Съветът на ЕС отложи заседанието за разширяване на Шенген

Съветът на ЕС отложи заседанието за разширяване на Шенген
Съветът на Европейския съюз отменя заседанието, на което трябваше да се вземе решение за евентуалното членство на България в шенгенското пространство. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Съветът на Европейския съюз отменя заседанието, на което трябваше да се вземе решение за евентуалното членство на България в шенгенското пространство.

Заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, насрочено по предварителна програма за 19-20 септември, е отменено, съобщиха източници от съвета.

Предстои тази информация да бъде официално обявена в сряда, предаде БТА.

На заседанието на вътрешните министри се предвиждаше отново да бъде разгледан въпросът с разширяването на шенгенското пространство съобразно решенията на Европейския съвет през март.

Причината за отмяната на заседанието в частта му за вътрешните работи е, че малко от предвидените за обсъждане въпроси от дневния ред са на етап, в който могат да бъдат приети решения.

Допълнително основание е, че заседанието, насрочено за 19 септември по въпроси от сферата на правосъдието, е било отменено още преди месец заради липсата на достатъчно въпроси, които да бъдат обсъдени от министрите.

„В дневния ред за септември нямаше достатъчно съществени теми, но се очаква през октомври повечето от досиетата да бъдат готови за обсъждане, прехвърляме всичко за октомври“, уточниха източниците, пожелали анонимност.

Според предварителната годишна програма за работата на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи следващите заседания на министрите са насрочени за 25-26 октомври в Люксембург и за 6-7 декември в Брюксел.

#Съвет на ЕС #Шенген #България #правосъдие #вътрешни работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »