Пандемията в развитие: Русия премина границата от 2 милиона заразени с коронавирус

Пандемията в развитие: Русия премина границата от 2 милиона заразени с коронавирус
A A+ A++ A

Броят на потвърдените случаи на зараза с коронавирус по света надхвърли 55,32 милиона, а за последното денонощие увеличението е с 536 224, сочат данни на Световната здравна организация, цитирани от ТАСС.

Броят на починалите е нараснал с още 9220 и е надхвърлил 1,33 милиона.

По най-нови данни на СЗО, заразените са общо 55 326 907, а починалите - 1 333 742.

Мрачен рекорд по ръст на заболеваемост е бил регистриран на 14 ноември - 670 785.

Над 45 процента от случаите на зараза, данни за които са постъпили в СЗО, са от Европейския регион (244 710).

На второ място са Северна и Южна Америка (195 663), а на трето - Югоизточна Азия с 47 152 случая.

Над 300 души са задържани в Берлин при протестите срещу ограниченията, въведени заради COVID-19. Полицията е използвала водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне хилядите протестиращи, които не се вслушали в призивите за спазване на дистанция и носене на маски, съобщи ДПА. При акцията са ранени десетки полицаи.

Русия премина границата от 2 милиона заразени с коронавирус. Най-много потвърдени случаи има в столицата Москва, последвана от Санкт Петербург. Русия стана петата страна по потвърдени случаи на COVID-19 след САЩ, Индия, Бразилия и Франция.

В Русия търсенето на витамин D е нараснало почти шест пъти в разгара на коронавирусната пандемия, съобщава ТАСС с позоваване на представител на най-големия руски производител на хранителни добавки "Эвалар“".

„Ние произвеждаме витамин D, но нивото на търсенето му периодично надвишава производствения ни капацитет“, казаха от компанията.

През последните 9 месеца търсенето на витамин D, който се препоръчва за профилактична защита от коронавируса, е нараснало с над 400% (според DSM Group). Отбелязва се, че търсенето на витамин нараства значително от края на лятото насам – от август до септември ръстът е бил 238%, а от септември до октомври - 441%.

„Целият пазар, ако сравним началото на годината и октомври, е нараснал 10 пъти“, добави представител на “Эвалар“, позовавайки се на данни на анализатори от Proxima Research.

60% от французите са на мнение, че не виждат смисъл в задължителната ваксина срещу коронавируса, показват публикувани данни от допитване на социологическата агенция "Елаб", предаде ТАСС. По-голямата част от анкетираните французи обаче одобряват въведените в страната мерки

Испания беше една от страните, които наложиха строга домашна карантина по време на първата вълна на пандемията. Сега проучване на Института за финансови изследвания „Лайбниц” (SAFE) разкри, че тази мярка е била от съществено значение за спасяването на много човешки животи.

По-конкретно тези на около 4000 души, тъй като инфекциите са намалели с около 16% през първите два месеца на карантината. Този доклад също изтъква, че колкото по-бързо се наложат ограниченията, толкова повече са спасените от фатален изход.

Ако карантината не бе въведена през март, до 14 май жертвите от коронавирус в Испания щяха да достигнат 31 000 души, в сравнение с 27 000, официално съобщени на тази дата. Ако обаче ограниченията са били приложени по-рано, броят на смъртните случаи би бил значително по-малък, сочи анализът.

„Ефективността на карантината в Испания беше значително по-ниска, отколкото ако тези мерки бяха приложени седмица по-рано,“ каза Александър Лудвиг, икономист и един от водещите в проучването.

Той добави: „В регионите, които са били в по-начален етап от епидемията към момента на влизане в сила на ограничението, мерките са по-ефективни, отколкото в регионите, където епидемията беше в по-напреднал етап."

Япония регистрира рекорден брой нови случаи на заразяване за 24 часа и премиерът Йошихиде Суга обяви най-високата степен на опасност, но не съобщи за въвеждане на нови ограничителни мерки, предадоха Асошиейтед прес и Франс
прес.

Здравното министерство съобщи за 2179 нови случая, с които за пръв път бе прекрачена границата от 2000 новозаразени.

Предишният рекорд по брой на новозаразените беше отбелязан на 14 ноември с 1723 случая. Токио надхвърли днес и досегашните максимални показатели от 500 случая за 24 часа, втори пореден рекорд, след като предишният ден отбеляза 493 случая.

Макар и ниски в сравнение с други страни, цифрите показват завръщане на пандемията на японските острови, където не се правят масово тестове, отбелязва АФП.

"Призовавам японския народ да взима системно мерки като носене на маска", добави Суга. Според него е желателно маските да се носят дори по време на разговори в ресторант.

Според японската обществена телевизия Суга е свикал заседания на експерти днес и утре, на които ще обсъди нарастващия брой на случаите на коронавирус, преди правителството да обсъди допълнителни мерки.

Премиерът обяви, че ще подкрепи префектурите, които призовават предприятията да затварят по-рано и каза, че трябва да се обмислят ограничения като забрана за събиране на повече от четирима души в ресторантите.

Въпреки това правителството няма да се откаже от мерките за стимулиране на туризма и посещаването на ресторанти, но групите от посетители трябва да бъдат от най-много от 4 души и се препоръчва те да носят маски през цялото време, освен когато слагат храната в устата си.

Според експерти широкото използване на маски и други предпазни мерки, както и културните традиции, които не включват ръкостискане и целувки, може да са помогнали за по-ниския брой на случаите, отбелязва АП.

"Ние сме във фаза на бързо нарастване на броя на заразените", коментира Норио Омагари, японски специалист по заразни болести след заседание за здравната ситуация в Токио с участието на губернатора на столицата Юрико Койке.

Експертът призова за бдителност, предвид приближаването на празниците в края на годината и утежняващи сезонни фактори като сухия въздух, който улеснява разпространението на вируса.

Япония увеличава броя на извършваните тестове, но равнището им остава относително ниско. В столицата, с население от около 14 милиона души, се извършват всеки ден 5000 до 6000 теста. От януари тази година страната е отчела общо 122 966 000 случая на коронавируса и 1922 смъртни случая.

Броят на американците, починали от коронавирус, достигна вчера 250 029, сочат данни на университета "Джонс Хопкинс", цитирани от световните агенции.

За пръв път от началото на пандемията е преминат прагът от 250 000, посочва Франс прес.

До момента в САЩ са регистрирани 11 468 739 случаи на зараза, оздравелите са 4 293 640.

От починалите като цяло, 34 173 са в щата Ню Йорк, където броят на заразените достигна 574 072.

Най-много заразени има в щатите Тексас (1 078 875) и Калифорния (1 059 245).

 

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници