Камерите на КАТ пропускат нарушители с 250 км/ч.

Камерите на КАТ пропускат нарушители с 250 км/ч.
24-те камери на Пътна полиция не могат да реагират и заснемат нарушители, които се движат с прекалено висока скорост, защото са едни от първите, създавани някога. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

24-те камери на Пътна полиция не могат да реагират и да заснемат нарушители, които се движат с прекалено висока скорост, защото са едни от първите, създавани някога.

Така шофьорите ги избягват, като профучават покрай камерите с над 250 км/ч., и остават ненаказани, въпреки че глобата за такова нарушение е 900 лв., съобщи вестник „Телеграф“.

С последните промени в Закона за движение по пътищата за всеки, който бъде засечен да шофира с повече от 50 км/ч над ограничението извън града, наказанието е глоба в размер на 300 лв. и по 50 лв. за всеки 5 км/ч отгоре.

Същото нарушение, но извършено в населено място, се санкционира с отнемане на книжката за 3 месеца, 350 лв. глоба и по 50 лв. за всеки 5 км/ч отгоре.

За да избегнат сблъсъка с КАТ, от няколко месеца насам доста шофьори са започнали да търсят начини да излъжат системата.

„От началото на годината все по-често при нас идват фотоси, на които не се вижда кола. Заснет е само път. Това означава, че водачът на автомобила е карал поне с 250 км/ч, щом не е бил щракнат“, обясниха от Пътна полиция.

Според униформените има и случаи, в които камерата въобще не успява да реагира да направи снимка на нарушителя.

До края на 2013 година Пътната полиция ще сложи по пътищата в страната 173 стационарни камери за контрол на скоростта. Така снимащите радари ще се увеличат 8 пъти. КАТ има и около 100 мобилни камери, монтирани в коли.

#радар #превишена скорост #КАТ #Пътна полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »