Овчаров: Българите ще плащат с години безотговорността на Борисов

Овчаров: Българите ще плащат с години безотговорността на Борисов
Румен Овчаров оцени като реалистична сумата от 1 млрд. евро, която руската компания „Атомстройекспорт" поиска като компенсация за отказа от АЕЦ „Белене". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще плаща в продължение на десетки години за решението на Бойко Борисов да се откаже от проекта АЕЦ „Белене", заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Той оцени като реалистична сумата от 1 млрд. евро, която руската компания „Атомстройекспорт" поиска като компенсация за отказа от АЕЦ „Белене".

По-рано във вторник руската компания „Атомстройекспорт" посочи в комюнике, че увеличава исканите от Националната електрическа компания на България (НЕК) компенсации за отказа от АЕЦ „Белене" на 1 млрд. евро.

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев определи като неоснователни претенциите на руската компания, защото не отговаряли на принципните договорености с Русия.

Той увери, че България се подготвя да отговори на този иск от 6 месеца с помощта на най-добрата адвокатска кантора в света, която имала много спечелени дела срещу „Атомстройекспорт".

„Сумата сигурно е такава, защото сумата по договора за оборудването с продължителен срок на производство, ако не ме лъже паметта, е за над 800 млн. евро. Като се добавят допълнителните работи по площадката и другите неща, които са свършени, сумата ще бъде тази," предположи Румен Овчаров.

„За нея ще бъде бръкнато от нашия джоб, а не от този на премиера Бойко Борисов," посочи той.

С него се съгласи и лидерът на БСП Сергей Станишев, според когото българските граждани ще плащат за безотговорната политика на кабинета „Борисов".

„Преди една година, април 2011 г., премиерът много убедително отстояваше в телевизионния ефир, колко необходима е АЕЦ „Белене". Това е в края на втората година от неговото управление, т.е. той е знаел какви са икономическите параметри на този проект. Колко е платено досега? Колко предстои? Никой не дава обяснение, защо е тази смяна на позицията," попита риторично социалистическият лидер.

Той смята за грешка „спирането на един очевидно икономически изгоден проект, в който България чрез НЕК е вложила толкова средства".

„Тези средства ще се плащат тепърва, но няма да има възвращаемост, затова е необходимо този проект да бъде довършен", добави Станишев.

Той заяви, че БСП не е против да се обсъжда и да се работи и за АЕЦ „Козлодуй", и за АЕЦ „Белене", защото България има нужда от нови мощности.

„Властите казват „Не" на АЕЦ „Белене", „Да" на АЕЦ „Козлодуй" с руски реактор. Разбирате ли абсурда. Затова трябва хората в кампания за референдум да бъдат обективно информирани и да направят своя свободен избор. Това е първият референдум в демократичната история на България. Той трябва да се случи," заключи Сергей Станишев.

#Бойко Борисов #Румен Овчаров #„Атомстройекспорт" #АЕЦ „Белене" #НЕК #Делян Добрев #АЕЦ „Козлодуй" #референдум #Сергей Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"