Байдън е 46-ият президент на САЩ

Байдън е 46-ият президент на САЩ
A A+ A++ A

Съединените американски щати избраха следващия си президент. Демократът Джо Байдън спечели изборите и стана 46-ият държавен глава на страната.

Джо Байдън побеждава в Пенсилвания и събира необходимите за победа на президентските избори 270 гласа в 538-членната Избирателна колегия, обявиха от CNN. С 20-те гласа в Избирателната колегия на Пенсилвания, Байдън вече има общо 273 електорални гласа.

Преди да стане кандидат за президент на Демократическата партия, Байдън е бил вицепрезидент при бившия президент Барак Обама. Той е и най-дългогодишният сенатор на Делауеър, а сега ще бъде и най-възрастният президент на САЩ.

По време на цялата си кампания Байдън твърдеше, че е заложена „душата на нацията“, и обеща, че ще се опита да излекува държава, разпокъсана от президентството на Тръмп.

 

Фeдералната избирателна комисия на САЩ все още не е получила доказателства за фалшифициране на гласове в страната. Това заяви пред телевизия „Си Ен Ен“ Елън Уайнтрауб, член на избирателната комисия.

Според нея "имало много малко оплаквания относно организацията на изборите", предаде bTV.

"Няма доказателства за фалшифициране на изборите. Няма данни за невалидни бюлетини", обясни Уайнтрауб. Както тя отбеляза, „към получените жалби не са приложени доказателства за фалшификация“.

Американският президент Доналд Тръмп преди това неведнъж е заявявал, че са били извършени нарушения на изборите, проведени във вторник. На тях избирателите гласуваха за избирането на президента и вицепрезидента, всичките 435 членове на Камарата на представителите и една трета от Сената на Конгреса на САЩ, губернатори на 13 щата и теритоПобедителят в президентската надпревара все още не е определен.

Според прогнозите на „Фокс нюз“ и „Асошиейтед прес“ досега Тръмп е спечелил подкрепата на 214 гласа в Избирателната колегия, а демократът Джоузеф Байдън - 264. За да спечели надпреварата кандидатът трябва да получи най-малко 270 гласа.

Кой ще бъде следващият президент на Съединените щати? Това е големият въпрос, който вълнува милиони американци, както и целия цвят. 

Кандидатът на демократите Джо Байдън е на крачка от победата, а президентът Доналд Тръмп, по всичко личи, че няма да приеме лесно евентуална загуба.

Четвърти ден продължава броенето на гласовете, а оспорваната надпревара се очаква да решат резултатите от няколко ключови щата. 

Разликата между двамата претенденти е малка, а играта на нерви с броенето продължава дни наред заради, рекордния брой бюлетини, голяма част от които изпратени по пощата.

 На фона на напрегната изборна надпревара в Съединените щати, ситуацията с коронавируса в страната продължава да се усложнява.

За първи път от началото на пандемията беше достигнат шестcифрен рекорд на новозаразени за денонощие. В сряда бяха установени над 102 000 инфектирани.

Ситуацията в Европа също продължава да се влошава. Във опит да спрат набиращата все повече сила втората вълна на пандемията, редица европейски държави продължават да въвеждат нови ограничения.

И тази седмица тероризмът отново напомни за себе си. В центъра на австрийската столица Виена бяха застреляни четирима души, над 20 бяха ранени, а извършителят беше убит. 

Атентаторът е 20-годишен австрийски гражданин от албански произход от Република Северна Македония. "Ислямска държава" пое отговорност за нападението, без да представя доказателства.

След атаката стана ясно, че миналата година нападателят е бил осъден. Причината е опит да се включи в редиците на терористичната организация в Сирия, но е освободен предсрочно.

Заради тероризма и нелегалната миграция  - проблеми, които засягат сериозно и Франция, президентът Еманюел Макрон се обяви за дълбока реформа на Шенгенското пространство.

Той настоя за създаване на истинска гранична полиция на Европейския съюз, която да отговаря за охраната на външните граници.

Междувременно във Франция продължава разследването на убийството на учителя Самюел Пати. Той беше обезглавен от 18-годишен чеченец миналия месец заради това, че е показал карикатура на пророка Мохамед по време на урок за свободата на словото.

Тази седмица на още трима ученици бяха повдигнати обвинения заради изказвания в защита на тероризма и в отправяне на заплахи. Седем души вече ще се изправиха пред съда във връзка с разследването.

Политически трус в Косово, след като Специализираният съд в Хага потвърди обвиненията във военни престъпления срещу президента Хашим Тачи. 

България официално уведоми Европейската комисия, че не е в състояние да приеме предложената преговорна рамка за Скопие и проекта на декларация към нея. 

Като аргумент се посочва, че няма необходимите гаранции за изпълнение на поставените от България условия. Страната ни настоява Скопие да изпълнява ангажиментите си по Договора за добросъседство.

В отговор на българската позиция премиерът Зоран Заев обвини страната ни, че е нарушила Договора за добросъседство, според който България трябва да подкрепя европейския път на Северна Македония.

По-рано външният министър Буяр Османи заяви от своя страна, че се надява съседите да бъдат "двигател, а не пречка" за европейската интеграция на Скопие.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди своя съперник в президентските избори в САЩ Джо Байдън да не твърди, че е победил, докато продължават съдебните процедури, оспорващи изборните процедури и резултата, предаде ДПА.

"Джо Байдън не трябва неправомерно да претендира, че вече е избран за президент”, написа Тръмп в Twitter. „Аз също мога да предявя такава претенция. Юридическият процес едва сега започва”, допълва той.

Президентът не изключи, че в резултат на заведените от републиканците съдебни дела ще си върне лидиращите позиции в изборите в редица щати. "Аз имах толкова голяма преднина във всички тези щати вечерта на изборния ден, а после тази преднина загадъчно изчезна след няколко дни. Възможно е тази преднина да бъде възстановена с оглед на развитието на започнатите от нас съдебни процеси", написа Тръмп.

Тръмп се изяви отново в Twitter преди очакваното обръщение на Байдън, който води убедително в надпреварата по получените гласове в Електоралната колегия и е на прага да победи своя съперник и в последните пет оставащи щата, където броенето продължава.

Байдън призова американците да запазят спокойствие и да проявят търпение

Кандидат-президентът на Демократическата партия Джо Байдън се обърна към американците с призив да запазят спокойствие и да проявят търпение след напрегната предизборна борба. Той отново изрази увереност, че ще спечели президентските избори, предадоха световните агенции.

„Цифрите показват, че ние сме удържали ясна и убедителна победа”, подчерта Байдън, като посочи и последните щати, където битката все още не е приключила - Пенсилвания, Джорджия, Аризона и Невада, но където броят на гласувалите за тандема на демократите все повече и необратимо расте.

Той отбеляза, че неговият тандем заедно с кандидатката за вицепрезидент Камала Харис е събрал най-големия досега брой гласове - 74 млн. - на американските избиратели. Байдън каза, че това не са просто цифри, а конкретни избиратели, които са предпочели промяната, градивността и обединението пред разединението на страната и нехайството към най-острите й проблеми от страна на досегашната републиканска администрация начело с Доналд Тръмп.

Той конкретно посочи най-острите проблеми, пред които страната е изправена и с които бъдещата администрация трябва да се заеме от първия си ден в Белия дом - борбата с пандемията, възстановяването на икономиката, борбата с климатичните промени и системния расизъм. „Ние спечелихме доверието на американците, и водим с над 4,1 млн. избиратели разлика от тандема на досегашния президент”, каза Байдън. И допълни: „Това ни дава мандат да решаваме тези тежки проблеми, наследени от администрацията на Тръмп”.

Речта на Байдън пред негови привърженици в Уилмингтън - в родния му щат Делауер, първоначално бе планирана като празнична реч на победата, но той промени подхода си поради липсата на официално искане от радио- телевизионните мрежи, които все още не могат да обявят крайния резултат от изборите, отбелязва Ройтерс.

#избори #Америка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »