Вирусът у нас: Онлайн портал ще помага на лекари да се борят с COVID-19

Вирусът у нас: Онлайн портал ще помага на лекари да се борят с COVID-19
A A+ A++ A

Българска болнична асоциация (ББА) стартира инициатива за изграждане на онлайн портал за професионалисти, в който лекарите от цялата страна ще могат да обменят информация в реално време, за протоколи за лечение на по-тежките случаи или протичащи с различни усложнения пациенти, заразени с COVID-19.

Поканени са наши софтуерни компании, които имат интерес да дадат своя принос в обществото в този труден за всички момент, да помогнат за изграждането на бързо и удобно решение, което може да спаси човешки животи

1123 са новите случаи на коронавирусна инфекция у нас при направени 2787 PCR теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Положителните проби са малко над 40 на сто от изследваните.

Отново най-много са новозаразените в София - 356, следват Бургас със 133 и Кюстендил със 79 нови случая, в Стара Загора положителни тестове са отчетени при петима души.

Настанените в болница вече са 6350, от тях 408 са в интензивно отделение.

Хората, настанени в болници след заразяване с коронавирус, са се увеличили с над 1100 за последната седмица.

Излекувани са 772 пациенти, 60 са починали.

 

 

Графики на ситуацията с Covid-19 в България

От днес в голяма част от страната учениците от 5-и до 12-и клас се завръщат в класните стаи. 

Маските за тях вече са задължителни и в часовете, продължава да е задължително носенето им и в общите части на училищата. В училищния двор учениците и учителите ще могат да са без маска или шлем, когато няма взаимодействие с друга паралелка.

Завръщането в клас не важи за София. В столицата учениците от 6-и до 12 клас ще учат онлайн поне до края на месеца.

В Пловдивска област завръщането в училищата ще става поетапно. Всички директори са обявили графици за редуване на онлайн и присъствено обучение до Коледа. Организацията на  по-голямата част от училищата в Пловдив, както и на отделни училища в други общини, е такава, че между 30 и 50% ще се намали присъствието на учениците в учебните сгради.

Съгласно новата заповед на Министерството на образованието и науката всички ученици от 5 до 12 клас, които се връщат в класните стаи, трябва да бъдат с предпазни маски по време на часовете.

Пред БНР заместник-министър Таня Михайлова уточни, че въпросните ученици могат да не носят маските през цялото време, докато са в училище:

„Може да се прецени по време на часовете, когато се отварят прозорците в класната стая, съответно при дейности, за които не се изисква да бъдат с маска, за ученици, които имат съответно здравословни причини, когато са навън и се спазват дистанция и не се смесват, естествено, че няма бъдат с маска“, каза тя в края на миналата седмица.

Група деца в детските ясли в Каварна е под карантина, след като служителка е дала положителен тест за коронавирусна инфекция, съобщават от пресцентъра на общината.

Шестте деца от групата, контактували със заразената детегледачка, са по домовете си. Въпреки че нямат признаци на заболяването, те ще останат в изолация до 27 ноември, както изискват противоепидемичните мерки.

Общината за пореден път направи дезинфекция на общинските сгради, между които е и сградата на детските ясли, посочват от кметската управа. 

По план се обработват и обществени територии като централната градска част, паркове, общинският пазар, пространството около болницата и други.

Д-р Нелко Калайджиев, създал отделението по реанимация в МБАЛ “Иван Скендеров“ в Гоце Делчев, почина след усложнения от коронавирусната инфекция (COVID-19). Новината беше съобщена от Българския лекарски съюз (БЛС).

Д-р Нелко Калайджиев е 3-тият анестезиолог, който губи болницата в Гоце Делчев от началото на годината. През март почина д-р Костадин Киричев, а преди два месеца коронавирусът уби началника на реанимацията д-р Милан Първанов. Само преди седмица коварната зараза погуби и началникът на Детското отделение в МБАЛ „Иван Скендеров“ д-р Костадин Камбов.

Заразени с коронавирус са повече от 25 процента от медиците на първа линия в областната болница в Благоевград, която работи като Covid лечебно заведение. Много от заразените медици имат усложнения.

Кризата е  повече от сериозна, заяви директорът на болницата, д-р Огнян Митев.

Всички Covid легла в държавната болница са  запълнени, има  и  много чакащи хора с тежки усложнения в Спешното приемно отделение. Най-сериозният проблем с днешна дата е големият брой заболели медици: 

„Не знам… Даже  не можем да смогнем вече. Имаме много заболял персонал и то така действащ персонал, 60 човека болни. Повече от 25 процента от активните. Правим всичко възможно да можем, но е изключително трудно, почти невъзможно“, каза д-р Митев.

На медицински съвет в момента се обсъжда изключително сериозната ситуация с недостига на кадри.

Според директора на болницата д-р Огнян Митев моментът за затварянето на всички обекти, които не са жизненоважни, не бива да се отлага повече:

„Пълна карантина, както го направиха в Италия. И аз така мисля, че е наложително вече, защото извън контрол е всичко,. Защото това, което се случва с високият ръст на заболели, това, което виждаме в спешно-приемно е пълно, повечето възрастни хора, увредени, в тежко състояние и доста от тях бързо умират“

Доброволци и дарители осигуриха здравословна, качествена и вкусна храна за медици и служителите на смяна в Центъра за спешна медицинска помощ в понеделник. Организаторите вече съобщиха, че #ХапкаНадежда се опитва да вдъхне сили и кураж на хората на първа линия в борбата с COVID-19. Инициативата е и израз на благодарност към лекарите, медицинските сестри, санитарите и шофьорите на линейки.

„Днес дарихме 130 топли обяда за медиците в Спешна помощ. Инициативата вече се разпространява в повече от 12 града, в повече от 12 болници. Само за седмица мисля, че около 1 660 обяда вече са дарени“, заяви Кремена Кунева.

По думите й инициативата се приема толкова добре, че различни хора от различни места съвсем самостоятелно я подкрепят, така че броят на помагащите със сигурност е голям.

„#ХапкаНадежда е инициатива, която да покаже грижата към медиците и това, че ние оценяваме какво правят. Знаем, че карат 12-18-часови дежурства и не могат да си приготвят и ли купят храна“, каза още Кремена Кунева.

Тя посочи и друго важно нещо, което искат да споделят като послание. „Ние знаем, че хората в момент на криза се обединяват, съпричастността е на много по-високо ниво, но трябва да си дадем сметка, че когато един ден това свърши, дай Боже да е по-скоро, трябва да продължим да ги подкрепяме. Трябва всички заедно да се борим за една истинска здравна реформа“, заключи Кунева. 

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"