К-19 у нас: България на 16-о място в ЕС по заболеваемост от Covid-19

К-19 у нас: България на 16-о място в ЕС по заболеваемост от Covid-19
A A+ A++ A

Заболеваемостта от Covid-19 в България на 14-дневна база е 518 на 100 000 души, съобщи главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев. Това нарежда страната ни на 16-о място в Европейския съюз. В страни като Чехия този показател е 1200 на всеки сто хиляди от населението, Люксембург е с 1300 на сто хиляди.

Според последните официални данни на база денонощие - новозаразени са 4390 души, при направени 11 068 PCR теста. В болници се лекуват 4176 души, от които 280 са в интензивни отделения.

В интервю за програма "Хоризонт" на БНР министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че само при 20 процента от заразените има необходимост от постъпване в болница и за тях има осигурени легла.

Голям брой антигенни тестове ще бъдат осигурени до края на седмицата:

„Ние ще ги разпространим чрез РЗИ-тата, за да можем да осъществяваме скрининг и бързо ориентиране за започване на терапия с пациентите там, където това е нужно“, каза Кунчев.

Премиерът Бойко Борисов нареди при необходимост правителствените хеликоптери да се използват за транспортирането на тежкоболни пациенти с цел възможно най-бързо достигане до лечебни заведения, в които могат да бъдат спасени. „Да се действа като един. Всеки да бъде обгрижен“, посочи той по време на днешното заседание на правителството.

Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло! Успокойте хората, в такива моменти има нужда. А през това време икономиката и финансите да действат, за да покриваме разходите и да се измъкнем от пандемията. Най-лесното е да излезеш с една заповед - локдаун. Но защо трябва да е със заповеди, защо трябва да е с извънредно положение или насила? Трябва да пазиш себе си - това правят по света!“, заяви Борисов, цитиран от правитеслтвената пресслужба.

От следващата седмица кръвна плазма да може да се дарява и във Варна, поиска още премиерът. Към момента такава възможност има в единствено в столицата. От своя стана здравният министър проф. Костадин Ангелов се ангажира необходимата апаратура да бъде инсталирана и в още три града: Пловдив, Стара Загора и Плевен. Той докладва, че лечебни заведения вече се превръщат в COVID-болници в Благоевград и Пловдив. В белодробния диспансер в Шумен, който е бил закрит, ще се разкрият допълнителни легла, увеличава се също капацитетът на болничните легла в Бургаска област.

Данните от последното денонощие

През изминалото денонощие у нас са регистрирани рекордните 4390 нови случая на коронавирус при направени 11 068 PCR теста, сочат данните от единния информационен портал за борба с Covid-19. Това означава, че 39.6 % от взетите проби са дали положителен резултат.

Предишният антирекорд е бе регистриран точно преди седмица - на 4 ноември, когато бяха регистрирани 4054 заразени за 24 часа.

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 83 366. Активните към момента случаи са 55 716. 4176 от тях са хоспитализирани, от които 280 са настанени в интензивно отделение. 

Най-много нови случаи има в София - 1318, след това се нареждат Пловдив с 471 и Варна с 301 заразени.

Жертвите на болестта станаха 1 851, 80 от които са от последното денонощие. През последните 24 часа са излекувани 516 души, така общият им брой достига 25 799.

Ново затваряне няма да има...

В настоящия момент, при дифузно разпространение на вируса, затваряне на държавата няма да има ефект, категоричен е здравният министър проф. Костадин Ангелов. По думите му в момента обществото няма разбиране за спазването на мерките и ако се стигне до затваряне, това ще изкара хората на улиците и може да се получи обратен ефект. 

Той обясни, че през лятото е имало усилена подготовка в няколко направления - леглова база, персонал, апаратура, лични предпазни средства, усилване на цялата здравна система. За 20-те процента с положителен тест за коронавирус и изявена клинична картина има легла.

По думите му смъртността ни не е на първите места в Европа, което означава, че все още капацитетът на здравната система е добър.

...но има готовност за още мерки

Имаме готовност да прилагаме ескалиращи мерки без да се предвижда пълно затваряне. Имаме дълъг списък с продължаващи мерки в зависимост от развитието на ситуацията, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

„Мерки ще бъдат прилагани такива, каквито има нужда. Ще се грижим за здравето на хората, но без да съсипваме икономикатаНикакви мерки не могат да заменят съзнанието на хората и тяхната лична отговорност. Те трябва да спазват мерките за лична хигиена и да се пазят взаимно“, каза Дончев в ефира на bTV

Непълнолетните във Варна не могат да посещават големите търговски центрове без придружител, нареди областният управител на Варненска област Стоян Пасев.

Със заповед от днес той потвърди общинското решение всички ученици от 6-ти до 12-ти клас да преминат на дистанционно обучение, а за по-малките решението да се взема от директорите на училищата в зависимост от заболеваемостта.

В останалите общини ва Варненска област директорите на учебни заведения трябва да провеждат непрекъснат мониторинг на заболеваемостта и отсъстващите и да прилагат мерките, предвидени в заповедта на образователното министерство

301 нови случая на коронавирус във Варненско и пет жертви
В единния информационен портал за COVID-19, за последното денонощие, са регистрирани 301 нови случая на лица от област Варна, с положителни проби.

Новите случаи са от различни възрастови групи, в семейни огнища и с дифузно разпространение. Починали са пет лица, като общия им брой достигна 87.

Общо за областта случаите, с регистрирани положителни проби в информационната система достигнаха 5035.

Хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ, са 206 пациенти, с леки симптоми или без симптоми на домашно лечение са 3239 лица, излекувани са 1503 лица.

Продължава епидемиологичното проучване на новите положителни за установяване на контактните с тях лица.

Към обучение в електронна среда да преминат всички ученици от Община Варна - от VI до XII клас, включително, до 20 ноември. Това предложение е изпратено днес от дирекция "Образование и младежки дейности" до Областния кризисен щаб, след съгласуване с кмета на Варна Иван Портних.

Новият график е подкрепен от работодателските организации на директорите и е съгласувано с РУО. За учениците от първи до пети клас включително решенията се вземат от директорите, съобразно конкретната обстановка в училищата, съгласно заповед на министъра на образованието.


До 20 ноември, директорите трябва да изготвят график за обучение в смесена среда - присъствена и от разстояние, като се съобразяват с изискванията на учебната програма и необходимостта от безопасна учебна среда в условията на Covid-19, се казва още в предложението на Община Варна, изпратено до Щаба.

Учениците от област Стара Загора се връщат в клас

Възобновяват присъственото обучение за учениците от 8-ми до 12-ти клас в Старозагорско, предава NOVA.

Това обявиха от Областния кризисен щаб и Регионалното управление на образованието. 43 са гимназиите в Старозагорско, като всички те са потвърдили, че стартират присъственото обучение. Решение за преподаване в онлайн среда могат да вземат директорите на локално ниво.

Въпреки че попада в червената зона на заразяване с COVID-19, в областта още не е достигнат прагът от 300 заболели на 10 000 души. Ако това се случи, гимназиалните класове отново ще преминат на неприсъствено обучение.

Учениците от 5 до 12 клас в Русенско ще учат онлайн до 20 ноември
Учениците от пети до дванайсти клас в училищата в област Русе ще се обучават онлайн до 20 ноември т.г. включително - това е решено днес на извънредно заседание на Областния оперативен щаб, съобщи заместник-областният управител на Русе Свилен Иванов, който временно изпълнява длъжностите областен управител и председател на щаба.

Причините са увеличаващият се брой заразени с коронавирус в региона - за последното денонощие са диагностицирани 218 души, както и натискът върху здравната система.

Той каза още, че кметовете на осемте общини в областта ще решават по места за детските градини, ако има голям брой заразени. Със заповед те ще могат да определят за период не по-дълъг от три седмици временно неприлагане на принципа на задължителност на посещение на детските градини в цялата община или в дадено населено място до подобряване на епидемичната ситуация.

Иванов съобщи, че общата заболеваемост от коронавирус сред учениците и педагогическия персонал в региона е около 10 процента и то при непосещение на учениците от горните класове. Около четири на сто са преподавателите, които са заразени или поставени под карантина като контактни. Има и двама починали учители.

Иванов каза още, че ситуацията с липсата на легла в русенските болници за лечение на пациенти с коронавирус продължава да е критична.
Той даде пример, че към момента леглата са 276, а в същото време 297 са лекуваните от коронавирус. В Университетската болница "Медика" днес са открити още 15 легла.

Той каза още, че броят на заразените от медицинския персонал продължава да расте. Заради недостига на медици, например, в УМБАЛ "Канев" лекари и от други отделения са се включили в лечението на пациенти с коронавирус.

И учениците от 6-ти до 12-ти клас в Бургаско ще се обучават онлайн
Учениците от 6-ти до 12-ти клас в училищата на територията на област Бургас ще се обучават в дистанционна форма от утре до 25 ноември, включително.

Това реши Областният щаб за борба с COVID-19 след разглеждане на данните за заболеваемостта в региона. В срещата участваха представители на всички 13 общини в областта, Регионалната здравна инспекция, началникът на Регионалното управление "Образование" и здравни експерти.

На този етап учениците от 1 до 5 клас остават в училище, а преминаването им в онлайн форма на обучение ще е само в краен случай. В тази възраст е задължително децата да бъдат в присъствието на възрастен, което е основния аргумент на Щаба да останат в училище.

Въпреки това, при регистрирана заболеваемост над 20 процента, директорите на училища могат да поискат онлайн обучение и за най-малките. Децата и учениците до 18-годишна възраст ще могат да посещават големите търговски центрове само с придружител.

За спазването на мярката ще следи Областната дирекция на МВР. По данни на полицията наложените ограничения в заведенията за хранене - дистанция между масите, носенето на предпазни средства и времевата рамка на работа се спазват. Проверките продължават.

Учениците от гимназиалния етап в област Габрово ще продължат да учат в електронна среда до 13 ноември, съобщиха от Общината.

Това е препоръчал Областният оперативен щаб във връзка с усложнената епидемична обстановка и след допитване до директорите на учебните заведения.

Според актуалните данни, 26 училища и 13 детски градини в областта са засегнати от коронавирусната инфекция.

Децата и учениците под карантина са 217 от общо 12 хиляди, като 20 на сто от обучаващите се в гимназиалния етап пътуват между учебните заведения в общините Габрово, Трявна, Дряново и Севлиево, което създава допълнителни усложнения.

Учениците от 6 до 12 клас в Благоевград ще се обучават дистанционно в електронна среда от утре до 22 ноември. Причината е усложнената епидемиологична обстановка в областния център. Повечето училища в областта обаче продължават учебните занятия присъствено.

Училищни директори алармират, че големите ученици работят по заведенията, докато учат онлайн.

И към момента училищните директори продължават да подават  информация за взетите решения как да продължат учебния процес с оглед заболяваемостта на учители и ученици, каза за „Хоризонт“ Методи Попов от Регионалното управление по образование (РУО). 

„Процентът, на тези които предвиждат преминаване или продължаване на обучение от разстояние в електронна среда, е малък. Единични са случаите за прогимназиален и начален етап“.

Дистанционно ще  продължи учебният процес и в някои средни училища, където голяма част от учениците пътуват от отдалечени места. Такива са езиковата и математическа гимназии в Благоевград и  някои професионални училища в областта.

От РУО намекнаха и за липса на категорична позиция от  областния и общинските оперативни щабове.

„Няма реакция. Ние, ако имаме поглед като цяло за образователните институции, те би трябвало да погледнат ситуацията и от друга гледна точка“, каза Методи Попов.

Училищни директори  също изразиха тревога за липсата на контрол при учениците, когато те не са в училище.

„Те после къде са тези деца? Те излизат и се срещат… Особено големите ученици, половината от тях работят по заведенията като сервитьори“.

#коронавирус #класна стая

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"