Феновете в Аржентина и по света скърбят за Диего Марадона (ОБНОВЕНА)

Феновете в Аржентина и по света скърбят за Диего Марадона (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

В родината на легендарния Диего Марадона бяха потресени от кончината на великия футболист. Хиляди хора излязоха по улиците от всички краища на страната, за да почетат своя идол и любимец.

Те образуваха тълпи, които не спираха да скандират името на своя любимец и развяват знамена с неговия лик. Очаква се шествията да продължат през целия ден и цялата нощ.

Футболната среща между Интернасионал и Бока Хуниорс, която трябваше да се играе рано тази сутрин българско време, беше отложена, а всички срещи в Южна Америка и Шампионската лига в Европа започваха с минута мълчание.

В Аржентина бе обявен и тридневен национален траур в памет на Диего Марадона.

Ковчегът на Диего Марадона пристигна в президентския дворец в Буенос Айрес, показаха телевизионни кадри, след смъртта на аржентинската легенда вчера.

Хиляди хора отдадоха за последно почит на починалия световен шампион с Аржентина от 1986, който напусна този свят, след като наскоро се подложи на операция за премахване на субдурален хематом, разкриха кадрите на спортните канали TyC и ESPN.

Според информациите, Дон Диего е починал от инфаркт в дома си в Тигре.

Лошите новини в семейството на легендарния Диего Марадона нямат край. След кончината на великия футболист, стана ясно, че неговият син Диего Марадона-младши в момента е в реанимация поради коронавирус, пише Gong.bg. 34-годишният наследник на Дон Диего води битка с коварния вирус в болница в Неапол, след като е бил диагностициран с COVID-19 на 5 ноември.

Изключително неприятната новина съобщи италианският журналист Танкреди Палмери, който добави следното:

„Известен жълт телевизионен водещ го потърси по телефона, за да получи реакцията му. По този начин Диего-младши научил, че е загубил баща си“.

Диего Армандо-младши е син на Дон Диего от извънбрачната му връзка с неаполитанката Кристина Синагра, докато Марадона играе още за Наполи. Синът на аржентинеца тръгва по стъпките на баща си и е футболист до днес. Той е бивш юношески национал на Италия, а понастоящем носи екипа на „Скуадра адзура“ по плажен футбол.

Междувременно Аржентина обяви 3-дневен траур за Диего Армандо Марадона. 

Поклонението започва днес в 12 часа българско време (6 часа сутринта аржентинско). Тялото на Диего ще бъде изложено в президентския дворец в Буенос Айрес. Очаква се над 1 милион човека да преминат покрай тялото на идола си, защото вече има хиляди на площада.

По желание на семейството поклонението ще приключи в 22 часа българско време, като няма данни дали то ще продължи и в петък.
Наставникът на "Олимпик" (Марсилия) Андре Виаш Боаш предложи ФИФА за забрани на всички отбори по света да използват фланелката с номер 10 в памет на Марадона.

Боксовата легенда Майк Тайсън изрази лаконично дълбоката си скръб си по повод смъртта на Диего Марадона в Туитър, като нарече аржентинеца свой герой и приятел.
 


„Божията ръка ни напусна. През 1986 г. и двамата спечелихме своите шампионати (световната титла). Свикнаха да ни сравняват. Той бе един от моите герои и мой приятел. Аз много го уважавах. Той много ще ни липсва“, написа Железния в профила си в Туитър.

Трикратният световен шампион Пеле бе един от първите, които отдадоха почит на легендата на световния футбол. Двамата са считани за двамата най-велики футболисти в историята.

"Тъжни новини, аз загубих един скъп приятел, а светът загуби една легенда. Може да се каже още много, но засега нега Бог дава сили на семейството му. Надявам се, че един ден отново ще ритаме топка заедно в небесата горе", каза Пеле в кратко изявление, цитирано от БГНЕС.

 

Трикратният носител на Златната топка Мишел Платини също изрази съжалението си за кончината на Марадона. "Частица от нашето минало си отиде. Много съм тъжен. Изпитвам носталгия по една прекрасна ера на футбола. Диего остави следа в моя живот", сподели пред RTL Платини.

В минутите след трагичната новина за кончината на Марадона, футболният свят започна да изразява почитта си към аржентинеца. Клубът, който боготвори Марадона - Наполи, написа: "Завинаги в нашите сърца. Чао, Диего". Аржентинецът носи на тима от Неапол първите две шампионите титли в историята му, както и трофея от Купата на УЕФА. "Благодарим ти за всичко, Диего", написа друг бивш отбор на Марадона - Барселона.

"Ще останеш в историята на футбола завинаги. Благодаря ти за всичкото удоволствие, което си дал на света", заяви звездата на ПСЖ Килиан Мбапе. "Чисто и просто, играч като никой друг", каза бившият английски национал Майкъл Оуен.

Кристиано Роналдо написа: „Днес се сбогувам с приятел, а светът се сбогува с вечен гений. Един от най-добрите досега. Ненадминат магьосник. Той си тръгва твърде рано, но оставя наследство без ограничения и празнота, която никога няма да бъде запълнена. Почивай в мир. Никога няма да бъдеш забравен“.

 

 

Легендата на българския футбол Христо Стоичков също отдаде почит към великия Диего Марадона.

"Диего, почивай в мир. Благодаря ти за всичко", написа Стоичков. 

 

Почит към Марадона отдадоха още Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Аржентинската футболна федерация, Хари Кейн, Гари Линекер, Греъм Сунес, Андрей Шевченко, Асоциацията на професионалните тенисисти и много други. 

Властите в Буенос Айрес решиха да осветят редица сгради и паметници в града с цветовете на националното знаме в знак на почит към звездата

Аржентинското правителство прогнозира, че около 1 милион души ще вземат участие в церемонията по сбогуването с Диего Марадона. В момента властите работят по организацията на церемонията, предвид пандемията, причинена от коронавируса. Възможно е сбогуването с легендата да продължи няколко дни

Церемонията ще се състои в президентския дворец Каса Росада. Властите все още не са обявили по кое време правителствената сграда ще отвори вратите за опечалените.  Ковчегът с тялото на Диего Марадона вече беше докаран в двореца.

#Диего Марадона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »