COVID-19 по света: Стотици тела на починали от COVID-19 през пролетта все още не са погребани в САЩ

COVID-19 по света: Стотици тела на починали от COVID-19 през пролетта все още не са погребани в САЩ
A A+ A++ A

Потвърдените случаи на коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб са вече между 58 570 555 и 58 985 500 според американския университет "Джонс Хопкинс" и Worldometers – съответно долната и горната граница. От тях оздравелите са между 37 449 147 и 40 766 904 души, а смъртните случаи – между 1 386 596 и 1 393 671 души.

Разработената от Оксфордския университет и „АстраЗенека“ ваксина срещу Covid-19 е показала 70 процента ефективност след проведените мащабни изпитания, съобщиха британски медии. 

Би Би Си коментира, че това е „триумф и разочарование“, защото ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ са показали 95 процента ефективност.

Експертите обаче отбелязват, че Оксфордската ваксина е много по-евтина, по-лесна за съхраняване и по-лесно достъпна, отколкото другите две ваксини. Освен това се смята, че тя може да достигне 90 процента ефективност при инжектиране на доза и половина.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок изрази голямо задоволство от новината и допълни:

„Поръчали сме 100 милиона дози от тази ваксина и работим в близко сътрудничество с „АстраЗенека“ за увеличаване на производствения капацитет.

Ханкок допълни, че Великобритания ще бъде по-близо до завръщане към нормален начин на живот през лятото, но преди ваксината да даде резултати, всички трябва да продължават съвестно да следват сегашните разпоредби в борбата срещу вируса.

Повече от 200 000 доброволци взеха участие в изпитанието на Оксфордската ваксина - половината от тях във Великобритания, а останалата част в Бразилия.

Германия и Испания са сред първите държави, които планират да започнат ваксинации срещу COVID-19. Германският здравен министър Йенс Шпан обяви, че страната му може да започне програмата за ваксинации на населението още през декември. Това може да стане, ако разработката на „Pfizer“ получи окончателно одобрение.

Малко по-рано канцлерът Ангела Мекрел изрази притеснение относно справедливото разпределение на ваксините. Според нея по-бедните държави може да бъдат ощетени при доставките, съобщи БНТ.

Испанският премиер Педро Санчес също коментира темата - по думите му Мадрид ще започне доброволните ваксинации срещу вируса през януари. Целта е в рамките на половин година по-голямата част от испанското население да бъде имунизирано срещу COVID-19. 

От днес в Каталуния започва поетапното отпадане на някои от ограниченията, въведени заради лавинообразното нарастване на броя на заразени с коронавирус. През последните 2 седмици обаче се наблюдава трайна тенденция на спад, което накара местното правителство да отпусне някои от мерките.

Отпадането на забраните ще бъде на четири фази. Първата е от 23 ноември. Ресторантите и кафенетата отворят врати с капацитет от 30% заетост вътре и на терасите максимум по четири души на маса с разстояние от 2 метра. Длъжни са обаче да приключат работа в 21.30.

Работа отново започват и театрите и кината, с 50% от заетите места. 8 месеца след като бяха забранени, вече ще има и концерти, но не с повече от 500 души публика.

Спортните клубове отварят повторно с намален капацитет и забрана да се използват съблекалните. Молове по -големи от 800 квадратни метра остават затворени, а по-малките магазини, до които има директен достъп от улицата, могат да приемат само 30 % от клиентите.

Остават ограниченията за събирания до 6 души, забраната за пътуване през уикенда, както и вечерният час - 22 часа.

Втората фаза е от 7 декември, третата от 21 декември, а за четвъртата ще се реши допълнително според развитието на пандемията.

Когато бяха въведени ограниченията броят на заразените в Каталуния беше близо 600 случая на 100 000 жители, а в момента са 393.

Според изпълняващият длъжността президент Пере Арагонес каталунците са преживели най-трудният период от втората вълна, но не бива да се отпускат, за да няма нов скок.

Британският премиер Борис Джонсън ще оповести днес новата система от по-строги местни ограничения в Англия след изтичането на пълната карантина на 2 декември. Междувременно и четирите съставни части на Обединеното кралство - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия подкрепиха плановете да се позволи общуването между отделни семейства за няколко дни около коледните празници.

Днес в Камарата на общините Джонсън ще изложи следващите планове на правителството в борбата срещу пандемията след 2 декември. Това, което най-мното вълнува хората е Коледа, като по предварителни сведения ще се позволи на до три семейства да прекарат заедно пет дни около празниците.

От канцеларията на премиера съобщиха, че ръководствата на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия са дали одобрение за подобна мярка. В Англия обаче след изтичането на пълната карантина ще влязат в сила по-строги ограничения на редица места, като подробностите за това кой район в каква карантина по тристепенната скала ще попадне ще бъдат съобщени в четвъртък.

Очаква се обаче да падне вечерният час за заведенията. Депутатите ще гласуват по новата схема преди изтичането на пълната карантина на 2 декември. Около 70 депутати от Консервативната партия на премиера заявиха, че няма да подкрепят мерките, ако няма убедителни доказателства, че карантината дава резултати.

В Германия продължават обсъжданията между ръководителите на 16-те провинции, за да се постигне обща позиция с какви мерки да се води борбата срещу Covid-19, предаде ДПА. Те трябва да преодолеят разногласията си преди консултациите с канцлера Ангела Меркел, планирани за сряда.

Кметът на Берлин Михел Мюлер, който в момента оглавява групата на регионалните премиери, обяви вчера, че карантината ще бъде продължена и след края на ноември.

Мерките включват затваряне на ресторанти и барове, театри, музеи и  басейни, както и ограничаване на социалните контакти.

За последното денонощие в Германия бяха регистрирани нови над 10 800 заразени с коронавируса, с което общият им брой надхвърли 929 000.

По данните на института „Роберт Кох“ починалите в страната от началото на пандемията са над 14 100. 

Турция пък планира да ваксинира гражданите си срещу коронавируса безплатно, заяви турският министър на здравеопазването Фахретин Коджа. „Приключиха преговорите с китайския производител на ваксини Sinovac, които са преминали всички необходими законови процеси. Най-малко 10 милиона дози от ваксината вече са изпратени в Турция, за да започне ваксинирането“, заяви Коджа пред вестник „Хюриет”, цитиран от БГНЕС.

Нов рекорд по заболеваемост от коронавирус беше отчетен в Русия. За първи път от началото на пандемията броят на новозаразените надхвърли 25 000 души за денонощие.

Най-много случаи на заболяването са отчетени в Москва – близо 6900. Следват Санкт Петербург, Московска, Нижегородска и Свердловска област.

Смъртните случаи през последните 24 часа са 361.

От усложнения, предизвикани от Covid-19, на 58-годишна възраст почина бившият губернатор на Република Хакасия Виктор Зимин. Той беше диагностициран със заболяването още през август и оттогава се лекуваше в московска клиника.

Общият бой на заразените в страната от началото на пандемията е над два милиона души.

По този показател Русия е пета в света след Съединените щати, Индия, Бразилия и Франция.

Южна Корея регистрира днес 271 новозаразени с новия коронавирус, ден преди влизането в сила на новите, по-строги ограничения за социално дистанциране, въведени за предотвратяване на трета вълна на инфекцията.

Бройката е по-ниска от вчерашните 330 инфектирани и от показателите през предходните пет поредни дни с по над 300 случая - най-високо равнище от август, съобщи Корейската агенция за контрол и профилактика на болестите, цитирана от Ройтерс. Отбелязва се обаче, че броят на новозаразените по правило спада през уикендите поради по-малкото тестове. Общият брой на регистрираните заразени в Южна Корея досега е 31 004, а на смъртните случаи – 509.

Правителството вече реши от утре да затегне допълнително мерките за социално дистанциране в столицата Сеул и съседните райони, където живее около половината от близо 52-милионното население на страната.

Те бяха въведени в първоначалния си, по-облекчен вид, още преди три дни заради националния изпит за прием в университетите, насрочен за 3 декември.

Затегнатите мерки предвиждат от вторник затваряне на барове и нощни клубове, ограничения за религиозни сбирки и броя на посетителите в ресторанти и кафенета.

"Ако не успеем да прекъснем веригите на инфекциите, всичките ни усилия за борба с пандемията и за лекуване на заболелите могат да се окажат безрезултатни", каза днес заместник-здравният министър Кан До-те.

Някои експерти обвиняват властите, че са закъснели със затягането на мерките, въпреки че са били достигнати показателите, обявени още по-рано от властите, за налагането на по-строги ограничения.

Властите на Сеул обявиха днес, че отделно от новите мерки ще въведат забрана върху събирането на 10 и повече хора и ще спрат нощния обществен транспорт, за да се сведе до минимум движението на жителите на столицата.

Според "Джонс Хопкинс", в САЩ потвърдените случаи са 12 228 144, а според Worldometers – 12 588 661. Смъртните са 256 746 според американския университет и 262 696 според Worldometers. За оздравели се считат 7 452 540 според Worldometers, но 4 526 513 според "Джонс Хопкинс" .

