Малките болници закъсват заради ниски заплати и недостиг на лекари

Малките болници закъсват заради ниски заплати и недостиг на лекари
Pixabay
A A+ A++ A

Леглата за заразени с Covid-19 в лечебните заведения се увеличават. Остава въпросът кой ще лекува и ще се грижи за болните, особено в болниците в по-малките населени места. Много лечебни заведения вече подадоха заявления и за осигуряване на медицински персонал и за доброволци, които да помагат, съобщава БНР.

Лекар в болницата в Ловеч получава основна заплата 840 лева, сестрите получават между 660 и 700. Почти една трета от болницата е заета от пациенти с коронавирус. Директорът на лечебното заведение д-р Румяна Нановска търси персонал. „Поне две сестри доброволци назначаваме.“

Млади специалисти не идват. 

Общинските болници в областта също изпитват глад за медицински специалисти. Основните заплати на сестрите са 770, лекарите получават малко повече, обяснява и управителят на общинската болница в Луковит д-р Иван Иванов.

„Повечето от лекарите работят на две места – работят не само в болницата, работят в извънболничната помощ и там изкарват също някакви пари.“

Всеки един, който рискува живота си, трябва да получи възнаграждение, категоричен е болничният управител и прилага това на практика, за да привлече желаещи да работят в Covid секторите.

Това обаче е смешно възнаграждение, коментира д-р Иванов, според когото е нормално заплатите на лекарите да бъдат от 1500 до 2000 лева, а на медицинските специалисти между 1200-1400 лева.

Според управителя на общинската болница в Тетевен д-р Невелина Ганева въпреки трудностите лечебното заведение е в стабилно финансово състояние. Медицинските специалисти предпочитат да отидат в детски градини и училища, отчита тя.

„Не може да се сравнява работата на една сестра в детски градини, в детски ясли, в училища. Не може да се сравнява работата на една сестра в тежко отделение за 750 лева и на една сестра, която ще е в детската градина. Това са абсурдите. Ние сме търговски дружества. Ние не можем да увеличим заплатите при положение, че нашите заплати се определят от това, което е влязло в болницата, от пациентите. Те намаляват, пациентите. По-евтините пътеки в малките болници...", очертава картината д-р Ганева.  

Управителят на белодробната болница в Троян д-р Цветомила Дудевска твърди, че въпреки по-високите заплати там, лекарите в момента не работят за пари, но са ужасно уморени. „Искат да си свършат коректно работата и се надяват потокът с пациенти да понамалее“, разказва д-р Дудевска.



#коронавирус #недостиг #лекари #ниски заплати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"