Борисов и Меркел с телефонен разговор преди заседанието на евролидерите довечера

Борисов и Меркел с телефонен разговор преди заседанието на евролидерите довечера
МС
A A+ A++ A

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с канцлера на Федерална Република Германия Ангела Меркел. Двамата правителствени ръководители обсъдиха темите на предстоящото видеоконферентно заседание на лидерите на Европейския съюз тази вечер.

Българският премиер изрази задоволство от доклада на германското председателство на Съвета на ЕС относно напредъка по координирания подход на ЕС в отговор на пандемията. Борисов подчерта, че Европейският съюз трябва да продължи пътя си на единство в борбата с последиците от вируса.

Министър-председателят Бойко Борисов благодари на канцлера Меркел за постигнатото от германското председателство споразумение с ЕП за следващата Многогодишна финансова рамка (МФР) и за Пакета за възстановяване. Борисов изрази надежда рамката и решението за собствените ресурси да бъдат одобрени възможно най-бързо от Съвета на ЕС, за да може държавите членки да се възползват от тези инструменти и финансови ресурси навременно и пълноценно в борбата с вируса и последиците от него. Българският министър-председател беше категоричен, че сега е моментът да покажем на нашите граждани, че можем да се обединим и да действаме заедно. Борисов посочи, че предложеният пакет за МФР и „Следващо поколение ЕС“ е балансиран и приемлив за страната ни.

На 3 ноември двамата с Меркел отново проведоха телефонен разговор, продължил 40 минути. Основна тема тогава бяха въпросите около бъдещото решение за старт на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС, за което преди дни България наложи вето. В съобщението на Министерски съвет не се споменава днес темата отново да е била обсъждана.#Бойко Борисов #Ангела Меркел #телефонен разговор #пандемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай