Арестуваха мъж, заподозрян за атентатите във Виена

Арестуваха мъж, заподозрян за атентатите във Виена
Pixabay
A A+ A++ A

Австрийската полиция е арестувала заподозрян за извършването на атаката, предаде БНТ. Другият стрелец беше ликвидиран, той е бил привърженик на "Ислямска държава" с двойно австрийско и северномакедонско гражданство. Службите в Скопие не разполагат с данни за екстремистки наклонности на ликвидирания Куйтим Фейзула.

Петима души загинаха и 22 са пострадалите при нападението. Австрия е в траур.

Стрелба на шест места включително до централната виенска синагога вдигна снощи на крак полицията и армията в австрийската столица.

По първоначални данни нападателите са четирима души, въоръжени с автомати. После се говори за двама души, като присъствието на втори стрелец не е потвърдено.

Застреляни са четирима души, две жени и двама мъже, пети умира от раните си в последствие, според австрийската преса. Има ранен полицай в критично състояние. По последни данни пострадалите са 22-ма.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Беше потвърдено, че вчерашната атака е ислямистко терористично нападение. Това е атака от омраза, от омраза към фундаменталните ни ценности, омраза към начина ни живот, към нашата демокрация.

Ликвидираният атентатор е 20 годишен от Северна Македония и е бил осъден миналата година за опит да замине в Сирия и да се присъедини към Ислямска държава. Бил е освободен предсрочно миналия декември. Имал е двойно гражданство.

Карл Нехамер, втори министър на вътрешните работи на Австрия: Предполагаемият извършител е бил въоръжен с фалшив колан с експлозиви и автоматичен пистолет. Той е привърженик на терористичната организация "Ислямска държава".

Според съобщенията, името на атентатора е Куйтим Фейзула, роден в Австрия с родители дошли от Северна Македония от район с предимно албанско население.

Герой в трагичното събитие се оказа млад ММА боец от турски произход, който издърпал полицай от обсега на на стрелба на нападателя.

В Линц е задържан заподозрян за стрелбата, той не е оказал съпротива.

Задържани са още 14 души от обкръжението на ликвидирания стрелец.

Учениците днес не са на училище, властите призоваха виенчани да избягват централната част. В Австрия е обявен тридневен траур.



#Австрия #Виена #атаки #арестуван #терорист #загинали #ранени #траур

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"