Топ кардиолог: Защитните сили срещу К-19 се синтезират на сън,психиката и имунитетът са свързани

Топ кардиолог: Защитните сили срещу К-19 се синтезират на сън,психиката и имунитетът са свързани
A A+ A++ A

Защитните сили срещу COVID-19 се синтезират на сън. Тогава се изграждат антителата. Затова е важно да спим повече докато боледуваме. 

Тези хора, които спят под 6 часа, по-често страдат от сърдечносъдови заболявания и са по-рискови за боледуване, каза в „Денят започва по БНТ началникът на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР доц. Сотир Марчев.

„Психиката и имунитета са свързани. Затова избягвайте темите за това кой къде е починал, не гледайте такива репортажи. Говорете за хубавите неща, за старите приятели, за веселите неща!“, съветва той.

„Едни и същи неща причиняват и нарушен имунитет, и повишаване на кръвното налягане, а те са всеизвестни: обездвижването, наднорменото тегло, нездравословното хранене и недоспиването. Повишаването на кръвното е белег, че човек води неправилен начин на живот и трябва да го променят“, подчерта доцентът. 

Той съветва хората да спортуват у дома поне по 35-40 минути, нужно е да се натоварват физически всеки ден, ако нямат възможност да тренират навън.

“Колкото повече близки контакти има един човек, толкова по-дълго живее. Затова женените мъже имат по-дълъг живот от самотните“, обясни Марчев.

Консумиране на повече варива (боб, леща), пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, ядки и риба, съветва той.

„Хората, които са болни, умират от две неща – от COVID-19 и от страха. За да намалим страха, трябва да се обучим. Човек трябва да е наясно къде се намира, какво става. Това намалява страха. Първото нещо, което искам да им кажа на тези хора, е, че болестта трае стандартно 2 седмици. Свиквайте“, заяви доц. Марчев.

„Не се плашете от температурата! Ако е до 38 градуса, не я понижаваме, защото стимулира защитните сили на организма. Това, че хората са отпаднали, да не ги безпокои! Нека спят повече“, добави той.

„Притеснява ни само дихателната недостатъчност или по-ясно казано невъзможността да си поемат въздух. В такива случаи трябва да се вика спешна помощ“, предупреди кардиологът.

#Сотир Марчев #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »