Премиерът архитект на вдигането на пенсионната възраст

Премиерът архитект на вдигането на пенсионната възраст
Премиерът Бойко Борисов призна, че той е авторът на идеята за ударното вдигане на пенсионната възраст с една година от 1 януари. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов призна, че той е авторът на идеята за ударното вдигане на пенсионната възраст с една година от 1 януари, което изкара 30 000 на националния протест вчера.

„Вярно е, че предложението за радикалното увеличение на пенсионната възраст с една година от 1 януари 2012 година бе мое“, каза премиерът по БНТ в петък сутринта.

Той обясни, че е предложил вдигане на пенсионната възраст с една година от 1 януари, защото финансовият министър Симеон Дянков не е могъл тогава да гарантира, че ще има пари за повишение на минималните пенсии.

Борисов допълни, че парите за това повишение вече са намерени от приходната част и затова ГЕРБ се връща към старото си предложение – увеличаване на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца през следващите 3 години.

Синдикатите продължават курса си на протести, обвинявайки правителството, че с новите реформи в пенсионната система нарушава споразумението от 2010 г., което предвиждаше възрастта за пенсиониране да нараства от 2021 г.

#Бойко Борисов #премиер #Борисов #пенсионна #възраст #финансов #министър #Симеон Дянков #Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"