Валери Симеонов прокара важни промени в закона за шума: Край на ромските маанета и на врява в определени часове

Валери Симеонов прокара важни промени в закона за шума: Край на ромските маанета и на врява в определени часове
A A+ A++ A

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов "тихо" успя да прокара нови поправки в Закона за защита от шума в околната среда. Той и съратниците му от „Обединени патриоти“ (партия НФСБ) Христиан Митев и Борис Ячев предложиха на второ четене промени в законопроект на Министерски съвет, които днес бяха приети от пленарната зала на Народното събрание.

Тримата депутати внесоха „на пръв поглед невзрачни текстове, но много важни по отношение практическото прилагане на закона“, по думите на Симеонов.

Една от промените е свързана със забраната за зареждане на обекти за производство, съхраняване и търговия и на обекти в областта на услугите за времето от 23 до 8 ч. сутринта. Това вече ще важи и за еднофамилни сгради. Според досега действащия закон, забраната бе за постройки с повече от едно жилище.

Озвучаване между 14 и 16 ч., както и между 23 и 8 ч., вече няма да могат да извършват и физически лица. Освен това забраната ще важи „включително когато озвучаването се излъчва от място извън строителните граници на селищната територия или от неурбанизирана територия“.

Пред колегите от „Флагман“ Валери Симеонов обясни, че промените от средата на 2019 г. са показали някои недостатъци, затова били необходими новите поправки.

„Досега действащият закон позволяваше двустранно тълкуване. С други думи, ако обектът, който излъчва озвучаване, се намира извън териториите, упоменати в закона, той не подлежи на санкция. Т.е. ако е в края на гората, той може да побърка целия квартал на града, който се намира до тази гора. Сега поправихме тези недостатъци и пропуски. Така вече няма да има никаква възможност оттук нататък да става това, което ставаше в Созопол и във Варна миналото лято. Там общинските власти и полицейските управления се позоваваха точно на тази двузначност на закона и даже не си свършиха работата на някои места, но няма да бъда по-конкретен. Достатъчно е, че ви казвам, че в две български общини законът беше тълкуван превратно и това доведе до изключителни неудобства и тормоз на част от живеещите в тези два града  Созопол и Варна. Сега вече това е оправено“, обясни лидерът на НФСБ, който е и зам.-председател на Народното събрание.

Прието бе и друго негово предложение - да отпаднат текстове, според които на замерване на нивото на шума от страна на съответните регионални здравни инспекции подлежат „съседни жилищни помещения, които са в непосредства близост до обекта“ на шума или които граничат с него.

„С други думи, ако имате озвучаване от една дискотека, която се намира на 100 метра от вас, законът вече ще важи и за нея. До момента имаше възможност да се тълкува и по друг начин и съответно тя да не бъде подложена на санкции“, обясни Валери Симеонов.

Изключително важна според него поправка е, че сега на глоби ще подлежат и физическите лица, които извършват нерегламентирано озвучаване и шумов тормоз.

„Т.е. може да не е ресторант или дискотека, може да не е кафене или бар, а чисто и просто някой, който е изтряскал огромните тонколони на улицата, който дъни и побърква целия квартал. Знаете, че говоря за нашите етнически братя от ромски произход“, каза лидерът на НФСБ.

По думите му и сега физическите лица подлежали на санкции, но оттук нататък озвучаването ще е категорично забранено и за тях, а полицията ще е длъжна да вземе мерки.

Органите на реда можели да налагат солени глоби, както и да конфискуват озвучителната техника.

От здравното министерство имаха резерви към част от новите предложения на НФСБ, но от ековедомството бяха на друго мнение.

„Сдружението на общините даде категорична подкрепа, Министерството на околната среда и водите също даде категорична подкрепа. Граждански организации бяха ни подкрепили, граждани се обаждаха и алармираха за такива случаи. Вярвам, че в този си вид законът вече ще действа по-категорично“, коментира още Валери Симеонов.

По думите му, досега ако искаш да не спазиш закона, можело да се хванеш за един или друг член от съответните разпоредби.

„Сега вече няма за къде да се хванеш“, категоричен е Симеонов.

#Валери Сименов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"