Дипломат загина при нападание срещу консулството на САЩ в Бенгази

Дипломат загина при нападание срещу консулството на САЩ в Бенгази
Служител на консулството на САЩ в либийския град Бенгази е бил убит, а друг е бил ранен при нападение от въоръжени мъже вечерта на 11 септември. Снимка: Ройтерс
A A+ A++ A

Служител на консулството на САЩ в либийския град Бенгази е бил убит, а друг е бил ранен при нападение от въоръжени мъже вечерта на 11 септември.

Нападението е израз на протест срещу филм, смятан за обиден за исляма, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи на Либия Унис ал Шареф, цитиран от АФП и „Дневник“.

Той уточни, че другите членове на персонала на консулството са били евакуирани и са здрави и в безопасност.

По-късно и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън потвърди, че служител на американския Държавен департамент е бил убит при нападението над американското консулство.

„Някои хора се опитаха да оправдаят това порочно поведение като отговор на предизвикателни материали, публикувани в интернет. САЩ осъждат всеки преднамерен опит за охулване на нечии религиозни вярвания. Но нека бъда ясна – никога не може да има оправдание за подобни актове на насилие“, подчерта Хилари Клинтън.

По данни на телевизия „Ал Арабия“ в нападението са участвали бойци от групировката „Ансар аш-Шариа“ (Последователи на шариата).

Има информация и за трима ранени членове на либийските сили за сигурност, които били откарани с линейка.

„Имаше ожесточени сблъсъци между либийската армия и въоръжена милиция пред консулството на САЩ“, заяви Абдел Монен ал-Хур, говорител на либийския Върховен комитет по сигурността.

Той каза, че пътищата в района са затворени и силите за сигурност обграждат сградата.

„Има връзка между атаката и протестите, които бяха организирани в Кайро“, информира още Хур.

По-рано във вторник в Кайро стотици демонстранти се опитаха да нахлуят в посолството на САЩ и свалиха, разкъсаха и изгориха американското знаме, а на негово място поставиха флаг с надпис: „Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е неговият пророк“.

Демонстрантите протестираха срещу филм, който се снима в САЩ и който според тях нанасял обида на пророка Мохамед.

Най-вероятно става дума за събитие, което ще бъде излъчвано по телевизията и което е организирано от скандалния пастор Тери Джоунс, разгневил преди време мюсюлманите, като изгори копие на Корана.

Събитието, което ще се състои във Флорида, е наречено „Международен ден за съд на Мохамед“ и на него пророкът на исляма ще бъде изправен пред символичен съд.

#консулство #САЩ #Бенгази #Либия #Хилари Клинтън #Кайро #Египет #Мохамед

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"