Удължават извънредните мерки

Удължават извънредните мерки
A A+ A++ A

Очевидно е, че ще трябва да удължим мерките и след 12 ноември, когато свършва действието на сега действащата заповед на здравния министър, като всички предвидени мерки трябва да останат минимум до края на ноември, а най-вероятно, ако така се развиват нещата, и за по-дълъг период. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на редовния брифинг за разпространението на COVID-19.

Мисля, че е време да помислим за ограничаване на работата и на заведенията, които не затворихме досега, до 22.00 или 23.00 часа - това са различните предлагащи храна, като ресторанти, кафетерии и т.н. Това е една от мерките, които са приложени почти навсякъде в Европа и очевидно дава някакъв, макар и не кой знае какъв огромен резултат. Опитваме се от много мерки с малки ефекти да получим големия ефект. Ограничаването на присъствената работа в офиса до 50% трябва да стане задължително. Специална препоръка към МОН - знаете, че в момента на база на изработените критерии всяко училище има право да поиска от министъра преминаване в дистанционна форма на обучение, само че при тези данни за 25 от 28-те области мисля, че е редно това да става на по-широка основа за цели области в групата от 5-и до 12-и клас. По същия начин да се преустановят всякакви извънкласни дейности и занимания на учениците, ако са извън рамките на паралелката, като това да важи и за учениците от 1-ви до 4-ти клас, тоест за всички обучаващи се, заяви доц. Кунчев.


Горещата ни препоръка към автономните самостоятелни висши училища е да преминат изцяло към дистанционна работа. Изключение може да се направи само за упражненията на студентите по медицина. Считам, че е редно да възстановим периода за хората над 65 години да пазаруват в "зелен коридор" от 08.00 до 10.00 часа, като през това време да не бъдат допускани други граждани, а съответно те да нямат право да пазаруват в останалата част от времето, с което се стремим да отделим най-рисковата част от населението и да ги предпазим максимално. Считаме, че по отношение на медицинския персонал, определен като контактен на коронавирус, следва да не се прилага 10-дневна карантина, а да бъдат освобождавани от карантина и да останат на работа след отрицателен PCR тест, направени минимум на третия ден след контакта, което намалява риска от предаване на заразата в много голяма степен, а и ни осигурява възможност да ползваме този персонал, от който се нуждаем, каза доц. Ангел Кунчев.

Последното предложение не зависи от нас. То е в ръцете на законодателя, но мисля, че е много важно: спешно да се дадат правомощия на министъра на здравеопазването в условията на извънредна епидемична обстановка да командирова медицински специалисти от различни лечебни заведения. В момента цялата тежест се поема от болничната помощ. Време е колегите от доболничния сектор, които никак не са малко, да се включват в тази борба, за да бъде малко по-равномерно натоварването и здравната система да се справи, добави той.

Ако не се губи време и се спазват мерките, теоретично няма да достигнем нивата на Чехия и Белгия, но ако се влоши ситуацията, ще има над 300 смъртни случая дневно и над 10 000 заразени на ден, подчерта главният държавен здравен инспектор.

Прави ми впечатление едно нещо и във вестниците, и в социалните мрежи - налагането на някакъв извод за тотален хаос в системата. Ако твърдя, че всичко е идеално и всеки получава абсолютно навременна помощ на секундата, сигурно няма да съм прав, но нека да погледнем цифрите. В момента в болниците в България се лекуват 3200 души. Те получават пълната медицинска помощ, включително лечебните препрати, които получават болните в целия свят. Много е лесно на фона на тези 3 200 души да намериш трима, при които е имало забавяне на линейката и не е имало навременно приемане в болницата и някакво неразбирателство между общопрактикуващ лекар, Спешна помощ, болница и т.н. Положението в Европа е изключително тежко, най-тежко в целия свят в момента. Континентът влезе в кривата на повишаване на заболяемостта и то значително, посочи доц. Ангел Кунчев.

 

#коронавирус #мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"