600 милиона лева буфер в бюджета за 2021-а заради К-19! Три комисии го одобриха

600 милиона лева буфер в бюджета за 2021-а заради К-19! Три комисии го одобриха
A A+ A++ A

Бюджетът за догодина е изчислен при подценени рискове заради кризата с коронавируса. За това предупреди БНБ по време на първото четене на съвместното заседание на три парламентарни комисии – по бюджет и финанси, по социални въпроси и по здравеопазване, информира БНР. 

Комисиите одобриха проекторамката за догодина, в която е заложен дефицит от 4 милиарда и 900 милиона лева и възможност за теглене на нов дълг от 4 милиарда и половина лева.

Финансовият министър заяви, че с актуализацията на тазгодишния бюджет за трети път и финансовата рамка за догодина правителството цели да стимулира икономиката и да подпомогне домакинствата в условията на пандемията.

Той допълни, че изготвените разчети предвиждат дефицитът по КФП да се увеличи до 5,2 милиарда лева или 4,4% от прогнозния БВП. И ако намалим от тези 4,4 процента 2,5%, които са пряко свързани с Covid пандемията, ние отново ще влезем в рамките на дефицита, който се изисква от Маастрихтските критерии. 

Изчислението е направено при очакването за спад на икономиката от 3 на сто тази година и възстановяване от 2,5 на сто догодина – тези, които са твърде оптимистични, според подуправителя на БНБ Калин Христов. За тази година БНБ прогнозира спад от 5,5 на сто, а Европейската комисия - с 5,1 на сто, припомни той .

"Вероятно буферите трябва да бъдат по-големи, за да се гарантира риска срещу още по-негативен сценарий, защото на практика се вижда, че не може да се прогнозира развитието на пандемията, и оттам влиянието ѝ върху икономическата активност", каза той.

В настоящата рамка са заложени 600 милиона лева буфер, които ще отидат за справяне с Covid, според министър Ананиев.

В проектобюджета за 2021 година е заложен дефицит от 3,9 на сто от БВП. 

4 милиарда и 500 милиона лева е възможният нов дълг, като в края на 2021 г. общата задлъжнялост на страната ни не трябва да надхвърля 31 милиарда и 900 милиона лева, пише в проектобюджета за догодина.

В средносрочната финансова рамка, чийто хоризонт е 2023 година, обаче е записано, че в края на периода държавният дълг може да надхвърля 38 милиарда и 800 милиона.

#Кирил Ананиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »