Какво трябва да знаем за ваксините срещу КОВИД?

Какво трябва да знаем за ваксините срещу КОВИД?
A A+ A++ A

Фармацевтичните компании Pfizer, BioNTech и Moderna надминаха очакванията през последните 10 дни, когато обявиха, че двама отделни кандидати за ваксина срещу коронавирус са били над 90 процента ефективни в клиничните изпитвания. В сряда Pfizer обяви още добри резултати и заяви, че планира да кандидатства за спешна употреба до дни, пише Politico.

Но не започвайте да планирате новогодишно парти все още. Дори ако европейските регулаторни органи разрешат тези ваксини скоро, повечето хора вероятно няма да получат ваксинация за известно време. 

Все още има голяма несигурност относно това какво могат да постигнат тези ваксини и за колко време. Съществуват безпрецедентни препятствия за получаване на достатъчно дози от тези ваксини, направени за имунизиране на целия свят. Освен това има предстояща битка между страните за първи път.

Ето обобщението на всичко, което трябва да знаете:

Ще се нормализира ли животът през 2021 г.? 

Ваксините са обещаващи, но те не са магически. Досега ваксините от BioNTech / Pfizer и Moderna показаха силни резултати и може да дойдат и още. Но дори двамата първи участници все още трябва да завършат клинични изпитвания и да получат одобрение за широко разпространение. Ръководителят на Европейската агенция по лекарствата Емър Кук заяви пред POLITICO в сряда, че очаква една от ваксините да бъде разрешена „до края на годината“.

Що се отнася до доставките, много компании - често подпомагани с пари на данъкоплатците - са хвърлили милиони в производството на кандидати за ваксини, докато те все още се разработват. Но тези доставки ще бъдат ограничени. BioNTech и Pfizer очакват да направят 50 милиона дози до края на 2020 г. и 1,3 милиарда до края на 2021 г. Всеки човек ще се нуждае от две дози от ваксината, така че ако всичко върви добре, 650 милиона души могат да бъдат ваксинирани до края на 2021 година.

Moderna ще бъде в състояние да направи 20 милиона дози ваксини до края на 2020 г., включително за САЩ. Те казват, че се надяват да доставят милиони дози в световен мащаб в началото на 2021 г.

Това обаче би било като капка в океана, като се има предвид, че населението на света е близо 8 милиарда души. Ще отнеме време, за да ваксинирате всички. 

Ще бъде ли достатъчна една ваксина?

Имаме нужда от множество ваксини, за да работим. Различните ваксини ще постигнат различни неща - една ваксина може да е по-добра за по-възрастни или уязвими групи от населението, докато друга може да е по-добра за младите хора. Един може да предотврати разпространението на вируса, докато друга може да предотврати тежко заболяване. 

Все още не знаем какъв вид имунитет е необходим, за да се предпазят всички от коронавирус. Дори не знаем със сигурност колко дълго трае имунитетът за тези, които са се заразили естествено с вируса. Ваксините не винаги имитират естествен имунитет. Много ваксини създават имунитет, който е по-дълъг от този, който се постига след естествено заразяване с вируса, но други произвеждат по-кратък имунитет. Може да имаме ситуация, при която хората да се нуждаят от редовни бустерни снимки.

Тези ваксини също имат различни производствени препятствия. Ваксината от BioNTech и Pfizer е нов тип, базиран на информационна иРНК (mRNA), която на теория трябва да бъде по-лесна за производство по-бързо от традиционните ваксини. Но трябва да се съхранява в сух лед. Това прави ваксината на Moderna, също mRNA, да се приема по-добре, защото може да се съхранява в продължение на 30 дни в нормални хладилници. Но има и друг недостатък: изисква повече иРНК, което затруднява производството й.

Предвид многото неизвестни и логистични препятствия, за да успеем, се нуждаем от множество ваксини.

Ще бъде ли безопасно? 

Тези ваксини се разработват за рекордно кратко време, но това не означава, че са лоши. Скоростта отразява факта, че фармацевтичните компании и правителства са хвърлили безпрецедентни суми за усилията си и са разчитали на огромен напредък в науката. 

Международните регулатори, включително Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), са категорични, че няма да правят компромиси по отношение на безопасността, независимо от всичко. Вместо това те са създали начини да ускорят това, което често е дълъг, тромав процес за одобряване на лекарства. EMA стартира процес на „непрекъснат преглед“, така че разработчиците на ваксини да могат да подават данни по време на изпитанието, вместо да чакат до края. EMA също обеща, че ще публикува резултатите от клиничните изпитвания на всяка разрешена от него ваксина.

Тъй като тези ваксини се доближават до финалната линия, е важно да разчитате на съвети от проверени здравни органи като EMA и Световната здравна организация и да изключите огромното количество дезинформация онлайн - независимо дали от случаен блог или публикация на приятел на Facebook. 

Могат ли анти-ваксърите да спрат ваксината да бъде ефективна?  

Европа изобилства от анти-вакс движения - всъщност проучване от септември показа, че Франция има едни от най-лошите нива на доверие във ваксините в света. Но европейските страни като цяло са забелязали подобрение благодарение на целенасочени кампании за обществено здраве. 

Що се отнася до коронавирусните ваксини, възможно е колебливостта за ваксините да не бъде основен проблем известно време, като се има предвид, че така или иначе се очаква първоначален недостиг на доставки. Но някои страни със сигурност са видели как скептицизмът може да провали националните планове за ваксинация. Някои може да следват Великобритания, която току-що стартира информационна кампания, за да изпревари проблема.

Експертите казват, че най-доброто, което правителствата могат да направят сега, е да изяснят мерките, които предприемат, за да гарантират, че ваксините са безопасни; да обяснят защо тези ваксини се движат толкова бързо; и развенчайте всякакви митове, преди да излязат в Интернет. 

Кой в момента печели състезанието за намиране на първата ваксина - Европа или САЩ? 

Няма ясен отговор. Всяка столица - от Лондон, до Москва, до Вашингтон (и да, дори Брюксел) - се опитват да претендират за победа. Но тази надпревара се усложнява с трансатлантическите партньорства, веригите за доставка на медикаменти и факта, че държавите подписват сделки с компании, базирани извън техните граници.

Първите, които постигнаха силни резултати са германската биотехнологична BioNTech и американската фармацевтична компания Pfizer. Това беше направено и само седмица по-късно от американската биотехнологична Moderna. Съвместното работа на Обединеното кралство между AstraZeneca и Оксфордския университет лесно може да доведе до една от най-скорошните ваксини, които да бъдат използвани и в публичното пространство. 

Понастоящем има близо 50 ваксини, тествани върху хора, и повече от 150 други все още в лабораторията, включително многобройни обещаващи кандидати от Китай. Ще бъде трудно да се хвалят, но някои от страните със сигурност ще опитат.

Русия бързо обяви, че нейният Sputnik V е установен за 92% ефективност същата седмица, когато BioNTech / Pfizer обяви резултатите си. През август обаче Москва беше критикувана за разпространението на ваксината сред населението, преди да приключи клиничните изпитвания.

Колко дози ваксина е купил ЕС? 

Европейската комисия е осигурила близо 2 милиарда дози различни коронавирусни ваксини в процес на разработване. 

Това включва 200 милиона дози и вероятно още 100 милиона от Pfizer / BioNTech. Също така са поръчани 300 милиона дози ваксина Sanofi / GSK; 200 милиона и възможност за закупуване на още 200 милиона от Johnson & Johnson; първоначални 300 милиона и вероятно още 100 милиона от кандидата на AstraZeneca / University of Oxford; и 225 милиона и вероятно още 180 милиона ваксини от CureVac.

Сделката, която може да бъде завършена през следващите седмици, ще осигури на ЕС 80 милиона дози ваксина на Модерна, с възможност за закупуване на още 80 милиона. 

Ако се покаже, че всички тези ваксини са безопасни и ефективни и всички тези поръчки бъдат изпълнени, това би било над 1,2 милиарда ваксини, гарантирани и поне още 2 милиарда - за около 448 милиона души в ЕС. Въпреки това, много от тези ваксини изискват два дози на човек.

Всички тези сделки включват и възможността страните от ЕС да продават или даряват ваксините на други страни.

Кой ще ги получи? 

Комисията настоява, че всички страни от ЕС ще получат всяка успешна ваксина едновременно въз основа на „пропорционално разпределение на населението“.

Комисията също така заяви, че ваксините трябва първо да отидат на хора, които работят в здравни заведения и домове за грижи; възрастни хора на възраст над 60 години; хора в здравословно състояние, което ги прави по-уязвими към тежки заболявания; работещи в сфери ор съществено значение и тези, които не могат да се дистанцират социално; и социално-икономически групи в неравностойно положение. 

Но здравната политика в ЕС зависи от всяка държава-членка. Така че, въпреки че почти всички държави от ЕС подчертаха, че ваксините ще отиват за здравните работници и уязвимите хора, може да се получат някои несъответствия. 

Ще бъдат ли задължителни ваксините?

Повечето държави казват, че няма да бъдат, включително Германия, Малта и България. Френският евродепутат Яник Джадо предизвика дебат във Франция, когато заяви, че ваксината трябва да бъде задължителна, което противоречи на съветите на здравния орган на страната. Но неговият възглед изглежда е изключение.  

Могат ли страните от ЕС да се справят сами и да си купят ваксини за себе си?

Вероятно. Стратегията на Комисията за ваксини казва, че никоя държава, участваща в съвместните усилия за закупуване (ЕС27) не може да води паралелни преговори със същите производители. Но като се има предвид, че портфолиото на Комисията включва шест компании (и евентуално някои повече ), има и други ваксини, които държавите от ЕС на теория биха могли да купят, които не са обхванати от преговорите в Брюксел.

Унгария направи новина наскоро, когато обяви, че страната ще внесе руската ваксина Sputnik и изрази интерес към придобиването на китайски ваксини. На практика всички ваксини трябва да бъдат одобрени от EMA, а не от националните регулатори. Но има вратичка от 2001 г., която позволява на страните от ЕС да заобикалят закона и да пуснат ваксина на пазара при спешни случаи. Изглежда, че Унгария ще се опита да използва това изключение, но тепърва ще бъде тествано.

Колко ще струва всичко?

Комисията има приблизително 2,1 милиарда евро, които да използва като първоначална вноска. Ако ваксините бъдат доказани, страните от ЕС ще плащат останалата част от сумата, договорена с всяка компания.

Въпреки огромен натиск от евродепутати и участници в кампаниите за достъп, Комисията и фармацевтичните компании запазиха цената на ваксината в тайна, позовавайки се на търговска поверителност. Все пак има някои разкрития. Ваксината от AstraZeneca/Оксфордския университет ще се продава на една цена до края на пандемията (приблизително до юли 2021 г.) - около 2 евро на доза. По-скъпите ваксини като кандидата за Moderna ще се продават между 32 и 37 долара на доза, въпреки че Ройтерс съобщава, че ЕС обсъжда плащането под 25 долара на доза. 

Комисията може също да се опита да подпише още сделки с ваксини. Но Брюксел чака страните да изпратят 750 милиона евро повече, за да може Комисията да сключи повече сделки.

Ще повлияе ли Brexit на доставките във Великобритания?

Британското правителство и фармацевтичните компании се опитаха да успокоят британската общественост, че Brexit няма да повлияе на доставките на ваксини. BioNTech/Pfizer заяви, че има „стабилен“ план за въвеждане на ваксините си във Великобритания 

Но както повечето неща с Brexit, все още има много несигурност. И ако на 1 януари не бъде сключена търговска сделка между ЕС и Обединеното кралство, транспортните работници предупреждават, че може да има дълги опашки, докато се опитват да вкарат стоки, включително лекарства и ваксини, във Великобритания.

Помага ли ЕС на останалия свят? 

През пролетта Комисията беше домакин на две големи виртуални събития за набиране на пари за ваксини, тестове и лечения за световното население. Брюксел също поема водеща (но някои казват ограничена) роля в съоръжението COVAX - работа на Световната здравна организация, Gavi ваксиналния алианс и Коалицията за иновации за готовност за епидемия (CEPI), за да осигури до девет възможни ваксини за целия свят - като дари 500 милиона евро. 

Глобалните защитници на здравеопазването обаче нарекоха Комисията лицемерна за подписването на сделки с ваксини, които поставят ЕС първа на опашката за ваксината. Комисията отстъпи, твърдейки, че много от нейните сделки позволяват на страните от ЕС да продават или даряват ваксините си на други страни, а някои дори дават определена сума за държави с ниски и средни доходи

#ваксина #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »