500 роми протестират в Букурещ заради френски министри

500 роми протестират в Букурещ заради френски министри
През лятото Франция започна разрушаване на незаконни ромски лагери. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Над 500 роми се очаква да протестират в сряда пред сградите на правителството и президентството в Букурещ по време на посещението на двама френски министри.

Френският министър на вътрешните работи Манюел Валс и делегираният министър по европейските въпроси Бернар Казньов ще посетят Румъния, за да обсъдят ситуацията с ромите и да се запознаят на място с проблема, предаде „Дневник“.

Протестите имат за цел да привлекат вниманието най-вече на румънското правителство върху проблемите на ромското малцинство в страната.

Друг повод за протеста е изявлението на Манюел Валс от вторник, че Франция „не може да приеме цялата сиромашия на света и на Европа“.

„Искам да разбера защо не са предприети силни интеграционни политики в тези страни, за да се интегрира това население“, заяви Манюел Валс, когато обяви намерението си да посети Румъния и България в търсене на решението за справяне с проблема.

„Крайно време е Европейският съюз да припомни какви задължения имат двете страни (България и Румъния), в които тези хора често са обект на преследване и на истинска дискриминация“, заяви в края на юли вътрешният министър на Франция.

През лятото Франция започна разрушаване на незаконни ромски лагери. Тези действия на правителството продължават да се случват въпреки предизборните обещания на президента Франсоа Оланд да не оставя без подслон роми, за които не е сигурно къде ще отидат.

По данни на френския кабинет около 15 000 роми, най-вече от България и Румъния, в момента живеят в незаконни лагери в страната.

Въпреки обещанията за дългосрочни мерки като облекчаването на трудовия пазар и множеството критики на политици и правозащитни организации правителството обяви, че ще продължи и с разрушаването на гетата.

#роми #протест #Букурещ #Манюел Валс #Бернар Казньов #Румъния #Франция #България #Франсоа Оланд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"