Ето къде менструалните продукти стават безплатни

Ето къде менструалните продукти стават безплатни
A A+ A++ A

Шотландия стана първата държава в света, която предостави безплатни менструални продукти.

Парламентът на Шотландия гласува единодушно в подкрепа на законопроекта за периодичните продукти във вторник, месеци след като депутатите първоначално сигнализираха за подкрепата си, предаде CNN. Според новите правила тези продукти ще бъдат достъпни в обществени сгради, включително училища и университети в Шотландия. Законово задължение на местните власти е да предоставят подобен тип продукти на разположение на всички, които се нуждаят от тях.

"Кампанията е подкрепена от широка коалиция, включително профсъюзи, женски организации и благотворителни организации", заяви Моника Ленън, депутатът, представил законопроекта миналата година, преди гласуването.

Решението е „сигнал към света, че може да се постигне безплатен универсален достъп до продукти , от които се нуждае всяка жена през месечния си цикъл“, добави Ленън.

"Горд съм да гласувам за това новаторско законодателство, което прави Шотландия първата държава в света, която предоставя безплатни продукти за всички, които се нуждаят от тях. Важни за здравето на жените и момичетата," заяви първият министър на Шотландия Никола Стърджън на официалната си страница в Twitter след гласуването.

CNN, цитирайки проучване от 2017 г. на Plan International UK, съобщава, че всяко десето момиче в Обединеното кралство не е в състояние да си позволи продукти по време на месечния си цикъл, докато проучването също така установява, че почти половината от всички момичета на възраст от 14 до 21 години са смутени от своите периоди, докато половината бяха пропуснали цял учебен ден заради тях.

През 2018 г. правителството обяви, че учениците в училища, колежи и университети в страните ще могат да получат безплатен достъп до санитарни продукти чрез инвестиция от 5,2 милиона лири. Въпреки това през 2019 г. той отпусна още 4 милиона лири, за да предостави безплатни консумативи в библиотеки и центрове за отдих, предаде CNN. (ANI)

#Шотландия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"