повече от новозаразените
Pixabay
A A+ A++ A

Броят на излекуваните скоро ще надмине този на новозаразените. Това прогнозират от Националния оперативен щаб (НОЩ) пред НОВА телевизия.

Според математика Николай Витанов е напълно възможно до 10-тина дни броят на оздравелите да е по-голям от този на новозаразените. Той дори заговори за край на здравната криза в ранната пролет.

За големия брой оздравели с COVID през последните 2 дни има обяснение, категоричен е математикът на Щаба.

„Рекордът се дължи на големия брой заболели преди 20 дни. Сега голяма част от тези хора се излекуват. Тенденцията е такава, че броят ще продължи да се увеличава. И ако продължи така, до 10-тина дни ще надмине и броя на новите случаи”, смята проф. Витанов.

За да се случи това трябва да помогнат и новото частично затваряне, което влиза в сила от утре вечерта. Но за отшумяване още е рано.

„Отшумяване на пандемията скоро няма да има. По време на коледните празници и Нова година се очаква случаите да се поувеличат и по Ивановден пак ще се тръгне нагоре. След януари, февруари, вече през март полекичка ще тръгнем отново надолу, вече ще има и ваксина. През април-май месец вървим към отшумяването”, заяви проф. Витанов.  

Междувременно натискът върху здравната система леко е отслабнал. Но цената на кризата остава изключително висока. За по-малко от два месеца у нас са починали 28 медицински лица с COVID. Това прави нов смъртен случай през ден. Страхът вече обхвана и ДКЦ-тата. В 11-то например от месец насам имат 2-ма лекари, излезли по собствено желание в неплатен отпуск. А екипите от COVID-кабинетите признаха, че са преуморени.

Проверка на NOVA показва, че средно 30% от пробите в COVID-зоните се оказват положителни. Част от тях не влизат автоматично в системата, защото не са PCR.

#проф. Николай Витанов #коронавирус #излекувани #заразени #мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »