Пандемията у нас: Отложиха мача ЦСКА-"Левски" и конгреса на БФС

Пандемията у нас: Отложиха мача ЦСКА-"Левски" и конгреса на БФС
A A+ A++ A

Заради много болни с коронавирус беше отложено дербито между ЦСКА и "Левски". То трябваше да се играе утре.

"Сините" имат повече от 10 футболисти с положителни проби. По правилник това е основание за отлагане на мача. Отменен е и следващият двубой на "Левски" - гостуването на "Берое", защото и в клуба от Стара Загора има повече от десет заразени футболисти.

А днес стана ясно, че и конгресът на БФС се отлага заради корона- кризата. Нова дата не се посочва.ю

Готови са първите резултати от вътрешната проверка в УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив по повод случая със заснетите на видеоклип двама пациенти пред новооткритото COVID-звено, които впоследствие починаха, съобщи NOVA.

В резултат на събраните материали и доклад на нарочната комисия, назначена от изпълнителния директор на лечебното заведение, към момента е установена вината на седем служители, които са извършили, респективно – допуснали да бъдат извършени, нарушения на реда за обслужване на пациентите и оказването на медицинската помощ.

В ход е процедура по уволнението на един административен ръководител, един лекар, двама санитари и един шофьор на линейка. Издадени са и две заповеди за наказание „Предупреждение за уволнение“.

Комисията продължава работата си, тъй като има още въпроси и обстоятелства, които подлежат на допълнителна проверка и изясняване.

От днес, също така в болницата се въвеждат още по-строги мерки за съгласуване на преместванията на пациенти от един стационар в друг.

За окончателните резултати на вътрешната проверка ще бъде съобщено след нейното приключване, а материалите ще бъдат предавани на разследващите и контролните органи, ангажирани с подаваните сигнали.

Регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще могат да връчват предписания за карантина устно, чрез телефонно обаждане или с електронно съобщение (е-mail или SMS), решиха депутатите с промени в Закона за здравето на първо четене, съобщи БГНЕС.

Предложението за това е на управляващите от ГЕРБ, а целта му е да намали административната тежест върху здравните инспекции, които изнемогват в условията на постоянно усложняваща се епидемична обстановка в страната.

Председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова обяви, че се предлагат и други промени- при извънредно положение или извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването да може да забрани износа на лекарствени продукти, ако бъде установен недостиг. 

Според нея има нужда от прецизиране за кои заразни болести се налага болнично лечение и задължителна изолация, както и за кои се налага само една от двете мерки. Дариткова смята, че не е целесъобразно и аргументирано лечебни заведения за болнична помощ да бъдат използвани само с цел изолация на пациенти, без наличието на реални медицински показания за хоспитализация, само поради факта, че са болни от или заразоносители.

Данните от днес

3899 нови случая на COVID-19 са регистрирани през последното денонощие при направени 10 311 PCR теста. Това показват данните на Националния информационен портал.

Активните случаи са 78 459, от които 5 878 са хоспитализирани. В тежко състояние и в интензивни отделения са настанени 344 души. Най-много са новозаразените в София - 977, следват област Пловдив с 360 нови случая и област Варна с 255.

През изминалото денонощия броят на починалите е 119, а излекувани са 847 души. Общият брой на жертвите на вируса у нас е 2649.

Учителите депутати от БСП влизат пак в класните стаи. Педагозите от БСП в българския парламент ще стават доброволци в подкрепа на колегите си в образователната система, където има недостиг на кадри поради многото заболели, обяви лидера на левицата Корнелия Нинова.

В епидемичната обстановка в Каварна ще бъде направена поредна дезинфекция на обществени територии, съобщават от кметската управа за акцията на 21 ноември.

Ще бъдат обработени всички сгради, общинска собственост, централната градска част и парковете, зданието и прилежащите територии на автогарата, общинският пазар. Срещу патогенни микроорганизми ще се пръска и в дворните пространства на Многопрофилната болница за активно лечение и детската ясла "Щастливо детство", информират от общината за предприетата профилактична мярка за опазване на здравето на хората.

