COVID-19 у нас: Предлагат въвеждане на пълна блокада в Благоевград

COVID-19 у нас: Предлагат въвеждане на пълна блокада в Благоевград
A A+ A++ A

Пълна блокада на Благоевград предлага Комисията за борба с COVID-19 към Общинския съвет. Предложенията ще бъдат изпратени на Кризисния щаб за одобрение.

Комисията предлага пълно затваряне на всички учреждения с изключение на аптеки, хранителни магазини, държавни и общински учреждения, бензиностанции и банки за срок от три седмици. В предложенията влиза и вечерен час за учениците, както и откриване на триажен кабинет за целия град, съобщи bTV.

В петък ще стане ясно кои от решенията на Комисията ще бъдат приети от Щаба

Личните лекари ще могат да издават рецепти по телефона. Това предложение беше прието след среща на здравния министър с с Българския фармацевтичен съюз. 

Личните лекари ще казват своя код за идентификация на фармацевта, за да може той да даде необходимите медикаменти на пациента.

Отпаднаха идеите за откриване на повече денонощни аптеки в страната и за продаване на лекарства в магазините.

„Приехме, че в тази ситуация телефонна връзка между фармацевта и лекаря би свършила работа. Ние, като Лекарски съюз, ще препоръчаме на нашите членове в периода на извънредно положение колегите максимално да се възползват от възможността да отбелязват генерична замяна”, каза председателят на БЛС Иван Маджаров.

Правителството отпуска допълнително 80 милиона лева за всички медици, които се борят на първа линия. Средствата са осигурени по оперативните програми от новия инструмент на Европейския съюз REACT-EU в подкрепа на преодоляването на последиците от пандемията. "С тях ще обезпечим системата на здравеопазването, ще осигурим безопасни условия на труд и ще се отпуснат допълнителни възнаграждения на работещия на първа линия медицински и немедицински персонал", заяви премиерът Борисов във Facebook.

Пари за ваксини и "Ремдесивир"

"За да бъде гарантиран този достъп на българите, както и нужните на страната ни количества ваксини, правителството отпусна 6 374 930 лева като допълнително финансиране за допълване на бюджета на Инструмента за спешна подкрепа на ЕС", съобщи още премиерът. Именно по този механизъм България ще разполага с нужните количества имунизации в условията на пандемия. Борисов отново изтъкна, че всеки, който пожелае, ще има възможността да се имунизира срещу коронавируса, веднага щом има одобрени ваксини, и то безплатно. 

"С осигурените от правителството 14 000 000 лева ще се закупят още 17 280 флакона "Ремдесивир", който в комбинация с други медикаменти, спасява живота на тежкоболните българи с COVID-19", обяви Бойко Борисов. Към момента са налични около 2000 флакона.
 
"Здравното министерство прави разчети за необходимите средства, които трябва да отдели за закупуване на хладилници, поддържащи от -78 до -80 градуса температура. Те ще бъдат използвани за съхранението на две от новите ваксини срещу COOVID-19, които предстои да бъдат доставени", заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Цената на един неголям хладилник, поддържащ такива градуси, започва от 25 000 – 30 000 лева и нагоре, обясни Кунчев пред БГНЕС и допълни, че ще трябва да се заделят милиони за техниката. Какъв брой ще трябва да бъдат взети, зависи от големината на кашон с 1000 ваксини. Той прогнозира, че основните количества ще дойдат през март-април 2021 година

Данните за денонощието

4828 са новозаразените с COVID-19 според данните на Единния информационен център. Починали са 131 души. Данните са базирани на направени 11 611 теста. Това показва, че малко над 40% от тестваните са дали положителен резултат. 303-ма души са в интензивно отделение. Излекуваните са 1219.

Инцидент в болницата в Троян застраши снабдяването с кислород

Спукана тръба, която отвежда кислород от бутилките към отделението с болните с пневмонии, застраши пациентите с белодоробни проблеми. При инцидента няма пострадали, а пациентите временно са били поставени на кислороден концентратор. Ситуацията е овладяне, а проблемите по инсталацията ще бъдат отстранени днес, съобщи bTV. 

РЗИ – Стара Загора извършва изследвания с бързи антигенни тестове в Дом за стари хора № 1 в Казанлък, след постъпила информация за потвърден случай на COVID-19 при член от персонала, съобщиха от РЗИ.

От направените 132 теста, положителни резултати са отчетени при 35 души от домуващите и при 7 от персонала. Всички са без симптоми. На положителните от персонала са взети проби за диагностика с PCR тестове. На 19 ноември ще бъдат взети проби и на домуващите.

След постъпила информация за наличие на симптоми за COVID-19 при двама от настанените в Дома за възрастни хора с физически увреждания в Стара Загора, Регионалната здравна инспекция започва на 18 ноември изследвания с бързи антигенни тестове.

До момента са направени 88 на част от домуващите. Положителни резултати са отчетени при 8 от тях. Взети са им проби за диагностика с PCR тестове, както и на контактните от първа линия. Изследванията ще продължат до 20 ноември.

 

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"