В Скопие се разбързаха да се намери решение на спора с България

В Скопие се разбързаха да се намери решение на спора с България
МВнР на С.Македония
A A+ A++ A

Има още три дни, за да могат България и РС Македония да намерят решение и да се деблокира процеса за започване на преговори на Скопие с Европейския съюз. Това заяви македонският външен министър Буяр Османи, предаде БГНЕС.

На 17 ноември трябва да се състои видеоконференция на министрите на външните работи на страните-членки на ЕС, на която да се одобри дали РС Македония да започне преговори за ЕС.
„Позициите на България са много ясно изразени в тяхната рамка, която е приета от правителството и парламента. През последните дни водихме интензивни преговори и постигнахме споразумение по 7-8 въпроса, които бяха чувствителни за всяка от страните. Не мога да кажа дали това е достатъчно. Ще работим още два-три дни за деблокиране на този процес“, заяви Османи.
Той отказа да коментира позицията на българското правителство по въпроса, но подчерта, че „единственото решение е да се върне доверието в Договора за приятелство и добросъседство и неговите инструменти“. „Изпълнението на Договора е единственият начин за преодоляване на различията“, подчерта македонският външен министър.
По отношение на македонските позиции те са много ясни и изразявани публично. „Няма нищо скрито, но не искам да изпадам в големи подробности, докато не минат тези три дни, които остават пред нас“, заяви Османи. Той съобщи, че има напредък по отношение на това, че краткото име на РС Македония не означава териториални претенции към България.
По отношение на Смесената българо-македонска историческа комисия Османи отбеляза, че тя ще има една среща до края на годината и са планирани още пет за 2021 г. той посочи, че тя ще работи по нови правила.
Македонският външен министър заяви, че има съгласие за реабилитация на жертвите от комунистическия режим. „По тези въпроси има възможност за преговори, но не знам дали това ще бъде достатъчно, за да бъде деблокиран процеса“, каза той.
Според него Македония е направила всичко по силите си и Европейската комисия оценява страната като най-подготвена за започването на преговори за присъединяване. „Всички ние съзнаваме важността на този момент, както и последиците от евентуалния провал“, заяви Османи.



#Буяр Османи #Северна Македония #България #решение #спорове #преговори #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »