ВИДЕО: Борисов: Няма да има КПП-та, никой няма да бъде оставен сам и без подкрепа

ВИДЕО: Борисов: Няма да има КПП-та, никой няма да бъде оставен сам и без подкрепа
A A+ A++ A

Намираме се пред труден момент. Момент, в който всички заедно трябва да се изправим срещу нещо колкото познато, толкова и непознато – пандемията от коронавирус! Защо казвам заедно – защото ние държавниците трябва да вземем трудни, но мъдри решения, които да Ви убедим заедно да прилагаме и изпълняваме. Това написа премиерът Борисов на страницата си във Фейсбук.

ЕТО КАКВО КАЗА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ:

Уверен съм, че само заставайки рамо до рамо - лекари и медицински сестри, здравни работници, учители, учени, органи на реда, държавници, работещи и пенсионери, млади и възрастни, всички ние, заедно като общество можем да се справим! Вече сме го правили!

През март всички положихме усилия. Част от мерките бяха трудни, за някои бяха строги, но заедно се справихме и преминахме през първата вълна на пандемията. Всеки от нас беше принуден да направи жертви - да се откаже от любими неща, да промени начина си на живот и на работа, известно време да не вижда близките и приятелите си. Но тези мерки помогнаха за две много важни неща – да спасим животи и да укрепим и подготвим здравната си система. Защото светът още не знаеше с какво си имаме работа. Но ние използвахме времето на мерките и намалихме натиска върху болниците и пренастроихме икономиката си. Много български фирми започнаха да произвеждат необходимите защитни материали. Днес няма болнично заведение в страната, в което да липсват маски, защитни облекла, ръкавици, очила и дезинфектанти. И те са толкова качествени, че много от партньорите ни в ЕС и на Балканките заредиха системите си именно с български защитни материали.

Със затоплянето на времето интензитета на разпространение на вируса намаля. Страхът от непознатото и несигурността отстъпиха пред нормалния живот. Отново се срещахме с близките си, излизахме по кафета и ресторанти, почивахме на море и планина. През това време държавата укрепваше болниците, гарантирахме всички нужди от защитни облекла и материали. Сега обаче виждаме ясно, че малката възможност да си отдъхнем, която имахме през лятото и есента, вече я няма. Въпреки геройството на българските лекари и сестри, здравната ни система е подложена на огромен натиск. Време е да помогнем на здравните власти като дадем значителен отпор на разпространението на вируса. В противен случай –болниците ни много бързо ще се препълнят. Сега всичко зависи от нас, защото държавата - това сме ние!

Нашата отговорност ни задължава да предложим мерки за справяне със ситуацията. Следвайки ги заедно стриктно през следващите 3 седмици, ще осигурим необходимата глътка въздух за нашите медици и здравната система.

На първо място искам да заявя, че няма да има затваряне на държавата както през март! Няма нито пълно, нито частично затваряне. Няма да има КПП-та и няма да се затварят хората по домовете им!

Въвеждаме мерки, които според здравните власти и учените са най-необходимите и гарантират значително ограничаване на разпространението на коронавируса.

При формулирането на предложените мерки и при вземането на решението за налагането им, правителството се ръководихме на първо място от принципа, че здравето и човешкият живот са на първо място, независимо от перспективата за икономически загуби. От друга страна не може лекомислено да се въвеждат крайни мерки, които биха съсипали икономиката ни. Ето защо призовавам всички – заедно да пазим баланса, който ще ни преведе и през втората вълна на пандемията.

В същото време искам да подчертая, че никой няма да бъде оставен сам и без подкрепа. Знаете, че помагаме на всички, които направиха жертви и понесоха тежестта от последвалите кризи след първата вълна на COVID-19. Пенсионерите получават добавки и ще продължат да ги получават. Всички, които са на първа линия в борбата с вируса, също получават допълнително финансиране. Културните дейци, свободните артисти - също бяха подпомогнати. Българският бизнес беше подкрепен сериозно с множество схеми, мерките 60/40 и 80/20 работят перфектно и чрез тях спасихме десетки хиляди работни места в страната. Подкрепата продължава в момента и ще продължи и в бъдеще.

Подложени сме на изпитания. Но Ви уверявам, че заедно ще се справим с тях. Здравната и социалната ни системи работят, въпреки трудностите. Страната е финансово стабилна и това се констатира от всички международни агенции и институции. Икономиката продължава да произвежда. Продължаваме да строим пътища, защото след пандемията инвеститорите трябва да могат да стигнат до всяко крайче на България. Въпреки всичко децата получават образование, а българските учители също са герои, защото успешно адаптираха образователната система към онлайн преподаване.

Освен лекарите, учителите, органите на реда и всички, които са на първа линия в борбата с вируса, всеки един от нас също може да бъде герой. Като носим маски, като спазваме мерките, като пазим хората, които обичаме, като пазим колегите си и дори непознатите в градския транспорт или магазина. Всеки от нас трябва се включи отговорно в борбата с COVID-19. Да проявим заедно решителност, самодисциплина и чувство за отговорност. Здравните власти ще ни информират редовно за развитието на ситуацията. След като дадем глътка въздух и след сериозен анализ на данните, след тези 3 седмици можем да си позволим разхлабване на мерките. За да имаме Коледа и Нова година с близките си хора. А когато пристигнат ваксините и преживеем тази криза, ще можем да се върнем към обичайното си всекидневие. И тогава ще си спомняме с гордост за солидарността и отговорността, чрез които заедно се справихме с това предизвикателство.

#Бойко Борисов #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »