Манолова: Народният гняв ще отнесе Борисов и правителството му, ако не се вземат мерки срещу COVID-19

Манолова: Народният гняв ще отнесе Борисов и правителството му, ако не се вземат мерки срещу COVID-19
Изправи се.БГ
A A+ A++ A

Народният гняв ще отнесе Борисов, здравният министър и цялото правителство, ако не се създаде организация и не се осигури финансиране за здравната система за втората вълна от COVID-19. Народът, който вижда колко пари бяха похарчени за справяне с кризата и близките на хора, които умират в линейки и по домовете си без лекарска помощ, няма да оставят това така. 1,5 млрд. лв. бяха европейските средства, похарчени за първата вълна от коронавируса. Къде са тези пари? Защо РЗИ-тата са без административен и финансов ресурс? Защо болничните легла не стигат, при положение, че има 8000 легла за COVID-19? Защо от всички лекари и медицински сестри са ангажирани една десета за лечение на коронавирус? Защо доболничната помощ няма отношение към справянето с COVID-19 кризата?

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова пред медиите в Русе, където днес има среща с граждани и с превозвачи.

Правителството свири команда „отстъпление“ и остави хората да се справят сами с COVID-19 – сами да си търсят лекар, сами да обикалят болниците и да търсят болнично легло в COVID-19 отделение, сами да си плащат PCR тестовете. За какво са ни премиер и правителство, ако сме оставени сами? Отговорността за това хора да умират от COVID-19 в линейките и по домовете си, без медицинска помощ, докато търсят болнично легло, е изцяло на премиера и на правителството. Правителството да се организира и да действа. Aко няма да действа – да си тръгва, иначе хвърля здравната система в хаос, допълни Манолова.

Премиерът Борисов и правителството напълно изтърваха COVID-19 кризата. Тези осем месеца от началото на пандемията бяха пропилени от Борисов и правителството. Не се направи никаква подготовка за това, което се случва в момента, категорична е тя.

Манолова заяви, че в позиция за кризата в здравната система при втората вълна от COVID-19, разпространена по-рано днес, „Изправи се.БГ“ предлага безплатни PCR тестове, включване на държавната администрация в помощ на РЗИ-тата за информиране на контактните лица на хора с COVID-19, увеличаване на клиничната пътека за коронавируса, за да имат болниците стимул да разкриват нови отделения, специалистите от доболничната помощ да се стимулират финансово, за да лекуват болни от коронавирус.

Относно срещата с превозвачи в Русе, Манолова подчерта, че „Изправи се.БГ“ има ангажимент към превозвачите да се разгласят техните проблеми. Те не получиха подкрепа от държавата след първата криза от COVID-19. В същото време работата им намалява и има монопол в сектора. Ще настояваме техните проблеми да бъдат решени, категорична бе тя.

Манолова посочи и представителите на "Изправи се.БГ" за Русе - Станимир Бояджиев и Константин Георгиев и заяви, че "Изправи се.БГ" ще се яви на следващите избори като алтернатива на Борисов и безотговорното му към обикновените хора управление.

 

 

#Мая Манолова #правителство #Бойко Борисов #коронавирус #организация #финансиране #болници #лекари #РЗИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »