India Love Project: Профилът в Instagram, разказващ истории за „забранена“ любов

India Love Project: Профилът в Instagram, разказващ истории за „забранена“ любов
A A+ A++ A

Индия, където любовта и браковете извън кастата и религията отдавна привличат недоволство, нов проект в Instagram показва чистата любов на хора, които разчупват „оковите на вярата, кастата, етническата принадлежност и пола“. Съобщава Geeta Pandey от Би Би Си в Делхи.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от India Love Project (@indialoveproject)

Междурелигиозните и междукастовите бракове отдавна не се приемат от консервативните индийски семейства, но през последните години се наблюдава значителна промяна и в това. Най-много презрение е запазено за съюзи, включващи индуски жени и мюсюлмански мъже.

Колко дълбока е пропастта между вярванията се вижда, когато популярната бижутерска марка Tanishq оттегли реклама с участието на междурелигиозна двойка след дясната реакция в социалните медии.

Рекламата показваше бебешки душ, организиран за бъдеща майка индус от нейните мюсюлмански свекъри. Tanishq, собственост на Tatas, една от най-големите индийски компании, нарече новата си гама Ekatvam - което се превежда от хинди като "единство".

Той трябвало да отпразнува концепцията за „единство в многообразието“, но в крайна сметка направил точно обратното - оголи цепнатините, които съществуват в индийското общество.

Радикалните индуски групи заявиха, че рекламата популяризира „любовния джихад“ - ислямофобски термин, който предполага, че мъжете мюсюлмани плячкосват индуски жени, за да ги съблазнят и сключат брак с единствената цел да ги обърнат в ислям.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от India Love Project (@indialoveproject)

 

Две седмици след скандала около рекламата, журналистката двойка Самар Халарнаркар и Прия Рамани и техният приятел журналист-писател Нилоуфер Венкатраман стартираха Индийския проект за любов в Instagram, описвайки го като „празник на междурелигиозната / междукастовата любов и сплотеност в тези разделящи , изпълнени с омраза времена ".

Г-н Halarnkar каза пред Би Би Си, че „обмислят проекта от преди една година, дори повече“ и че противоречията около рекламата Tanishq му придават непосредственост, превръщайки го в идея, чието време е дошло.

Чрез Индийския проект за любов той казва, "ние просто предоставяме платформа, където хората могат да споделят своите истории"

От 28 октомври - когато проектът стартира с първата история на г-жа Venkatraman за нейната майка на Парси Bakhtawar Master и индуски баща S Venkatraman - всеки ден се публикува нова история.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от India Love Project (@indialoveproject)

 

"Във време, когато се толерира омразата, е важно да разкажете тези истории за любовта и колко е широко разпространена."

В Индия повече от 90% от всички бракове са уредени - и семействата рядко гледат отвъд религията и кастата, докато сключват съюзи. Според проучването на човешкото развитие в Индия само около 5% от браковете са междукастови. Междурелигиозните съюзи са още по-редки.

А тези, които избират да сключат брак извън тези граници, често са изправени пред насилие - и дори могат да бъдат убити.

През последните години, с хиндуистко националистическо правителство на власт, консерватизмът получи подкрепа в Индия и религиозната поляризация нарасна.

А на междурелигиозните бракове - особено тези, в които участват индуски жени и мюсюлмани - се приписва много по-зловещ мотив.

"През февруари", казва г-н Халаркар, "правителството заяви пред парламента, че" любовният джихад "не е дефиниран от закона и че нито един държавен орган не е съобщавал за такива случаи, но идеята продължава. През последните дни поне четири BJP управлявани държави обявиха планове за въвеждане на законодателство за ограничаване на това "социално зло". "

Именно този „разказ за омразата“ се опитва да предизвика Индийският любовен проект чрез своя профил събрал лични истории.

Кратките истории от 150 думи са написани с обич и хумор; и разказвайте приказки за двойки, които вярват, че любовта не разпознава създадените от човека граници.

Рупа, индуски брамин, пише за първата реакция на майка си, когато й казала, че планира да се омъжи за мюсюлманин. Рази Абди. Първоначалната й реакция не била това, което очаквали младите.

„Въпреки това, щом родителите ми се срещнаха с Рази и осъзнаха колко прекрасно човешко същество беше той, техните опасения избледняха“, пише тя, описвайки ги като „относително разкрепостени“.

Изминали 30 години, откакто Рупа и Рази се ожениха. Те имат двама възрастни синове и празнуват в дома си мюсюлманския празник Ейд и индуския фестивал Дивали

Акаунтът в Instagram съдържа и истории за други междурелигиозни и междукастови бракове.

Мария Манджил, не-вегетарианка католичка от либерално семейство в Керала, която се омъжила за Садип Джейн, северноиндийски вегетарианец от консервативно семейство, пише за „многото предизвикателства“, с които са се сблъсквали през 22-годишния си брак, но е убедена че е постъпила правилно, като се е омъжила за него.

"Как можеш да се отвърнеш от любовта?" тя пише. "Видях доброто му сърце, нежно поведение, интелектуална съвместимост и дълбока привързаност към мен. Не можах да го пусна, само защото се молеше на различен бог и говореше на друг език."

"Всичко това са красиви истории за безбройните реалности в Индия. Хората следват толкова много различни пътища към любовта. Те напомнят, че това е Индия."

#Индия #любов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »