Китайски журналист е заплашен със затвора заради репортажи от Ухан

Китайски журналист е заплашен със затвора заради репортажи от Ухан
A A+ A++ A

Китайски журналист, отразяващ епидемията от вируса в Ухан, е заплашен да влезе в  затвора до пет години, според новоизлезлите документи.

Джан Джан, 37-годишна бивша адвокатка, е държана в ареста, откакто беше арестувана през май.

Тя не е първият журналист, който се е сблъскал с неприятности заради репортажите за засегнатия от вируса Ухан.

Поне трима изчезнаха през февруари. Един от тях, Ли Зехуа, се появи отново през април, заявявайки, че е бил „под карантина“.

По-късно стана ясно, че вторият, Чен Киуши, е бил поставен под държавен надзор, докато местонахождението на третия журналист, Фанг Бин, все още не е известно.

Известно е, че китайските власти ограничават активистите, които се изказват.

Гладна стачка

Според обвинителния лист, който сега се появи, Zhang се отправила към Ухан през февруари, където докладва за множество истории. Според неправителствената организация Мрежата на китайските защитници на правата на човека (CHRD) нейните доклади включват задържането на други независими журналисти и тормоза над семейства на жертвите, които търсят отговори.

Но на 14 май тя изчезна от Ухан, казва CHRD. Ден по-късно стана ясно, че тя е била задържана от полицията в Шанхай, на повече от 400 мили (640 км).

На 19 юни тя беше официално арестувана в Шанхай. Почти три месеца по-късно, на 9 септември, на адвоката й бе разрешено да се срещне с нея.

CHRD казва, че г-жа Zhang е обявила гладна стачка в знак на протест срещу ареста си. На 18 септември нейният адвокат получил телефонно обаждане, че е обвинена. Тя беше официално обвинена миналия петък.

В обвинителния лист, който се появи в понеделник, се твърди, че тя е изпращала „невярна информация чрез текст, видео и други медии чрез [платформи като] WeChat, Twitter и YouTube“. Тя също била обвинена, че приема интервюта с чуждестранни медии и "злонамерено разпространява" информация за вируса в Ухан.

Препоръчва се присъда от четири до пет години.

Това не е първият път, когато г-жа Джан среща проблеми с властите. Според CHRD тя е била призована от полицията в Шанхай през септември 2019 г. и задържана за изразяване на подкрепа за активисти в Хонконг.

Съобщава се, че тя е била принудена да се подложи на психиатричен преглед, докато е била в ареста.

#Ухан #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"