Потребителите на електронни цигари може да са по-податливи на COVID-19?

Потребителите на електронни цигари може да са по-податливи на COVID-19?
A A+ A++ A

В контролирано проучване на пушачи, непушачи и потребители на електронни цигари, изследователите на Медицинския факултет на Университета в Северна Каролина установяват, че потребителите на електронни цигари показват значително променен имунен отговор при грип, което предполага повишена податливост към болести.

Констатациите,  показват, че vaping променя експресията на гени и производството на протеини в дихателните клетки, както и променя производството на специфични за вируса антитела. „При много от участниците в изследването наблюдавахме повече промени в имунния отговор при потребителите на електронни цигари, отколкото при пушачите“, казва първият автор Меган Ребули, д-р, асистент в катедрата по педиатрия на UNC и член на UNC Center за екологична медицина, астма и белодробна биология.

"Всички тези фактори имат потенциал да повлияят неблагоприятно на реакцията към вирус и имунитет след инфекция. Въпреки че използвахме грипа като модел, това предполага, че потребителите на електронни цигари вероятно са по-податливи на респираторни вируси, отколкото непушачите, и това вероятно включва SARS-CoV-2, вирусът, който причинява коронавирусна болест 2019 (COVID-19) ", добави Ребули.

Основната причина да се избягва пушенето е рискът от рак, сърдечни заболявания, емфизем, инсулт, диабет, хронично обструктивно белодробно разстройство и други белодробни заболявания. Поради тези причини изследователите също изучават потенциалните ефекти на електронните цигари, които се състоят от хиляди химикали, много от които са одобрени от FDA за поглъщане, но не и за вдишване.

Но в продължение на много години вдишването на тютюнев дим също е свързано с повишен риск от вирусна инфекция, като грип. Вдишването на аерозоли за електронни цигари също е свързано с потискане на имунитета в дихателните пътища, по-специално защитния лигавичен слой, покриващ вътрешността на носната кухина.

Ребули, старши автор д-р Илона Ясперс и колеги, смятат, че промените в имунния отговор на лигавицата на носа могат да променят антивирусните защитни отговори на гостоприемника при потребители на електронни цигари.

Това е важно, тъй като е доказано, че вирусите, включително грип и SARS-CoV-2, заразяват носните кухини, където могат да се размножават в клетките, да се разпространяват в дихателната система и да се предават на други хора.

Джаспърс, директор на UNC Центъра за екологична медицина, астма и белодробна биология, е водил предишни експерименти, показващи, че vaping променя стотици гени в епителните клетки, участващи в естествената имунна защита на организма. За настоящото проучване изследователите искаха да проучат какво се случва, когато потребителите на електронни цигари са изложени на респираторен вирус.

За проучването непушачите, пушачите на цигари и потребителите на електронни цигари на възраст 18-40 години са били инокулирани с жива ваксина с атенюиран грипен вирус (LAIV) - добре установен модел на грипна инфекция в лабораторията Jaspers - за безопасно изследване вроден имунен отговор.

Преди и след инокулацията изследователите са събрали течност от носната епителна лигавица, течност за промиване на носа, биопсии на носните остъргвания, урина и кръв. Учените изследвали цитокини и хемокини, специфичен за грипа имуноглобулин А (IgA), експресия на имунен ген и маркери за вирусно натоварване.

Изследователите установяват, че макар количеството маркери на вирусното натоварване да не се различава между трите групи, очакваното увеличение на течността на лигавицата на носния анти-LAIV IgA - което е потенциален индикатор за развит имунитет след инфекция - не е настъпило при e- потребители на цигари и пушачи на цигари.

Освен това, предизвиканите от LAIV промени в генната експресия в назалните биопсии се различават при пушачите на цигари и потребителите на електронни цигари в сравнение с непушачите, като по-голям брой гени се променят при потребителите на електронни цигари, което води най-вече до намалена експресия на имунните гени, критични за защита срещу вируси и генериране на имунна памет.

"Това не е добре. Искаме да видим, че нивата на IgA се повишават по време на инфекцията. Това е естественият начин на организма да се защитава срещу нашественика. Тук видяхме, че както пушенето, така и употребата на електронна цигара възпрепятстват нивата на IgA", каза Ясперс.

"Потиснатата експресия на важни имунни гени също е свързана с цялостното потискане на подходящите имунни отговори", добави Ясперс.

Освен това промененият имунен отговор при потребители на електронни цигари и пушачи може да направи ваксините по-малко ефективни в тези групи.

"Не знаем със сигурност дали хората, които вейпват, са по-податливи на COVID-19 или ваксините биха били по-малко ефективни за тях. Но знаем, че никога не искаме да наблюдаваме потискане на гени, протеини и антитела, участващи в имунната ни система отговор. И това е, което виждаме в нашите данни, свързани с пушенето и употребата на електронни цигари ", каза Ребули. (ANI)

#електронни цигари #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »