Льо Монд: Въпреки размерите на Делян Пеевски, никой не знае къде точно се намира олигархът

Льо Монд: Въпреки размерите на Делян Пеевски, никой не знае къде точно се намира олигархът
A A+ A++ A

Въпреки размерите и телосложението, които не го карат да остане незабелязан, никой не знае къде точно се намира Делян Пеевски. Името му може да е освирквано всяка вечер от юли по софийските улици, но този 40-годишен бизнесмен остава невидим. Това пише журналистът Жан-Батист Шастон за френското издание Le Monde.

Едно е сигурно: той не е в Народното събрание на България, където е избран от 2009 г., без да е стъпвал почти там. Друго, което е сигурно е, че за едно десетилетие той се превърна в най-могъщия и най-мразения олигарх в страната, поне в очите на протестиращите срещу корупцията.

"Хората се страхуват от него", уверява адвокат Николай Хаджигенов, член на "Отровното трио", организатор на протести в столицата.

Историята на България може да е пренаселена с олигарси, но съдбата на Делян Пеевски е интригуваща. Роденият през 1980 г. в София, с прозвището „Шиши“, съкратено за "дебел" на български език, се казва, че е толкова влиятелен, че може да бъде определен като „съуправител“ на страната, според председателя на Касационния съд, Лозан Панов. „Това е символът на неправилното функциониране на нашите институции, които бяха заловени от олигарси, за да служат на техните интереси“, казва магистратът, обвинявайки го в фалшификации заедно с премиера Бойко Борисов, под закрилата на главния прокурор Иван Гешев, който отказва да започне разследване срещу Пеевски.

Премиерът винаги е отхвърлял тези обвинения. „Освен да дарява (за борбата с коронавируса), през последните месеци не съм чувал Делян Пеевски да е участвал в каквото и да било друго“ , заяви Борисов през май. Освен това главната прокуратура дава да се разбере, че никога не е имало за какво да упреква олигарха.

#Николай Хаджигенов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »