Пандемията по света: След Дания и в Гърция: Убиват норки в поне една ферма заради коронавирус

Пандемията по света: След Дания и в Гърция: Убиват норки в поне една ферма заради коронавирус
A A+ A++ A

Черен световен рекорд. За изминалите 24 часа е регистрирана най-високата смъртност от коронавирус от началото на пандемията досега, съобщава университетът "Джонс Хопкинс". За последното денонощие са починали 11 617 души. Също е отчетен и рекорден брой заразени за 24 часа - повече от 666 000 души. Здравните власти в САЩ обявиха също рекордните над 160 000 заразени за последното денонощие.

Гърция предприема още по-драстични мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса в страната. Затворена за посещение от днес е и Света гора. Прекратява се посещението на поклонници в атонските манастири до края на месеца. От тази вечер влиза в сила и вечерен час за територията на цялата страна.

„Не изключваме вероятността за удължаване на карантината до Коледа“, заяви пред медиите говорителят на правителството Стелиос Пецас. На извънредно заседание на парламента премиерът Кириакос Мицотакис призна, че както специалистите, така и правителството са допуснали грешка при прогнозиране на разпространението на вируса в Солун. Вторият по големина гръцки град е с най-много случаи на новозаразени, въпреки наложената карантина вече втора седмица.

Днес Светата общност, която управлява Света гора съобщи, че се прекратява посещението на поклонници в атонските манастири до края на месеца. С решение на правителството от началото на националната карантина не се допускат хора на литургия в църквите.

В последните дни, въпреки карантината, завишени резултати с положителен тест показват в Лариса, Пела и Иматия.

В рисковите области Солун и Серес настаняват болни с Covid-19 и в частни клиники.

От тази вечер влиза в сила и вечерният час в интервала от 21 часа до 5 сутринта.

Временното ограничение на влизащите в Гърция ще продължи до края на карантината, информираха властите.

Гръцкото министерство на аграрното развитие и храните ще умъртви всички норки в една ферма за отглеждане в град Козани, Северна Гърция, след като сред животните е бил открит коронавирус, съобщи гръцката телевизия Скай.

Европейски проучвания показват, че норките се заразяват с новия коронавирус от човека, след което у тях вирусът може да мутира, да премине пак сред хората и това да направи ваксините неефективни, предава БТА.

В още две ферми в Северна Гърция са установени норки със симптоми, взети са проби и се очакват резултатите.

Ако те излязат положителни, животните и в тях ще бъдат умъртвени.

Португалия разширява обхвата на рестрикциите заради коронавируса - от понеделник ограниченията, въведени в по-голямата част от страната, ще обхванат още територии, съобщи премиерът Антониу Коща, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Броят на общините, в които има повишен риск от разпространяване на вируса, се увеличава от 121 на 191.

Жителите на засегнатите райони са призовани да излизат от домовете си, само за да ходят на работа, на училище или на пазар. През седмицата действа полицейски час от 23.00 ч. до 5.00 ч., а през уикендите - от 13.00 ч. до 5.00 ч.

Извънредното положение и полицейският час ще са в сила поне до 23 ноември

Първите изпитвания на разработена в Австралия ваксина срещу Covid-19 показват, че тя е безопасна и се очаква към средата на следващата година да е готова за широко ползване, съобщи днес здравният министър Грег Хънт, цитиран от ДПА.

Изходните данни са съвсем ясни, ваксината доказа безопасността си при клиничните изпитвания през първата фаза и предизвика положителна реакция под формата на производство на антитела. Това значи, че върши добра работа, каза Хънт пред репортери в Куинсланд.

Министърът отбеляза, че опитите са показали положителни рeзултати при възрастните хора, което е особено важно, посочва БТА.

Ваксината е разработена от Университета в Куинсланд и биотехнологична компания Си Ес Ел (CSL).

Хънт обясни, че работата напредва бързо, изпреварвайки графика, и има готовност изпитанията от трета фаза да започнат.

Правителството обяви, че всички ваксини срещу коронавируса ще бъдат безплатни за австралийците, но няма да са задължителни.

За последното денонощие австралийските медици са регистрирали седем нови случая на коронавирус. В щата Виктория, където през лятото имаше втора вълна на епидемията, от две седмици няма нито един заразен.

О появата на вируса досега в страната са се заразили общо 27 704 души, а 25 290 от тях са оздравели (92 процента от заразените). В болница се намират 23-ма пациенти, но никой от тях не се нуждае от интензивно лечение. Още 82 болни са на амбулаторно лечение. В Австралия са направени над 9,2 милиона теста за коронавирус.

От 25 януари, когато беше установен първият случай, досега в Австралия от причиняваното от коронавируса заболяване са починали 907 души.

Страната с население от около 25 милиона души е със значително по-малко случаи на коронавирус от повечето развити страни. Властите наложиха строги карантинни мерки, съпътствани от добре организирана система за тестване и проследяване на контактите.

Правителството на Обединеното кралство работи по съкращаване на текущия карантинен период за хората, пристигащи в страната, заяви в петък пред Sky News министърът на транспорта Грант Шапс.

Шапс добави, че скоро ще бъде публикувана информация за това какво точно ще означава това за международните пътувания.

Преди това Шапс той заяви, че правителството обмисля да съкрати карантината за тези, които могат да покажат отрицателен резултат от теста за коронавирус.

Според действащите разпоредби в Англия и Уелс хората могат да напускат страната само по "работа, образование или други законово разрешени причини". Тези, които идват от райони, които се смятат за рискови, пък трябва да се самоизолират за 14 дни.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се увеличи с 23 542-ма за последното денонощие и общият брой на заразените достигна 751 095 души, сочат данните на института за заразни болести "Роберт Кох", цитирани от Ройтерс.

Смъртните случаи, свързани с вируса, са 218, с което общият брой на починалите достига е 12 200.


Германка на 106 години се е възстановила от Ковид-19, предаде ДПА. Жената била лекувана в болницата в град Ораниенбург и днес е изписана.

Главният лекар Харалд Панвиц каза, че пациентката му е била в много добро общо състояние за възрастта си, така че имунната й система е успяла да се пребори успешно с вируса, подпомогната и от медиците.

Начинът, по който Швеция управлява коронавирусната пандемия от самото начало, привлече вниманието на целия свят, особено поради отказа да се приложат строги ограничения и блокаж. Сега обаче се готви да отсъпи и да направи крачка назад с оглед на все по-тревожните статистики. Като начало – да се забрани продажбата на алкохол в барове след 22:00 ч.

"Изправени сме пред ситуация, която рискува да стане мрачна“, заяви премиерът Стефан Лофвен, който добави за страната си: "В момента рискуваме да изживеем ситуация, каквато имахме през пролетта“.

Швеция вече е достигнала до над 166 000 случая на коронавирус и също е надхвърлила 6000 смъртни случая от началото на пандемията. За сравнение с т. Нар. „шведски модел“ се посочва положението в съседните Финландия (18 542 заразени и 365 починали), Дания (58 963 заразени и 755 починали) и Норвегия (18 542 заразени и 291 починали).

Освен това през последните седмици се достигат нови рекорди за ежедневните инфекции, така че системата за медицинска помощ и отделенията за интензивно лечение в страната стават претоварени.

„Всички знаци сочат в грешната посока“, посочи Лофвен в изявление с министъра на социалните въпроси Лена Халенгрен. По тази причина те ще внесат законопроект за забрана на продажбата на алкохол в цялата страна след 22 часа в барове, ресторанти и нощни клубове от 20 ноември.

Както Халенгрен потвърди, всички заведения с разрешителни за продажба на алкохол трябва да затворят от 22:30 ч., тъй като те са класифицирани като „рискови среди“.

Освен това тази заповед ще бъде добавена към забраната за посещение на домове и жилища за възрастни хора, която беше наложена след нарастването на инфекциите в тези центрове в Стокхолм. Не много отдавна, през септември, беше решено да се премахне това ограничение, тъй като се смяташе, че не е необходимо, но за по-малко от два месеца то беше въведено отново.

„Много страни са имали различни подходи, първо ограниченията, след това други ограничителни мерки ... вероятно е по-трудно да наредите на хората да правят някои неща, отколкото да ги помолите да правят същите тези неща доброволно и мисля, че това може да бъде част от обяснението, но вероятно ще има различни обяснения във всяка държава “, заяви наскоро директорът на шведската агенция за обществено здраве Йохан Карлсон.

В началото на пандемията вместо строга карантина и ограничения на придвижването, Швеция избра много хлабави ограничения за мобилност и събиране на много хора на едно място. В скандинавската страна предпочетоха да заложат на индивидуалното съзнание и чувство за отговорност на гражданите. Затова някои мерки бяха обявени за препоръчителни.

Обяснена с намерението чрез масово заразяване да бъде постигнат митичния „стаден имунитет“, още тогава тази стратегия беше противоречива поради това колко се различаваше от другите европейски страни. Дори списание Time го класифицира като „бедствие“.

Властите на китайския град Ухан заявиха днес, че са открили коронавирус по опаковката на партида бразилско говеждо в рамките на националната кампания за проверка на замразените храни тази седмица в Китай, предаде Ройтерс.

Общинската комисия по здравеопазването на Ухан заяви в уебсайта си, че е открила коронавирус по външната страна на опаковки със замразено и обезкостено говеждо месо от Бразилия.

Говеждото е пристигнали на 7 август в Китай през пристанището Циндао, а на 17 август партидата е била доставена в Ухан, където е била складирана.

Коронавирусът се появи за първи път в Ухан в края на миналата година, а след това се разпространи по целия свят.

След взимането на драстични мерки за борба с разпространението на коронавируса сред населението Китай започна в края на юни да тества за вируса и вносни храни.

Китайските власти откриха коронавирус тази седмица и по опаковката на партида говеждо от Аржентина, отбелязва Ройтерс.
Китай е най-големият световен купувач на говеждо месо, а Бразилия и Аржентина са най-големите му доставчици на говеждо.

Основателят на компанията "Тесла" Илон Мъск се усъмни в точността на тестовете за Ковид-19, след като по думите му за един ден те два пъти показали, че той е дал положителен резултат и два пъти отрицателен, предаде Ройтерс.

"Случва се нещо изключително фалшиво. Бях тестван за Ковид четири пъти днес. Два теста излязоха отрицателни, а два - положителни. Една и съща машина, един и същ тест, една и съща сестра. Бърз антигенен тест от БД", написа Мъск в Туитър, вероятно имайки предвид бърз антигенен тест на компанията "Бектън Дикинсън".

Мъск, който си направил бързите антигенни тестове вчера, заяви, че очаква резултати и от ПСР тестове от различни лаборатории.
Запитан от потребител на Туитър дали е показал някакви симптоми, Мъск отговори, че има симптомите на "типична настинка". "Нищо необичайно засега", добави Мъск.

През септември компанията "Бектън Дикинсън", която е един от най-големите доставчици на антигенни тестове за Ковид-19, заяви, че разследва информации, постъпили от американски домове за възрастни хора, че оборудването й за бързи тестове за коронавирус дава фалшиво положителни резултати.

По-рано този месец Агенцията по храните и лекарствата на САЩ съобщи, че ще алармира персонала на лабораториите и здравните доставчици, че при антигенните тестове за Ковид-19 могат да се получат фалшиво положителни резултати.

Мъск по-рано е критикувал ограниченията, налагани срещу разпространението на коронавируса, и тоталните затваряния, наричайки ги "фашистки" и погазване на личните свободи.

Засега няма коментар от "Бектън Дикинсън".

Шри Ланка съобщава за 17,67 нови случая на COVID-19, 19 смъртни случая

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 в Шри Ланка е достигнал 15 723, съобщиха в петък Университетът и медицина на Джон Хопкинс.
 Междувременно са регистрирани поне 1767 нови инфекции, като общият брой на хората, заразени с вируса, е 4 288 965, добавя съобщението.
Общият брой на смъртните случаи вече е достигнал 6 159. (ANI)

Индонезия съобщава за 5444 новопотвърдени случая на COVID-19, 104 нови смъртни случая

Случаите на COVID-19 в Индонезия са нараснали с 5444 в рамките на един ден до 457 735, като броят на жертвите се е увеличил със 104 на 15 037, съобщи министерството на здравеопазването в петък.
Според министерството още 3 010 души са изписани от болници, което води до общия брой на възстановените пациенти до 385 094. Вирусът се е разпространил във всички 34 провинции на страната.
Не бяха открити повече нови положителни случаи в провинция Горонтало. (ANI / Синхуа)

Бангладеш съобщава за 1767 нови случая на COVID-19, общо 427 198

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 в Бангладеш е достигнал 427 198, съобщиха в петък Университетът и медицината на Джон Хопкинс.
Сред общите инфекции 80,75% от пациентите са се възстановили, докато 1,44% са починали до момента, след като първият положителен случай на COVID-19 е бил докладван в страната на 8 март, се добавя в съобщението. (ANI)

#коронавирус #Европа #свят

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"