При обработването ще се използват дезинфектанти с бактерицидно и вирусоцидно действие на хлорна и/или алкохолна основа, които са разрешени за употреба от Министерството на здравеопазването.

Ако метеорологичните условия утре са неблагоприятни, дезинфекцията ще бъде направена в следващите няколко дни, посочват от общината.

Около 80% са положителните проби за коронавирус на пациенти, които преминават ежедневно през Спешния център в Кюстендил, съобщи директорът на многопрофилната болница в града д-р Александър Величков. Той уточни, че всеки ден се изпращат за анализ около 80 проби, при преминали около 120-130 пациента.

Средно за страната броят на положителните тестове е 30-40%, посочи още Величков и допълни, че обстановката в Кюстендил в последната седмица е доста необичайна. В момента за болнично лечение в здравното заведение са настанени около 80 души с коронавирусна инфекция, усложнена с пневмония и дихателна недостатъчност.

От началото на месеца в болницата са приети и изписани около 180 човека, а среднодневно там се приемат между 10 и 15 души.

В последните няколко дни се появи и втори проблем - масова психоза, страх и паника, обхващаща голяма част от хората, каза д-р Величков. Той посочи, че пациент не е върнат, но голяма част от идващите със симптоми могат да се лекуват и в домашни условия. "При нас ще настаняваме само пациенти, които са с изразена дихателна недостатъчност и необходимост от ползване на кислород, за да могат да бъдат осигурени легла за тежкоболните", каза Величков.

В момента в болницата е подсигурен цял етаж с 50 легла за болни от коронавирус, както и още 40 легла от друг етаж на здравното заведение. "Още през лятото сме осигурили уредба за подаване на кислород", каза д-р Величков.

Отделенията, въпреки болните и сред персонала на здравното заведение, са осигурени с 24-часово дежурство на лекар, сестра и санитар, посочи още директорът на здравното заведение. Той коментира и темата с разкриването на болница само за заразени с коронавирус и посочи, че откриването на такова здравно заведение в региона е неуместно. "Този въпрос може да се обсъжда в големи градове, където има много болници. Всяка една болница, ако се превърне изцяло в COVID болница, след приключване на епидемията ще престане да функционира", каза д-р Величков.

Един от най-авторитетните, уважавани и обичани лекари в Хасково загуби битката с COVID-19. Дългогодишният началник на хирургичното отделение в МБАЛ-Хасково д-р Живко Атанасов е починал в болницата, съобщиха от лечебното заведение.

Той е имал съпътстващо сърдечно заболяване. Д-р Атанасов е завършил медицина в Пловдив през 1981 година, а след това започва работа първо в Димитровград, а след това и в областната болница в Хасково. От 2006 година оглавява хирургичното отделение.

Двама лекари от спешното отделение на Ямболската болница са с COVID-19 и затова графикът в него често се променя. Пренасочен е допълнителен персонал към най-важното звено в здравното заведение в момента. Това съобщи изпълнителният директор на МБАЛ "Св. Пантелеймон" д-р Димитър Рунков.

Сега на основен трудов договор в отделението са трима лекари, останалите медици са на "четвъртинки" и "половинки" щатове, за да се изпълни графикът. Заразени с коронавирус са около осем души - трима лекари, медицински сестри и санитари. Трябва да се внимава с включването на доброволци, тъй като работата с пациенти с COVID-19 изисква стриктна дезинфекция и лична дисциплина, допълни д-р Рунков.

Според него в болницата може да се разкрият още 20 легла, ако изследванията покажат новозаразени в домовете за стари хора в областта. През последните два дни напливът към болницата е намалял и това се дължи на разкрития триажен кабинет към ДКЦ-1 и подобрената комуникация между пациентите и личните лекари.

Повишената смъртност през последната седмица д-р Рунков обясни с крайно тежкото състояние, в което постъпват някои болни - нефункциониращ бял дроб и показатели, които са несъвместими с живота.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »