Пандемията в развитие: Смъртен случай на всеки 40 секунди в САЩ (ОБНОВЕНА)

Пандемията в развитие: Смъртен случай на всеки 40 секунди в САЩ (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Над 60,05 млн. души са били установени с коронавирусна инфекция в глобален мащаб, починалите са 1 415 428, сочи последната статистика на Ройтерс.

САЩ остават най-засегнатата от Covid-19 държава с близо 12,6 млн. заразени и с близо 260 000 смъртни случая.

По брой на установени случаи на второ място е Индия с 9,2 млн. Над 134 000 са починалите в страната.

Следва Бразилия с повече от 6,1 млн. заразени и 170 115 жертви.

Във Франция случаите на коронавирус са над 2,17 млн. – малко повече от Русия, където са 2,16 млн.

В Испания заразените с коронавирус са 1,6 млн., Великобритания – 1,55 млн., Италия – 1,48 млн.

В Южна Америка след Бразилия най-много случаи има в Аржентина (1,38 млн.) и в Колумбия (1,26 млн.).

Експерти на Световната здравна организация искат отново да посетят пазара в китайския град Ухан, за да проследят разпространението на първите случаи на Covid-19 и да разследват как вирусът вероятно е тръгнал от прилепи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Експертът на СЗО по животински болести Питър Бен Ембарек заяви, че екипът му би искал отново да разговаря с едни от първите заразени и да открие работници, които може да разполагат с важна информация къде са се заразили с новия коронавирус.

„Няма признаци, че (вирусът) е бил създаден от хора. Не знаем какво е станало преди декември 2019 г., не знаем как вирусът се е прехвърлил от най-вероятната си естествена среда - популацията на прилепите, върху хора. Именно тази част от историята трябва да възстановим“, каза той.

СЗО е получила уверения от Китай, че възможно най-скоро ще бъде организирано международно посещение за разследване на произхода на новия коронавирус, съобщи в понеделник ръководителят на отдела на СЗО за извънредни ситуации Майк Райън.

САЩ съобщиха за над 2400 починали от КОВИД-19 - най-големия брой жертви, регистриран за денонощие през последните 6 месеца. Това показват данни на университета "Джонс Хопкинс", публикувани в навечерието на Деня на благодарността, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

За втори пореден ден е прехвърлен прагът от 2000 починали за ден. Последният път, когато жертвите бяха над 2400, бе в началото на май, в пика на здравната криза.

Новите случаи на коронавирус в страната са близо 200 000.

На фона на това ново разгаряне на епидемията много щати наложиха отново ограничения, въпреки наближаването на сезона на празниците.

Денят на благодарността в САЩ в голям семеен празник и за мнозина е дори по-важен от Коледа. На него семейство и приятели се събират около трапезата, на която традиционно се сервира пълнена пуйка.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчаха на американците да не пътуват на този празник. Въпреки това обаче летищата в Чикаго, Вашингтон и Ню Йорк бяха много оживени през последните дни, което подхрани безпокойство, отбеляза АФП.

Южна Корея съобщи днес за 583 случая на коронавирус - най-големия брой заразени за денонощие от март, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Страната се бори с трета вълна от инфекции, която наложи отново да бъдат наложени строги мерки за социална дистанция.

За последен път на 6 март е бил прехвърлен прагът от 500 случая за 24 часа.

Докато първата вълна започна от срещи на религиозна секта, сега последните заразявания са установени в офиси, училища и фитнеси, което ги прави трудни за проследяване.

Турските власти са подписали договор за покупка на 50 милиона дози от китайската ваксина срещу Covid-19 "КоронаВак", разработвана от биотехнологичната компания "Синовак", предаде Ройтерс.

Ваксините се очакват на няколко пратки от декември до февруари, обяви здравният министър Фахретин Коджа.

Ройтерс посочва, че китайската ваксина е в последна фаза на изпитания, за да бъде определена точната й ефективност.

Достъпните данни до момента показват, че с нея произведените антитела са по-малко отколкото количеството им у хора, които са преболедували Covid-19.

Коджа очаква ваксинирането в Турция да започне на 11 декември.

По-рано днес президентът Реджеп Ердоган обяви, че най-късно през април се очаква да е готова за употреба и турска ваксина срещу Covid-19.

Един милиард и 600 милиона евро компенсации ще плаща месечно френската държава на понасящите загуби заради Covid затварянето бизнеси в страната, докато им бъде позволено да заработят пак.

Това заяви днес финансовият министър Брюно льо Мер по повод обявеното снощи от президента Еманюел Макрон предстоящо постепенно вдигане на противоепидемичните ограничения.

Близо 200 000 фирми ще могат да вземат необлагаеми 10 000 евро на месец от държавата или 20 процента от печалбите им по същото време миналата година, но не повече от 100 000 евро месечно.

Облекчаването на мерките във Франция се планира да стане на 3 етапа, каза снощи президентът Макрон.

Търговските обекти ще могат да отворят от събота.

"Върхът на зараза на втората епидемична вълна е преминал" - това обяви френският президент Макрон. Карантинните мерки са дали резултат: броят на заразените е вече под 5000 дневно, намалява и числото на болните в реанимация. Въпреки това жертвите на коронавируса във Франция са вече над 50 000.

От 28 ноември всички магазини ще отворят, а периметърът на разходките на французите ще се разшири до 20 км в рамките на 3 часа.

Училищата ще възстановят извънкласните занимания на открито, религиозните храмове ще се отворят за ограничен брой вярващи.

Декларациите за излизане и вечерният час остават.

Ако спадът на заразата продължи, от 15 декември предстои ново облекчаване, семейните събирания за Коледа ще бъдат разрешени, но ограниченията по празниците няма да бъдат напълно отменени, предупреди президентът.

Третият етап е от 20 януари, а към края на декември може да има ваксинации. 

Германия ще удължи до 20 декември ограничителните мерки, наложени по-рано този месец с цел забавяне на разпространението на коронавируса, заяви канцлерката Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

"Експоненциалното нарастване на броя на инфекциите бе спряно, стръмната крива бе изравнена", каза Меркел след преговори с премиерите на федералните провинции на Германия.

"Но броят на инфекциите остава на равнище, което е твърде високо. Ситуацията не ни позволява да отменим мерките", добави тя пред журналисти.

За вчера бяха регистрирани 18 633 нови инфекции и 410 смъртни случая. 

На срещата е било взето решение за задължително носене на маски във всички пешеходни зони, където има висока концентрация на хора, както и в центровете на градовете.

Обявените на 2 ноември мерки включват затваряне на барове и ресторанти, но училищата и магазините остават отворени.

От 1 декември влиза в сила забрана за събирания на повече от пет души. По коледните празници ще могат да се събират до 10 души, без да се броят децата.

За изминалото денонощие в Чехия са били установени нови 2678 случая с коронавирус, съобщи министерството на здравеопазването в Прага, цитирано от ТАСС.

Досега в републиката с население около 10,7 милиона са били заразени 505 215 човека, от които 7499 са починали и 417 657 са се възстановили. Понастоящем на лечение са подложени 79 947 пациенти, от които 5413 са в болница. В страната са направени 2 976 646 теста за наличие на коронавируса.

От 5 октомври, след почти шестмесечно прекъсване, в републиката беше възстановено извънредното положение (действало от 12 март до 17 май).

До 12 декември вкл., ще са затворени ресторантите, баровете, клубовете, спортните съоръжения и културните обекти, както и повечето магазини. Търговията на дребно е забранена в неделя и официални празници.

Преустановени са дейностите на повечето предприятия за услуги на населението, а служителите на държавни и търговски организации са прехвърлени на дистанционен режим на работа.

Над 20 гръцки лекари, избрани в парламента, са напуснали досега депутатските си кресла, за да работят в болници и да поемат част от тежестта на пандемията от коронавирус, предаде ДПА.

Първият от тях бе пулмологът Йоргос Лампрулис, заместник-председател на парламента и член на Гръцката комунистическа партия.

В понеделник той поиска да бъде временно освободен от задълженията си в парламента, за да може да работи в клиника в родния си град Лариса. Той призова другите лекари в парламента да последват примера му.

"Според мен мястото ми сега е сред колегите ми лекари и медицински сестри", каза Лампрулис.

Оттогава 20 други лекари, сред които радиолози, хирурзи и микробиолози, напуснаха парламента, за да работят в държавни болници.

Гръцкият парламент има 300 депутати.

"Дисни" ще съкрати 32 хил. души

Компанията "Уолт Дисни" (Walt Disney) съобщи, че ще освободи от работа 32 000 души, предимно в развлекателните си паркове, което е повече от обявените през септември съкращения на 28 000 позиции, предаде "Ройтерс".

Причината е затрудненият бизнес заради намалелите клиенти в резултат на пандемията от COVID-19.

Съкращенията ще бъдат направени през първото полугодие на 2021-ва, посочи компанията в документи до Комисията за ценните книжа и борсите на САЩ.

По-рано този месец "Дисни" обяви, че пуска в принудителен отпуск още работници от тематичния парк в Южна Калифорния, тъй като не е ясно дали щатът ще позволи на развлекателните паркове да отворят отново. Тематичните паркове във Флорида и тези извън САЩ заработиха по-рано през годината при строга социална дистанция, тестове и носене на маски.

Дисниленд в Париж бе принуден отново да затвори по-рано този месец, когато Франция наложи нови строги ограничителни мерки, за да се справи с втората вълна на коронавируса

Тематичните паркове в Шанхай, Хонконг и Токио остават отворени.

#коронавирус #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »