Европа: Не планувайте коледни пътувания, твърде рано е!

Европа: Не планувайте коледни пътувания, твърде рано е!
A A+ A++ A

Редица европейски държави предупредиха, че е твърде рано да планирате коледни пътувания, тъй като случаите на коронавирус продължават да се увеличават в целия континент.

В Швеция на хората е било казано да се подготвят за възможни ограничения за пътуване по време на ваканционния период.

Междувременно ирландските и френските власти заявиха, че е твърде рано да се каже дали хората могат да организират пътувания.

Португалия значително разшири броя на местата, обект на нощен комендантски час. От понеделник три четвърти от страната ще бъдат под най-строгите ограничения на правителството.

Как новите блокировки променят живота в цяла Европа

Най-добрият шведски държавен епидемиолог Андерс Тегнел каза на гражданите да се подготвят за възможността за ограничено пътуване между различни райони по време на Коледа, за да могат регионалните здравни служби да избегнат претоварването.

Временно решение вероятно ще бъде взето след седмица или две, каза той, добавяйки, че шведите трябва да бъдат подготвени, че нещата все още могат да се променят "точно преди Коледа".

В четвъртък властите обявиха 40 нови смъртни случая, най-високата дневна такса в страната за пет месеца.

Междувременно вицепремиерът на Ирландия Лео Варадкар заяви, че все още няма да посъветва ирландските граждани, живеещи в чужбина, да резервират полети за вкъщи, като добави, че е "твърде рано" да се даде такъв съвет.

Подобно чувство споделя и френският премиер Жан Кастекс, който заяви, че е „твърде рано“ да се каже дали гражданите могат да си купят билети за влак, за да пътуват по Коледа.

Той добави, че няма да има облекчаване на ограниченията за заключване поне две седмици. "Би било безотговорно да смекчим карантината сега," каза той на пресконференция.

Съгласно ограниченията за локдаун хората във Франция могат да напускат домовете си, за да отидат на работа само ако не могат да работят от вкъщи, да купуват основни стоки, да търсят медицинска помощ или да правят упражнения по един час на ден. Всички малки магазини, ресторанти и барове са затворени, но училищата и детските ясли остават отворени.

Г-н Castex добави, че на някои магазини може да бъде разрешено да отворят отново от 1 декември, в зависимост от броя на случаите. Но той каза, че баровете и ресторантите трябва да останат затворени.

Франция се бори с рязко нарастване на случаите с повече от 1,9 милиона потвърдени инфекции, сочи данните от университета "Джон Хопкинс".

В четвъртък френските здравни власти обявиха рекордно високите 32 638 хоспитализации - почти 350 по-високи от пика, достигнат през април.

В Италия голяма част от страната е блокирана, но има призиви за по-строги мерки, тъй като броят на инфекциите продължава да расте. В четвъртък са докладвани още 636 смъртни случая. Регионалният министър Франческо Боча каза, че хората трябва да празнуват Коледа само с близки членове на семейството.

Във Великобритания се проведоха дискусии за четирите държави, които приемат съвместен подход към правилата на Ковид по време на Коледа.

#Коледа #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"