На 22 ноември има 136 627 нови случая според Worldometers т.е. 37 580 по-малко на дневна база. Има обаче изрично уточнение от 2 септември – съобщават се вече потвърдените случаи с COVID-19 според PCR тест и със специфичен контакт с доказан случай на COVID-19 или доказан клъстер, като установените случаи с бързи тестове за антитела не влизат в бройката – те отиват в категория „вероятни, за оценка”, а смъртните случаи се броят след патологична оценка. Досега се съобщаваха само PCR тестовете. Смъртните случаи са 866 т.е. 635 по-малко на дневна база. 

Около 650 тела на жертви на пролетната вълна на пандемията от коронавирус в Ню Йорк се съхраняват в мобилна хладилна морга в покрайнините на Бруклин, пише в. "Уол Стрийт Джърнъл".

По време на първата вълна на коронавирус в САЩ през пролетта Ню Йорк беше центърът на епидемията. В най-лошите дни в щата Ню Йорк повече от 700 души умираха на ден, а повече от три хиляди постъпваха в болници. За да се подпомогне разтоварването на болничните морги, в града бяха разположени хладилни камиони, където бяха складирани телата.

Според “Уол Стрийт Джърнъл", цитиращ кабинета на главния криминалист в Ню Йорк, много от телата не са били погребани, тъй като техните роднини все още не могат да бъдат открити или близките не могат да платят за погребението.

"Около 650 трупа се съхраняват в камионите във временната морга, която е създадена през април на Pier 39th Street в Сънсет Парк (в Бруклин)“, пише изданието, цитирано от БГНЕС.

Дмитрий Лисовецки, съсобственик на един от погребалните домове в Ню Йорк, каза по-рано за РИА Новости, че епидемията от коронавирус се е превърнала в тест не само за здравната система, но и за погребалните служби в града: поради множеството смъртни случаи, ковчезите са станали дефицитна стока, а за кремация се е чакало повече от две седмици.

Според него погребението в Ню Йорк е много скъпо. Място на гробището в центъра на Бруклин, както отбелязва Лисовецки, струва 20 000 долара, а в гробища, разположени в обсега на обществения транспорт, цената на едно място започва от 8 хиляди долара. Освен това роднините трябва да платят за изкопаване на гроб. Цената на тази услуга е варира между 1500 и 2000 долара, а на някои гробища може да достигне до 2500 долара.

В Китай са открити 11 нови случая за 23 ноември според Worldometers, т.е. 6 по-малко от вчера. Общо потвърдените са 86 442, като активните случаи са 315. Има 6 тежки случая. Оздравелите са 81 493, смъртните случаи са 4634 т.е няма нов случай от 17 май. Но "Джонс Хопкинс" дава различни цифри – 92 116 случая, 86 792 оздравели и 4742 смъртни т.е. без нов за последното денонощие, след като последният беше от 11 ноември.

Индия твърдо е на второ място в света по разпространение на заразата и според Worldometers, и според "Джонс Хопкинс". Съгласно данните на първия източник има вече 9 140 312 потвърдени случая, от тях 8 562 641 оздравели и 133 773 смъртни случая. Само за 22 ноември са регистрирани 44 404 нови случая и има вече явна тенденция случаите да са под 50 000 дневно, след като допреди 5 седмици границата беше 70-80 000 случая, дори повече, както и 510 смъртни случая. Но според "Джонс Хопкинс" случаите са 9 095 806, от които 8 521 617 оздравели и 133 738 смъртни.

В Бразилия според "Джонс Хопкинс" са открити 6 071 401, а според Worldometers – също 6 071 401. Според "Джонс Хопкинс" са оздравели 5 457 973, според Worldometers – 5 432 505. "Джонс Хопкинс" отчита 169 183 смъртни случая, а Worldometers – 169 197. За 22 ноември според Worldometers са открити 18 615 нови случая т.е. 14 007 по-малко за ден. 181 са смъртните, т.е. 173 по-малко на дневна база.

В Иран потвърдените случаи на COVID-19 са 854 361, от които 603 445 оздравели и 44 802 починали общо. 5796 души са в болница в критично състояние или общо 3% от активните случаи са в лечебно заведение! Има 13 053 открити заразени на 22 ноември т.е. 122 повече на дневна база. Смъртните случаи за 22 ноември са 475, т.е. 44 повече на дневна база.

 

#коронавирус #свят

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »