Ало-измамниците модернизираха схемите: Звънят и искат пари за кръвна плазма

Ало-измамниците модернизираха схемите: Звънят и искат пари за кръвна плазма
A A+ A++ A

В Карнобат алармират местните жители за нова схема на телефонните измамници. Наглите мошеници звънели на възрастни хора – наред по стар телефонен указател, и лъжели, че трябват пари или ценни вещи, с които да бъде закупена кръвна плазма за спасяване на живота на техен близък.

Според запознаци, мошениците са се насочили вниманието си към Карнобат, тъй като това беше първото населено място в Бургаска област с установени случаи на коронавирус.

Ако мними лекари или полицаи ви потърсят на домашния телефон и ви нареждат да се дадат пари или ценни вещи за закупуване на кръвна плазма, която да се прелее на ваши близки – не се връзвайте, това със сигурност са измамници, предупреждават от полицията.

Колегите от Флагман.бг разговаряха с една от потенциалните мишени на ало-мафията. Мъжът веднага се усетил и им теглил една, но е категоричен, че трябва да се внимава. По неговите думи – обадил му се непознат и се рпедставил, че търси за негова братовчедка кръвна плазма и се нуждае от сумата от 3000 лева. Човекът се усетил и тръшнал телефона. След малко обаче му звъннал друг глас и казал: „Ние сме от полицията – знаем, че ви се обаждат измамници, но наистина търсим плазма за братовчедка ви.“

В момента има вълна от опити за подобни измами в Карнобат, но за щастие помощ в полицията не е търсил ужилен от схемата.

Репортер на Флагман.бг потърси и кмета на Карнобат, който също потвърди, че явно мошениците ползват старти телефонни указатели с имена на хора и където попаднат на активен номер, започват да изнудват.

„Мислим, че измамниците се обаждат отвън, а тук имат само мулета. Предупредили сме хората, че няма как да се иска пари за такива неща по телефона. Апелирам младите хора, които имат възрастни близки – да им обяснят, че това е измама и при подобно телефонно позвъняване, веднага да се свържат с тях или с полицията.

Възложихме дори на разносвачите от социалния персонаж да предупреждават възрастните. Публикувахме в местния вестник съобщение, че няма такъв вариант полицията да иска пари за лечение.

Припомняме, че още в началото на извънредното положение в Карнобат бе засечен първи опит за измама във връзка с коронавируса. Непознати са позвънили по телефона на възрастна жена от града, на която са обяснили, че са уж служители на общината и искат да доставят в дома ѝ дезинфектанти. За това предупреди още тогава кметът Георги Димитров и бе категоричен, че при всеки подобен опит, трябва да се сигнализира на тел. 112.

#Ало-измамници #Карнобат #Карнобат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"