Нова мярка за бизнеса: Предлагат помощ от 24 лв. на ден за работник

Нова мярка за бизнеса: Предлагат помощ от 24 лв. на ден за работник
A A+ A++ A

Нова мярка в подкрепа на спрените бизнеси заради пандемията се предлага от социалното министерство. От обявената нова помощ от 24 лева на ден ще могат да се възползват само фирми и обекти, чиято дейност е временно ограничена със заповед на властите. Условието е работниците да са пуснати в неплатен отпуск. Това предвижда проект на правителствено постановление, който ще бъде обсъждан с работодателите на предстоящо по-късно днес заседание на Националния съвет за насърчаване на заетостта, предава БНР.

В доклада на социалния министър Деница Сачева към проекта на постановлението се посочва, че целта е да се предостави подкрепа за запазване на заетостта на работещите в предприятия, които директно са преустановили стопанската дейност в резултат от наложени противоепидемични мерки срещу разпространението на Covid-19.

Кои са икономическите дейности, които ще могат да се възползват от новата помощ, ще се определя със специална заповед на министър Сачева.

Компенсацията ще се изплаща директно по банковите сметки на работещите в неплатен отпуск за не повече от 60 дни.

В случаите на непълно работно време размерът на помощта ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор.

Сумите за компенсации са допустими от датата на издаване на заповедта за неплатен отпуск, но не по-рано от 29 октомври и не по-късно от 31 декември 2020 г.

Очакванията на правителството са с тези компенсации да се запази заетостта на 32 500 души. За финансирането на новата помощ ще бъдат заделени 50 милиона лева от ОП „Развитие на човешките ресурси“.

#Сачева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »