Борисов иска паметник за спасяването на българските евреи

Борисов иска паметник за спасяването на българските евреи
Разчитам много на личната подкрепа на премиера Нетаняху, ще направим така, че да се оцени това, което е направено тогава, каза премиерът Бойко Борисов (вляво). Снимка: МС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов предложи на израелския си колега Бенямин Нетаняху да бъдат издигнати паметници по повод 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи през 2013 г.

„Има опити на кръгове по света да преиначават, да тълкуват, коментират историята. Но аз мисля, че България е държава, спасила всичките си евреи по времето на Хитлер, и то благодарение на целия български народ“, заяви в Израел министър-председателят, цитиран от Информационна агенция „Фокус“.

Той благодари на премиера Бенямин Нетаняху за високата оценка за спасяването на българските евреи.

„Благодарение на това, че се е вдигнал като стена, благодарение на парламентаристите, на Българската православна църква, на българските интелектуалци, на целия народ“, подчерта Бойко Борисов.

„Догодина честваме 70 години и съм убеден, че с премиера Нетаняху ще направим така, че и в Израел, и в България да се вдигнат паметници, да се оцени жеста на българския народ, който е направил нещо нечувано дотогава“, допълни Борисов.

„Сега е лесно да тълкуваме историята, но ако от другата страна имаш Хитлер с неговата машина, е много трудно да се опълчиш и да спасиш своите най-близки“, посочи още премиерът на България.

Той разказа, че при разговор с представители на българските еврейски общности те посочили: „Ако не бяхте ги спасили тогава, днес нямаше да са сред нас техните деца и внуци“.

„Разчитам много на личната подкрепа на премиера Нетаняху, ще направим така, че да се оцени това, което е направено тогава“, каза премиерът Бойко Борисов.

#Бойко Борисов #Бенямин Нетаняху #България #Израел #български евреи #паметник #Адолф Хитлер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »