Георги Кадиев осветли нови смущаваши факти около ХелпКарма: Босът им е бивш съдружник в компания за бързи кредити

Георги Кадиев осветли нови смущаваши факти около ХелпКарма: Босът им е бивш съдружник в компания за бързи кредити
A A+ A++ A

Бившият финансов министър Георги Кадиев е безспорен капацитет, когато стане дума за финансови операции. Ето защо неговият пост в социалната мрежа след изнесени данни, че нашумялата платформа, набираща пари за благотворителни каузи - ХелпКарма, извършва съмнителни от морална гледна точка неща и си разпределя като заплати и заеми голяма част от постъпленията, ни заинтригува. 

ЕТО КАКВА НОВА СВЕТЛИНА ХВЪРЛЯ ГЕОРГИ КАДИЕВ ПО СЛУЧАЯ:

Поразрових се из ХелпКарма след сутришния репортаж на бТВ, и ми се струва Мария Цънцарова не си е свършила докрай работата и не зададе всички правилни въпроси. Затова ще задам няколко въпроса и аз:

1. Собственикът на ХелпКарма излиза като бивш съдружник в колекторска фирма и като член на УС на фирмата за бързи кредити Кредисимо. Не ми прилича на типа кариера, в която изведнъж дарителството ти става кауза.
2. Според публикуваните отчети в Търговския регистър ХелпКарма има приходи от дарения от 3 хил. лв. за 2017, 1.77 млн.лв. за 2018 и 5.04 млн.лв. за 2019. В репортажа обаче казаха приходи от 21 млн.лв.?
3. Според публикуваните отчети през 2018 ХелпКарма е изплатила заплати от 208 хил.лв., но за осигуровки само 6 хил.лв. Тези заплати са 12.2% от приходите от дарения, а трябваше да са 5%? А парите за осигуровки са колкото за един човек на заплата около 1600 лв. месечно, а твърдят, че имат 17 служители, от тях 10 са ИТ?
4. През 2019 имат изплатени заплати за 679 хил.лв. и осигуровки от 34 хил.лв. Тези 679 хил.лв. са 13.4% от приходите, след като отново трябвало само 5% да отиват за издръжка? Осигуровки за 34 хил.лв. покриват не повече от 3 души на максимален осигурителен доход. Останалите 14 души как се осигуряват?
Всичко това ме навежда на една обичайна осигурителна измама в нашите фирми: всички пари се получават от едно лице, в случая Славчо, той се осигурява на максимален праг и раздава парите в кеш на останалите. Това обяснява и защо на Славчо със средна заплата от 28 хил.лв. на месец му е трябвал заем от някакви мижави 50 хил.лв. Това става и със знанието на собственика, разбира се, и най-вероятно и той е взимал от тези пари. Иначе работи "без заплата", както сам каза.
ХелпКарма е възможно да са натопени от конкурент. Това не е рядкост по нашите земи. Но със сигурност си го заслужават.
Но не са само те. Много са така. Корупцията е пропила навсякъде. И в държавните структури, и в неправителствените, и в частните.
И всичко идва от примера, който дава правителството.
Когато шкафчето ти е пълно с пачки от 500 евро, защо ХелпКарма да не си поиграе с едни дарения?

#Георги Кадиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"