Специалист: Тези избори са безпрецедентни за САЩ, победата на Байдън би била пирова

Специалист: Тези избори са безпрецедентни за САЩ, победата на Байдън би била пирова
A A+ A++ A

„Тези избори са безпрецедентни за САЩ от края на Втората световна война насам – и по отношение на избирателната активност, и по отношение на активността от страна на кандидатите“, отбеляза пред БНР Искрен Иванов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", специалист по международна сигурност и външна политика на САЩ.

Възможните сценарии оттук нататък са два, смята Иванов. Ако Байдън спечели, тази победа ще бъде доста измъчена, пирова победа, тъй като ще му бъде много трудно да спечели подкрепата на целия Конгрес.

„Нещата обаче могат да станат и доста изненадващи за всички ни, тъй като е възможно да се стигне и до шокираща победа за Тръмп. Знаем, че в САЩ президентът се избира непряко и е възможно републиканците да опитат онова, което се случи 2016 година, именно – Байдън да вземе популярния вот, но гласовете на Колегията да натежат в полза на кандидата на републиканците“, обясни Искрен Иванов в предаването „Преди всички“.

Ако Тръмп спечели тези избори, политическият процес в САЩ може да блокира, защото ще е изправен пред конгрес, в който имаме доминация в двете камари на демократите, прогнозира преподавателят.

„Категорично не смятам, че може да се стигне до гибелни сценарии като това Тръмп да изкара армията на улицата, да започне гражданска война и т.н.“

Най-много американски избиратели посочват като въпросителна икономиката, допълни в анализа си Искрен Иванов.

„От друга страна виждаме абсолютна патология в тези избори. По-голямата членска маса, която гласува за Тръмп, по-голямата част от избирателите са част от бялото население, но погледнете какво сочат проучванията за испано-американското население – то е тотално разделено. Част от него гласува за Тръмп, почти същата част гласува за Байдън, което е изключително алогично, като се има предвид, че тази част от американските граждани традиционно подкрепят демократите. Тези аномалии на изборите показват, че наистина нещо се случва в Съединените щати и че за пръв път американското общество изключително трудно може да се консолидира около фигурата на един кандидат“, подчерта Искрен Иванов.

#САЩ #избори #Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Мнения
Последно от Мнения

Всички новини от Мнения »